Food Living labs connecting people - FLLCP
Hanketiedot
Hankeaika: 1.5.2020-31.6.2023.
Rahoitus: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) 70 % ja SeAMK 30%.
Budjetti: 250 496€.
Toteuttaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu.
Tarve
Etelä-pohjanmaalla on laaja elintarvikealan yrityskeskittymä, joka ei vielä parhaimmalla mahdollisella tavalla ole organisoitunut toimivaksi klusteriksi (yritysverkosto). Verkoston laajeneminen ja kansainvälistyminen auttavat klusterin toimintaa tuomalla lisää kansainvälisiä mahdollisuuksia ja teknologioita yritysten saataville. Verkostoitunut yritysklusteri edustaa alueellista elintarvikealan osaamista, sekä liiketoimintapotentiaalia myös kansainvälisesti toimivan living lab (käyttäjälähtöinen tutkimus, kehittämis- ja innovaatiotoiminta, jossa tehdään todellisessa ympäristössä innovaatio kokeiluja) -toiminnan kautta.
Tavoitteet
Tavoitteena on luoda alueellisista yrityksistä yritysklusteri osaksi kansainvälistä living lab -toimintaa, jolloin kansainvälisen tietovirran saavuttaminen helpottuu toimivan verkoston avulla. Alueellista potentiaalia löytyy elintarviketeknologia ja informaatiotekniikan investointien ja osaajien kautta. Tavoitteena onkin luoda organisoitu yritysklusteri, joka jää hankeen jälkeen toimimaan pysyvänä innovaatiokeskittymänä.
Kohderyhmät
- Pk-yritykset
- TKI-toimijat
- Korkeakoulut
- Koulutustoimijat
- Tutkimuslaitokset
- Kunnat
Toimenpiteet
Hankkeen toteutus jaetaan viiteen työpakettiin:
- TP1: Tiivistetään viestinnällä ja vaikuttamisella kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden keskusteluyhteyttä.
- TP2: Yhteistyöneuvottelut living lab verkoston toimijoiden kanssa, sopimusten tekeminen ja suunnitelma living lab-toiminnan kehittämisestä.
- TP3: Keskeisimpien teknologioiden tunnistaminen, pystytään määrittelemään alueelliset vahvuudet ja kehittämisen tarpeet.
- TP4: Tiekartan luominen tulevaisuuden kehittämistoiminnan tueksi.
- TP5: Projektin hallinnointi ja viestintäsuunnitelman laatiminen.
Tulokset
Hankkeen avulla saadaan kansallisesti ja kansainvälisesti toimiva yritysklusteri, joka toiminnallaan modernisoi Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan osaamista, sekä nostaa toiminnallaan ruokamaakunnan toimijoiden osaamisprofiilia. Eurooppalaisen living lab-verkoston osana yritysklusteri saa helpommin kansainvälistä tietovirtaa. Hankkeen tuotoksena syntynyt Etelä-Pohjanmaan alueellinen teknologiastrategia tukee elintarvikealan tulevaisuuden kehittämistä.
Tapahtumat
Maaliskuussa 23.3.2023, klo.12.00-14.30 järjestetään “Teknologiakehitys elintarviketeollisuuden kilpailuvalttina” Workshop. Tilaisuudessa käsittelemme teknologiakehitystä seuraavan 10 vuoden aikajänteellä. Kerromme myös uudenlaisesta mahdollisuudesta saada rahoitusta investointeihin, sekä millaisia tuloksia saimme teknologiahaastatteluiden kautta syksyllä 2022. Kutsumme teidät mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan teknologiamurroksesta elintarviketeollisuuden näkökulmasta.
Ohjelma:
12.00-12.05
Tervetulosanat
12.05-12.25
“Teknologiset ratkaisut yrityksen kasvun tukena”, Raimo Niemi, Kometos Oy
12.25-12.40
Alueellisen elintarvikejalostuksen teknologiastrategian suuntaviivat
12.40-13.00
Kahvi
13.00-13.30
Teknologiapohdintaa
13.30-13.50
“Teknologiakehitys viennin kilpailuetuna”, Esa Wrang, Business Finland
13.50-14.10
“Investoinneilla kasvua ja osaamista: Uudenlainen rahoitusmalli”, Karri Kallio, SeAMK
14.10-14.30
Yhteenveto ja keskustelua
Tilaisuus järjestetään hybridinä eli voit tulla paikalle (SeAMK, A.310.7) tai osallistua etäyhteydellä tapahtumaan /Teams). Tervetuloa!
SeAMK-verkkolehden artikkelit
- Innovatiivisia pakkausratkaisuja PacTec, FoodTech ja PlastExpo Nordic 2022 messuilla (1.6.2022)
- Teknologia 22 messut Helsingin messukeskuksessa (18.5.2022)
- Luomulihaa ja luonnollista näkyvyyttä—Luomukarjatila Anne ja Pojat sai apua sivustoprojektiinsa (4.4.2022)
- Uutta etsimässä Food Ingredients -messuilla (29.12.2021)
UUTISKIRJE
SeAMK bio-ja elintarviketekniikan alan uutiskirje (1/2023 (28.2.2023)), missä kerrotaan tarkemmin hankkeen etenemisestä. Pääset sivulle tästä.
|
Lisätietoja


