Food Living labs connecting people - FLLCP
Hanketiedot
Hankeaika: 1.5.2020-30.6.2023.
Rahoitus: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) 70 % ja SeAMK 30%.
Budjetti: 250 496€.
Toteuttaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu.
Tarve
Etelä-pohjanmaalla on laaja elintarvikealan yrityskeskittymä, joka ei vielä parhaimmalla mahdollisella tavalla ole organisoitunut toimivaksi klusteriksi (yritysverkosto). Verkoston laajeneminen ja kansainvälistyminen auttavat klusterin toimintaa tuomalla lisää kansainvälisiä mahdollisuuksia ja teknologioita yritysten saataville. Verkostoitunut yritysklusteri edustaa alueellista elintarvikealan osaamista, sekä liiketoimintapotentiaalia myös kansainvälisesti toimivan living lab (käyttäjälähtöinen tutkimus, kehittämis- ja innovaatiotoiminta, jossa tehdään todellisessa ympäristössä innovaatio kokeiluja) -toiminnan kautta.
Tavoitteet
Tavoitteena on luoda alueellisista yrityksistä yritysklusteri osaksi kansainvälistä living lab -toimintaa, jolloin kansainvälisen tietovirran saavuttaminen helpottuu toimivan verkoston avulla. Alueellista potentiaalia löytyy elintarviketeknologia ja informaatiotekniikan investointien ja osaajien kautta. Tavoitteena onkin luoda organisoitu yritysklusteri, joka jää hankeen jälkeen toimimaan pysyvänä innovaatiokeskittymänä.
Kohderyhmät
- Pk-yritykset
- TKI-toimijat
- Korkeakoulut
- Koulutustoimijat
- Tutkimuslaitokset
- Kunnat
Toimenpiteet
Hankkeen toteutus jaetaan viiteen työpakettiin:
- TP1: Tiivistetään viestinnällä ja vaikuttamisella kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden keskusteluyhteyttä.
- TP2: Yhteistyöneuvottelut living lab verkoston toimijoiden kanssa, sopimusten tekeminen ja suunnitelma living lab-toiminnan kehittämisestä.
- TP3: Keskeisimpien teknologioiden tunnistaminen, pystytään määrittelemään alueelliset vahvuudet ja kehittämisen tarpeet.
- TP4: Tiekartan luominen tulevaisuuden kehittämistoiminnan tueksi.
- TP5: Projektin hallinnointi ja viestintäsuunnitelman laatiminen.
Tulokset
Hankkeen avulla saadaan kansallisesti ja kansainvälisesti toimiva yritysklusteri, joka toiminnallaan modernisoi Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan osaamista, sekä nostaa toiminnallaan ruokamaakunnan toimijoiden osaamisprofiilia. Eurooppalaisen living lab-verkoston osana yritysklusteri saa helpommin kansainvälistä tietovirtaa. Hankkeen tuotoksena syntynyt Etelä-Pohjanmaan alueellinen teknologiastrategia tukee elintarvikealan tulevaisuuden kehittämistä.
Ruoka & Teknologia – NYT! – Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan yhteistapahtuma 22.8.2023 klo 14-17
Seinäjoen Ammattikorkeakoulu järjestää usean Euroopan Aluekehitysrahaston rahoittaman hankkeen yhteisenä toimenpiteenä Etelä-Pohjanmaalla toimiville ruoka-alan yrityksille suunnatun rennon iltapäivän, jonka teemana on Ruoka & Teknologia – NYT!
AIKA: 22.8.2023 klo 14-17
PAIKKA: Lasipalatsi, Frami F, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, Kampusranta 11 Seinäjoki
MITÄ MAKSAA: No ei mitään! Tapahtuman on maksuton!
MITÄ SAAT:
Tapahtuman tarkoituksena on tuoda yhteen Etelä-Pohjanmaan eli Ruokaprovinssin koko ruokaketjun toimijoita ajankohtaisen ruoka-alan tiedon ja teknologian äärelle, jotka auttavat yrityksiä menestymään NYT eikä vasta tulevaisuudessa.
Tapahtuman pääpuhujat (2 kpl; kotimainen ja kansainvälinen) ja muu ohjelma tarkentuvat myöhemmin tälle sivulle kevään aikana.
Ohjelmassa myös vapaata seurustelua, SeAMKin aluekehityshankkeiden 3 min pitchauksia hankkeen tuloksista joita alueen yritykset voivat hyödyntää, ständejä joilta voit rekrytoida mm. SeAMK opiskelijoita tai opinnäytetöiden tekijöitä sekä tietenkin hyvää sormiruokaa ja juomaa eli tarjoamme paikallisista raaka-aineista valmistettuja etelä-pohjalaisia tapaksia eli Epaksia.
Tule mukaan tapaamaan meitä SeAMKilaisia, yrittäjäkollegoita ja luomaan uusia tuttavuuksia!
Ilmoittaudu tästä!
Tapahtuman järjestävät:
Elina Huhta / PREMIUM – erityisen erottuvat elintarvikkeet-hanke
Hanna Meriläinen / YDIRE – Yritystenvälisen yhteistyön ja digitalisaation avulla kohti resilienssiä lyhyissä
elintarvikeketjuissa-hanke
Joni Viitala / IKE – Ilmastokestävät elintarvikeprosessit-hanke
Markus Ojala / Wise Frami Food-hanke
Merja Mäkipelkola / FLLCP – Frami Food Lab Connecting People-hanke
Taina Seppälä-Kolkka / KORU – Koulutuksella ruokamaakunta nousuun -hanke
Lisätiedot etunimi.sukunimi@seamk.fi
Hankkeet rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Tarjoilujen vuoksi keräämme ennakkoilmoitautumiset. Ilmoittaudu mukaan tästä.
SeAMK-verkkolehden artikkelit
- Living lab-toiminta yrityksen kehityksen tukena (12.4.2023)
- Spring 23- Kohtaamisia ja TKI-toiminnan kehittämistä (8.5.2023)
- Teknologiakehitys osana elintarviketeollisuuden kilpailukykyä (14.4.2023)
- Innovatiivisia pakkausratkaisuja PacTec, FoodTech ja PlastExpo Nordic 2022 messuilla (1.6.2022)
- Teknologia 22 messut Helsingin messukeskuksessa (18.5.2022)
- Luomulihaa ja luonnollista näkyvyyttä—Luomukarjatila Anne ja Pojat sai apua sivustoprojektiinsa (4.4.2022)
- Uutta etsimässä Food Ingredients -messuilla (29.12.2021)
Muut julkaisut
- Frami Food Living lab-Manual (Suomi)
- Frami Food Living lab-Manual (Englanti)
- Etelä-Pohjanmaan elintarvikejalostuksen teknologiastrategia
UUTISKIRJE
SeAMK bio-ja elintarviketekniikan alan uutiskirje (2/2023 (28.4.2023)), missä kerrotaan tarkemmin hankkeen etenemisestä. Pääset sivulle tästä.
|
Lisätietoja


