Kestävyyttä ruokaketjuun -seminaari
Kestävyys on päivän sana; SeAMK:ssa järjestetään koko ruokaketjun käsittävä vastuullisuuden teemapäivä, jonka aikana kuullaan mielenkiintoisia puhujia, verkostoidut, sekä ennen kaikkea opit miten ruokaketjusta tehdään entistä vastuullisempi ja kestävämpi.
Tule kuuntelemaan ja oppimaan millainen on tulevaisuuden kestävä ja vastuullinen ruokaketju!
Aika: to 7.11.2024 klo 8.45-16.00
Kenelle: kaikille, jotka ovat kiinnostuneet Etelä-Pohjanmaan ruokaketjun kestävyydestä
Paikka: Frami F, Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK (Kampusranta 11 Seinäjoki)
Tilaisuus on maksuton ja toteutetaan vain lähitapahtumana. Paikkoja tilaisuuteen on rajoitettu määrä.
Tapahtuman ohjelma ja aikataulu:
8.45-9.30 Aamukaffit ja ilmoittautuminen; tutustu samalla alueemme yrityksiin, sekä alueellamme tehtävään tutkimustyöhön esittelypisteiden ja posterien kautta.
9.30-10:15 Tervetuloa tapahtumaan; tapahtuman avaus, sekä aihepiiriin johdattelevia puheenvuoroja.
10:15 – 11:15 Kirsikkana kakun päällä; asiantuntijapaneeli, jossa pohditaan millainen on tulevaisuuden vastuullinen ruokaketju. Keskustelijoina:
-
- Jemina Valli, yrittäjä, Hunaja Hetki Oy
- Ann-Christina Hevonkoski, ryhmäpäällikkö (valikoima ja tilanhallinta), Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa
- Saila Paavola, ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
- Hannu Makkonen, professori, liiketaloustiede, Vaasan yliopisto
- Matti Marttila, viljelijä, Alamarttila Oy
- Paneelin juontaja: Terhi Välisalo, kehittämisasiantuntija, Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset
11.15-12:45 Lounastauko (omakustanteinen); tule verkostoitumaan hyvän ruuan äärelle sekä tutustumaan lounaan jälkeen paikallisesti tuotettuihin tuotteisiin. Lisäksi posterinäyttely, biohiilidemo; Tuomo Leppänen, Soilfood Oy sekä ohjatut kierrokset SeAMK Food Lab tiloissa.
12.45-15.30 Rinnakkaisohjelmat ja iltapäiväkaffit; tule kuuntelemaan ruokaketjun eri osiin jaoteltuja rinnakkaisohjelmia. Valitse itseäsi eniten kiinnostavimmat ja syvenny kuuntelemaan mielenkiintoista keskustelua!
Voit valita rinnakkaisohjelmista itseäsi kiinnostavat puheenvuorot ja siirtyä rinnakkaisohjelmien puheenvuorojen välillä kiinnostuksesi mukaan. Poimi siis rusinat pullasta kuuntelemalla itsellesi mielenkiintoisimmat puheenvuorot!
Rinnakkaisohjelma 1: Maatalouden kestävä tulevaisuus
- 12:45-13:15 Keynote: Matkalla kestävämpään tuotantoon; Case Jussi Harju, Turvetuotannon alasajo, Laidun Hereford
- 13:15-13:30 Kasvualustakokeet sekä uudet kasvualustat ja kuivikemateriaalit (Turvevapaa Ruokaketju-hanke)
- 13:30-13:45 Energia: Vastuulliset ja huoltovarmuutta lisäävät älykkäät ratkaisut ja energiatehoteknologiat ja niiden käyttöönotto Etelä-Pohjanmaalla.
- 13:34-14:15 Iltapäiväkahvit
- 14:15-14:35 Yrityscase: Biohiilen mahdollisuudet maataloudessa; Tuomo Leppänen, Soilfood Oy
- 14:35-14:50 Metsä: Miten reagoida muutoksiin ja ennakoida tulevaa? (KEMMO ja HÄMY-hankkeet)
- 14:50-15:05 Miten älymaatalouteen siirtyminen tapahtuu? Miten datalla tienataan? ( HÄMY, FarmGuard ja Digidata-hankkeet)
- 15:05-15:25 Yhteenveto, Kari Laasasenaho SeAMK
Rinnakkaisohjelma 2: Elintarvikealan kestävä kehitys; elintarviketeollisuuden uudet teknologiat ja innovaatiot
- 12:45-13:15 Keynote: vastuullisuustoimenpiteet Atrian tuotantolaitoksella; Merja Leino, Atrian vastuullisuusjohtaja
- 13:15-13:25 Sivuvirtojen uusi elämä elintarvikkeena (Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi-hanke)
- 13:25-13:35 Seinäjoen alueen yritysten teknologinen nykytila (Kestävä digitaalinen kaksoisiirtymä-hanke)
- 13:35-13:45 “Kättä pirempää”; apuja mikrokoisille elintarvikeyrityksille vastuullisuus- ja vähähiilisyystyöhön (VHH – Vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet-hanke)
- 13:45-14:15 Iltapäiväkahvit
- 14:15-14:40 Yrityscase: Siitepölysuklaan tuotekehitys; Jemina Valli, yrittäjä, Hunaja Hetki Oy
- 14:40-14:50 Millainen on hyvä kekseliäs ja ketterä Ruokaprovinssi? (Kekseliäs ja ketterä Ruokaprovinssi-hanke)
- 14:50-15:00 Sovelluskehitys ja ympäristömallinnus (IKE-hanke)
- 15:00-15:10 SeAMK Food Labs-pilotointiympäristö uusien innovaatioiden tukena (Future Frami Food Lab-hanke)
- 15:10-15:15 Kuinka toimia yhdessä kansainvälisten partnereiden kanssa Deep Tech-innovaatioiden hyödyntämisessä ruokajärjestelmässä (SIXFOLD-hanke)
- 15:15-15:25 Yhteenveto ja keskustelua, Markus Ojala SeAMK
Rinnakkaisohjelma 3: Ruokapalvelut ja kuluttajien tukeminen kohti kestävämpiä ruokavalintoja
- 12:45-13:20 Keynote: Ruokailoa ruokakasvatuksen keinoin; Saila Paavola, ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
- 13:20-13:35 KasvisPro-hankkeen koulutusaineiston esittely. Lisäksi AJURI-hankkeen kuulumisia ruokapalvelun, kotien ja koulujen ruokakasvatuksellisen yhteistyön käynnistämisestä kohti terveellisiä, kestäviä, kasvispainotteisia ruokavalintoja.
- 13:35-13:45 WFSF-opas ruokapalveluille hävikinhallintaan (Wasteless Food Services in Finland-hanke)
- 13:45-14:15 iltapäiväkahvit
- 14:15-14:35 Yrityscase; Maarit Annala, palvelupäällikkö, Kurikan kaupunki
- 14:35-14:55 Yrityscase; Maiju Mäkilä, Asiantuntija, resepti- ja valikoimakehitys, Compass Group Finland Oy
- 14:55-15:05 Ruokapalvelujen vastuullisuusstrategioista arkipäivän rutiineiksi (Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi-hanke)
- 15:05-15:15 Miten erilaiset vastuullisuutta viestivät merkit voivat ohjata kuluttajien ruokavalintoja lounasravintoloissa? (Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi-hanke)
- 15:15-15:25 Yhteenveto ja keskustelua, Ilkka Latomäki SeAMK
15.30-16.00 Yhteenveto ja tapahtuman päätös yhteisessä tilassa; Mitä opittiin? Lopun yhteenvedossa luodaan katsanto koko päivään, sekä palkitaan alueella vastuullista liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä (yleisöäänestys). Lisäksi äänestäneiden kesken arvotaan lähiruokaa 50€ edestä.
Rinnakkaissession puheenvuorojen sisällöt tarkentuvat myöhemmin. Muutokset ohjelmassa ovat mahdollisia.
Ota yhteyttä: Kaisa.Makela@seamk.fi
Tapahtuma järjestetään Seinäjoen Ammattikorkeakoulun koordinoimien Etelä-Pohjanmaan ruokaketjua kehittävien hankkeiden yhteistyönä:
Euroopan Unionin osarahoittamat hankkeet:
- Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä
- VHH – vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet
- Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi
- Kekseliäs ja ketterä Ruokaprovinssi
- HOKE – Hiilineutraalit, oikeudenmukaiset ja kokonaiskestävät energiayhteisöt eteläpohjanmaalla
- EIP – Energiaälykäs eteläpohjalainen maatila
- Ilmastokestävä elintarvikeketju
- Turvevapaa ruokaketju
- Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi – HävikkiHUB
- Future Frami Food Lab
- FarmGuard
- VEP – Vetytalouden mahdollisuudet ruokaketjussa
- COMMECT – Digitaaliset kuilut ja ympäristötehokkaat ratkaisut
- TIRE – Tulevaisuuden ilmastoviisas ruokajärjestelmä Etelä-Pohjanmaalla
- HÄMY – Huomisen älykäs maatalousyritys
- KEMMO
- Hiiliviljelyn portaat
- Tulimyrsky
Euroopan Unionin rahoittamat hankkeet:
Tampereen Talouskoulun säätiön osarahoittama:
Maa- ja metsätalousministeriön Ruokaketjun toiminnan edistämisen rahasto, josta rahoituksen on myöntänyt Ruokavirasto:
- Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi – HävikkiHUB-hanke