Case esimerkki – sivuvirtatuotteiden käytön vaikutus hiilijalanjälkeen - SeAMK Projektit

Case esimerkki – sivuvirtatuotteiden käytön vaikutus hiilijalanjälkeen

Blogi:

KIMORA-hankkeessa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, millainen vaikutus uuden CLT-levyn korvaamisella sivuvirta CLT-levyllä on rakennusmateriaalien hiilijalanjälkeen. Esimerkkihohteena käytettiin 40 kem2 mökkiä, jonka rakenteissa uusi CLT-levy korvattiin osittain tai kokonaan sivuvirtatuotteella eli tuotannosta jäävillä oviaukoilla, jotka leikataan kokonaisesta levystä pois.

Ympäristöministeriön valmistelussa olevassa asetuksessa ohjeistetaan ja tarkennetaan hiilijalan- ja -kädenjälkilaskentaa mm. siten, että hiilikädenjälki on jaettu useampaan eri moduuliin, jotka suositellaan raportoitavaksi erikseen. Tässä tutkimuksessa uuden ja sivuvirtatuotteen hiilijalanjälki ja -kädenjälki on erotettu toisistaan materiaalien vertailun osalta.

Laskennan perusteita

Laskennassa huomioitiin kaikki ympäristöministeriön ohjeessa mainitut materiaalit. Kierrätys- ja sivuvirtatuotteet voidaan huomioida hiilijalanjäljen laskennassa, mikäli niiden käyttö on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa. Sivuvirtamateriaalin käyttö pienentää hiilijalanjälkeä, mutta ei vaikuta hiilikädenjälkeen. Tämä perustuu siihen, että puumateriaali muodostaa hiilivaraston samalla tavalla kuin uusikin materiaali. Kierrätys- ja sivuvirtatuotteiden käyttö ei YM:n ohjeen mukaan myöskään kasvata hiilijalanjälkeä elinkaarilaskennassa. Mökin piirustukset ja materiaalilaskenta perustuu Kiertopuu-hankkeen tutkija Anssi Kärjen suunnitelmiin ja materiaalitietoihin.

Kuva 1. Havainnekuva esimerkkimökistä. Kuva Anssi Kärki.

Tuloksia

Tutkimuksessa verrattiin uudesta CLT-levystä suunniteltua mökkiä sivuvirtamateriaalista rakennettavaan mökkiin, jossa seinät ovat sivuvirtatuotetta sekä mökkiin, jossa on käytetty sivuvirtatuotetta sekä seinissä että ylä- ja alapohjassa.

Rakennusmateriaalien hiilijalanjälkilaskenta osoittaa, että sivuvirta CLT-levyn käyttö pienentää merkittävästi hiilijalanjälkeä. Kun verrataan uuden CLT-levyn hiilijalanjälkeä mökkiin, jossa on käytetty sivuvirtatuotteesta tehtyjä seiniä, pienenee hiilijalanjälki 8 %. Kun kaikki käytetty CLT-levy on sivuvirtatuotetta, pienenee hiilijalanjälki 23 %.

Kuva 2. Sivuvirtamateriaalien käytön vaikutus rakennusmateriaalien hiilijalan- ja kädenjälkeen. Kuva Virpi Palomäki

Eroteltaessa CLT-materiaalin osuus mökin koko hiilijalanjäljestä todetaan, että massiivipuun osuus koko rakennuksen hiilijalanjäljestä on pienehkö. Kuvan sininen väri kuvaa uuden CLT-levyn hiilijalanjälkeä. Kokonaishiilijalanjälki pienenee sivuvirtamateriaalia käytettäessä, mutta hiilikädenjälki ei pienene, sillä sivuvirtatuote toimii hiilivarastona. Kuvassa on uuden ohjeen mukaisesti eroteltu uuden ja sivuvirtamateriaalin muodostama hiilikädenjälki vihreällä ja sinisellä värillä.

Kuva 3. Eri materiaalien osuudet mökin hiilijalanjäljestä.

Tarkasteltaessa materiaalien suhteellisia osuuksia uutta levyä käytettäessä CLT:n osuus hiilijalanjäljestä on 21 %, perustusten 36 %, teräskatteen 9 % ja ikkunoiden 19 %. Esimerkkimökissä, joka on lomakäyttöön suunniteltu, ikkunoiden pinta-ala on suuri suhteessa koko seinäpinta-alaan. Suhteet muuttuvat riippuen rakennuksesta, mutta todennäköisesti perustusten vaikutus pysyy suurena.

Kirjoittaja:

Virpi Palomäki, Tampereen yliopisto, arkkitehtuurin yksikkö