Ruokasektorin alueellisen ilmastotiekartan laatiminen Etelä-Pohjanmaalle - SeAMK Projektit

Ruokasektorin alueellisen ilmastotiekartan laatiminen Etelä-Pohjanmaalle

Ilmastotiekartta

Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartta on nyt julkaistu, löydät sen tämän linkin takaa!

Ilmastotiekartan suositukset yrityksille visualisoituna löydät täältä.

Yllä näet Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartan visualisoinnin, joka on toteutettu Prezi-esityksenä. Voit selata esitystä nuolinäppäimillä tai klikata sinua kiinnostavasta otsikosta päästäksesi tavoitteisiin ja toimenpiteisiin. Oikean reunan keskiosasta pääset talon kuvasta yleisnäkymään ja nuolesta edelliselle tasolle.

Jos visualisointi ei näy, voit tutustua ilmastotiekarttaan täällä

Kestävää ruokaa Etelä-Pohjanmaalta -seminaari

Kestävää ruokaa Etelä-Pohjanmaalta – ilmastotiekarttatyön päätösseminaari järjestettiin 17.5.2022 klo 9-11.30 verkossa.

Tilaisuudessa kuultiin tutkimusprofessori Kristiina Långin puheenvuoro maaperän hiilivarastoista ja ilmastonmuutoksen hillinnästä. Lisäksi esiteltiin kolme yritystä, jotka työskentelevät ruokasektorin ilmastopäästöjen vähentämiseksi:

Ilmasto & Luonto on Lantmännenin tulevaisuuden viljelyn ohjelma, jossa toteutetaan konkreettisia toimenpiteitä pellolla viljelyn ilmastovaikutuksen pienentämiseksi, luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi ja hiilen sitomiseksi maaperään. Lue lisää Lantmännenin kotisivuilta.

Biocoden olemassaolon tarkoitus on tehostaa siirtymistä ilmastoviisaaseen ruoantuotantoon ja -kulutukseen. Tuemme elintarvikebrändejä heidän matkallaan kohti hiilineutraaliutta ja samalla luomme lisää arvoa koko elintarvikkeiden arvoketjuun. Lue lisää Biocoden kotisivuilta.

Soilfood on kiertotalousyritys, joka haluaa tehdä maailman muuttamisen helpoksi maanviljelijöille ja teollisuudelle. Tavoitteemme on korvata neitseellisiä raaka-aineita kierrätetyillä materiaaleilla paljon ja nopeasti. Samalla yhteistyössä asiakkaidemme kanssa vähennämme päästöjä ja lisäämme maaperän hiilivarastoja. Kun kestävin ratkaisu on myös kannattavin, kaikki voittavat. Lue lisää Soilfoodin kotisivuilta.

Kestävää ruokaa -seminaariohjelma

Hankkeen tiedot

  • Hankkeen nimi: Ruokasektorin alueellisen ilmastotiekartan laatiminen Etelä-Pohjanmaalle
  • Rahoittaja: Etelä-Pohjanmaan liitto, kansallinen alueiden kehittämisrahoitus (AKKE)
  • Aikataulu: 1.6.2021-30.6.2022

Tiekarttatyö luo suunnan ilmastokestävälle ruokaketjulle

Ruoan tuotantoketju on tärkeä osa Suomen hiilineutraaliustavoitetta. Ruoan alkutuotannossa on mahdollisuuksia myös hiilensidontaan. Ruokaketjun ilmasto-osaajilla on tulevaisuudessa kilpailuetu.

Etelä-Pohjanmaan alueella ruokaketjun ilmastotiekarttatyö kokoaa yhteen ruoka-alan toimijat suunnittelemaan keinoja ilmasto-osaamisen ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Yhteisellä työllä luodaan suuntaviivat kestävälle kasvulle ja hiilineutraaliustavoitteelle.

Tavoitteet

  • Tukea alueellisen ruoka-alan yritystoiminnan kehittymistä kohti ilmastokestävyyttä ja maatalouden ilmastotiekartan mukaisia toimia.
  • Vahvistaa ruokasektorin ilmasto-osaamista Etelä-Pohjanmaalla.
  • Vastata maakunnasta nousseisiin kehittämisteemoihin.
  • Tukea ilmastonmuutoksen kannalta tarpeellisten toimintamallien käyttöönottoa sekä seutukuntien elinkeinotoimien strategisia kestäviä kehittämistavoitteita.

Kartan kokoamistyöhön ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet, erityisesti eteläpohjalaiset yritykset, eri organisaatioiden tki-henkilöt, seutukunnalliset yrityskehittäjät ja kunnat.

Uutiset

lisää uutisia

Lisätiedot

Vaaleahiuksinen henkilö seisoo kädet puuskassa.

Anu Palomäki

Projektipäällikkö ja hankesalkkuvastaava

sähköposti

Anu.Palomaki(a)seamk.fi

puhelin

+358408301257