Matkailun kestävä siirtymä - SeAMK Projektit

Matkailun kestävä siirtymä

Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Helsingin Yliopiston Ruralia-instituutin yhteinen hanke pureutuu matkailun tiedolla johtamiseen ja hiilineutraaliuden edistämiseen Etelä-Pohjanmaalla!

 

Matkailun kestävä siirtymä -hanke

Tiedolla johtaminen ja kestävä matkailu ovat matkailutoimialan ajankohtaisia ja alan toimintaa ohjaavia sekä yritysten kilpailukykyä parantavia teemoja. Tiedon kerääminen ja analysointi tulisi olla keskiössä, kun matkailua kehitetään alueellisesti. Haasteena on tarkoituksenmukaisen tiedon hankinta ja sen muokkaaminen matkailutoimijoita hyödyttävään muotoon. Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Helsingin Yliopiston Ruralia-Instituutin yhteishanke Matkailun kestävä siirtymä pureutuu juuri näihin haasteisiin. Tämä tapahtuu tuottamalla ja hyödyntämällä toimialalle maakunnallista matkailutietoa ja hiilijalanjälkitietoa. Hankkeessa tehdään tiedonhankintaa erilaisin selvityksin, joita ovat mm. matkailubarometrit, matkailijaselvitys, kävijämääräselvitykset ja matkailun aluetaloudellisten vaikutusten arviointi. Lisäksi alueen matkailutoimijoita ja matkailutoimialan sidosryhmiä valmennetaan, osallistetaan ja sitoutetaan tiedolla johtamiseen ja hiilineutraaliuteen pyrkimiseen. Tämä tapahtuu perehdyttämällä erilaisiin tiedolla johtamisen tapoihin, hiilijalanjälkilaskentaan sekä kestävään matkailuun. Lisäksi hankkeessa mm. selvitetään mihin kerätty tieto sijoitetaan kaikkien saataville. Hankkeen toimenpiteenä arvioidaan myös eteläpohjalaisen matkailun alueellinen hiilijalanjälki ja laaditaan vähähiilisen matkailun tiekartta.

Hanketiedot

  • Toteutusaika: 1.12.2023-30.6.2026.
  • Hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja sitä rahoittaa Etelä-Pohjanmaan liitto Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF)
  • Budjetti 459 445 €
  • Hankkeen toteuttajat: päätoteuttaja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttaja Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
  • Kohderyhmä: hankkeen toimenpiteet on suunnattu eteläpohjalaisille matkailuyrityksille sekä muille matkailupalveluita tuottaville tahoille. Myös alueella toimivat matkailuyhdistykset ja -yhtiöt sekä muut matkailutoimialan sidosryhmät, kuten kehittäjä-, koulutus- ja tutkimusorganisaatiot sekä kunnat ja kaupungit kuuluvat hankkeen kohderyhmään.
  • Hankkeessa työskentelevät (SeAMK):  Elina Järvinen (projektipäällikkö ja matkailun tiedolla johtamisen asiantuntija), Sanna Jyllilä (kestävän matkailuna asiantuntija), Miska Kaihlamäki (projektisihteeri), Hannu Tuuri (matkailijaselvitykset ja aluetaloudelliset vaikutukset), Aleksi Frimodig (tietotekniikan ja tietojen käsittelyn asiantuntija). HY Ruralia-Instituutti Anne Matilainen (kestävä matkailun ja hiilijalanjälkilaskenta), Outi Hakala (matkailun aluetaloudelliset vaikutukset), Susanna Kujala (matkailun aluetaloudelliset vaikutukset)

 

 

Ajankohtaista hankkeessa:

Etelä-Pohjanmaan matkailijaselvitys 2024

Maakunnassa vierailevia matkailijoita haastellaan talvilomaviikoilla 8 ja 9 sekä kesän 2024 aikana.
Selvityksen tietosuojaselosteen löydät täältä.

Matkailuun kestävyyttä tiedolla tehden -tapahtuma 26.3.2024

Tervetuloa hankkeen aloitustapahtumaan 26.3.2024! Päivän aikana pureudutaan matkailun kestävyyteen ja tiedolla johtamiseen sekä tutustutaan maakuntamme matkailuyrityksiin, joille on myönnetty Sustainable Travel Finland-merkki. Lue lisää tapahtumasta täältä.

Kestävä matkailu ja Hiilikuri-työpaja 8.4.2024

Tarjolla on hyvää ja tarpeellista tietoa yritystoiminnan kehittämiseen kestävämpään ja päästöneutraalimpaan suuntaan. Päivän aikana kuulet Sustainable Travel Finlandin STF-merkistä ja sen hyödyistä sekä yritysten kokemuksia merkin suorittamisesta. Pääset myös laskemaan yrityksesi hiilijalanjälkeä Hiilikuri-työpajassa. Tilaisuus on maksuton, mutta paikkoja on rajoitetusti – ilmoittaudu siis pikaisesti! Lue lisää tapahtumasta täältä

Lisätietoja hankkeesta antavat

Lyhythiuksinen nainen seisoo kädet puuskassa.

Elina Järvinen

Asiantuntija, tki

erikoisala: Matkailuyrittäjyys, matkailun tiedolla johtaminen

sähköposti

Elina.Jarvinen(a)seamk.fi

puhelin

+358408680610

Henkilö seisoo hieman sivuttain kameraan.

Sanna Jyllilä

Lehtori

erikoisala: Matkailuyrittäjyys, matkailututkimus, Green care

sähköposti

Sanna.Jyllila(a)seamk.fi

puhelin

+358408300400

Tapahtumat

Lisää tapahtumia