KORU - Koulutuksella ruokamaakunta nousuun
KORU-hanke tarjoaa maakunnassa oman osaamisen päivittämistä sekä uusia yhteistyöverkostoja yrityksille ja muille yhteisöille. KORUn tarjoamat maksuttomat koulutustyöpajat ovat monipuolisia ja osallistujien on mahdollista valita yritystään parhaiten palvelevat koulutustyöpaketit.
Tapahtumat
Mitä KORU-hanke pitää sisällään?
- Elintarviketoiminnan perusteisiin tutuminen
- Tuotantohygieniaan perehtyminen
- Kuinka tunnistaa asiakastarve ja lisätä muutoskyvykkyyttä
- Koulutusta laadunseurantajärjestelmistä, sekä työkaluja niiden käyttöön
- Tuoteaihioiden ja -konseptien kehittämisellä yhdessä muiden toimijoiden kanssa.
Kenelle KORU-hanke on suunnattu?
- Elintarvikesektorin yritysten johto, henkilöstö ja yrittäjät.
- Elintarvikealalle räätälöityjä laitteita valmistavat henkilöt ja yritykset
Miksi osallistua KORU-hankkeeseen?
- Osaamisen lisääminen muutostilanteissa.
- Hanke kouluttaa osallistujia elintarvikeprosessin, -lainsäädännön ja liiketalouden vaatimuksista.
- Koulutuksen jälkeen osallistujat osaavat huomioida hygieeniset toimintatavat elintarviketiloissa.
- Osallistujat osaavat koulutuksen jälkeen erotella vähäriskisen toiminnan korkeamman riskin elintarvikevalmistuksesta.
- Koulutuspäivissä ja työpajoissa paikalliset ja alueelliset elintarviketoimijat verkostoituvat. Osallistujia kannustetaan aktiivisesti yhteistyöhön toistensa kanssa ja luomaan sopivia ryhmiä, jotka mahdollistavat hankkeen jälkeen elintarvikevalmistuksen laajemmassa mittakaavassa.
Koulutuksen jälkeen osallistujat osaavat reagoida asiakkaiden (kaupan, ravintoloiden, kuntien ruokapalvelujen) muuttuneisiin tarpeisiin. Erityisesti COVID19-pandemian myötä on havaittavissa, että kuluttajat arvostavat lähellä tuotettua ruokaa ja haluavat ostaa suoraan paikallisilta tuottajilta.
- Tavoitteena on parantaa maaseudulla asuvien mahdollisuuksia lisätä maaseudun elinvoimaisuutta ja hankkia elantonsa turvallisella ja maukkaalla lähiruoalla.
- Koulutuksilla on tarkoitus syventää eteläpohjalaista osaamista hygienia- ja laatumenetelmien hyödyntämisessä, jotta uusi elintarvikelainsäädäntö täyttyy.
- Tarkoitus on luoda nopeita ja luotettavia sekä helppokäyttöisiä kirjausjärjestelmiä, joilla prosessin eri vaiheita seurataan laadullisesti.
- Hankkeessa tuotetut materiaalit tulevat olemaan julkisesti kaikkien saatavilla.
Tutustumisretki Turkuun – moniaistinen Flavoria
- Aistikattila® on Flavorian yhteydessä sijaitseva moniaistitila, joka soveltuu mm. tutkimus- ja opetuskäyttöön sekä innovaatiotyöpajojen, seminaarien ja tapahtumien järjestämiseen.
- Tutustumme Flavoria-tutkimusalustaan testaamalla linjastoa käytännössä. Flavoria tutkimusalusta tuottaa monitieteistä tietoa ja kuluttajaymmärrystä yhteiskunnan ja liiketoiminnan kestävään kehittämiseen.
- Lounaalle ladataan Flavoria-applikaatio. Applikaatiosta osallistujat näkevät miten Flavoriassa kerätään tutkimusdataa, miten linjasto toimii ja saavat samalla näkyviin oman lounasannoksensa ravintoarvot sekä mahdollisen hävikin määrän.
- Päivän päätteeksi on mahdollista joko ruokailla omakustanteisesti Kuori-ravintolassa (n. 50 € / hlö) tai tutustua omatoimisesti Turun nähtävyyksiin ja muuhun tarjontaan.
- Tutustumisretki on maksuton ja sisältää matkat, lounaan ja tutustumisen Flavoriaan.
Aikataulu:
7.30 Lähtö Seinäjoelta Framilta
12.00 Saapuminen Flavoriaan ja lounas
13.00 Tutustuminen Aistikattila Flavoriaan
16.30 Ravintola Kuori tai omatoimista tutustumista Turkuun
18.30 Lähtö Turusta
n. 22.30 Saapuminen Seinäjoelle
Hankkeen koulutuskokonaisuuksien sisällöt
-
Elintarviketoiminnan perusteiden oppiminen ja verkostojen rakentaminen
- Tutustutaan erityyppisiin prosesseihin ja niiden vaatimiin tiloihin sekä laitteisiin
- Elintarvikealinsäädännön muutokset
- Tuote- ja pakkausmerkinnät
- Liiketoiminnan lainalaisuudet, markkinointi ja rahoitus
Lisätiedot ja tiedustelut: taina.seppala-kolkka@seamk.fi
-
Tuotantohygienia ja tarpeiden tunnistaminen tuotantotiloissa
- Tässä osassa kootaan tietoa tilojen kunnostamisesta, vuokraamisesta tai rakentamisesta.
- Living Lab -ympäristöjen kohteet valitaan osallistujien kiinnostuksen mukaan
- Tähän koulutukseen kuuluvat mm omavalvonta, siivoustoiminnan vaatimukset sekä uusi jätelaki.
- Lisäksi tässä osuudessa voidaan tutustutaan alueella oleviin vapaisiin vuokrattaviin toimitiloihin ja eri laitetoimittajiin.
Lisätiedot ja tiedustelut: taina.seppala-kolkka@seamk.fi
-
Asiakaslähtöinen projektikoulutus
- Menetelmiä asiakastarpeen tunnistamiseen
- Menetelmiä kilpailukyvyn parantamiseksi
- Koulutus prosessimaiseen työskentelyyn
- Tutustuminen tuotantotiloihin yritysvierailujen kautta
- Aistinvarainen arviointi työkaluna
- Yhteiskehittämisen menetelmät tuotekehityksessä
- Oppimista yritystarinoiden kautta
- Palvelumuotoilu, trendit, yrityksen brändi
Lisätiedot ja tiedustelut: taina.seppala-kolkka@seamk.fi
-
Muutoskyvykkyyden lisääminen soveltamalla laadunvarmistusmenetelmiä
- Laatu- ja tuotantokriteerien koulutus, jossa tutustutaan erilaisiin mittausmenetelmiin
- Mittausmenetelmiä ja niiden soveltuvuus, sekä koulutusta näistä
- Erilaisten menetelmien käyttöönotto ja kannattavuus, dataan liittyvän prosessien kehittäminen sekä visualisointi sekä kannattavuus
Lisätiedot ja tiedustelut: taina.seppala-kolkka@seamk.fi
-
Prosessien ja tilojen kehittäminen Living Lab -ympäristössä
- KORU-webinaari: artesaaniruoka ja artesaaniruokakilpailu.
- Webinaarissa tiistaina 30.5.2023 klo 14–16 Margot Wikström kertoo artesaaniruoasta ja artesaaniruokakilpailusta.
- Lopuksi kerromme mitä KORU-hankkeessa on suunnitteilla loppukesälle ja syksylle.
- 8.6. tutustumisretki Turun yliopiston Aistikattila Flavoriaan. Tutustumisretki on maksuton.
- Tässä kokonaisuudessa yhdistetään edellä opitut teemat ja lisäksi tutustutaan erilaisten laadunhallintamenetelmien teoriaan ja käytäntöön
- Tässä osiossa voidaan vielä syventää ja tarkentaa eri työpakettien teemoissa käsitettyjä asioita
Ilmoittaudu Artesaaniruoka-webinaariin tästä!
Ilmoittaudu tutustumisretkelle Turkuun tästä!
llmoittautuminen muihin koulutuksiin avataan myöhemmin.
Lisätiedot ja tiedustelut: taina.seppala-kolkka@seamk.fi
- KORU-webinaari: artesaaniruoka ja artesaaniruokakilpailu.
Hankkeessa tapahtuu!
Ajankohtaista | Kestävät ruokaratkaisut
Menneet tapahtumat
Lisätiedot

Asiantuntija, tki
sähköposti
Taina.Seppala-Kolkka(a)seamk.fi
puhelin


Hankkeen perustiedot
Hankeaika 1.1.2022- 31.10.2023
Hankkeen budjetti 308 383 euroa
Hanketoimijat: Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Turun yliopisto
Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.