Ilmastokestävä elintarvikeketju - SEAMK Projektit

Ilmastokestävä elintarvikeketju

Hankkeen edistyminen ja ajankohtaiset kuulumiset:

Syksy 2024 ja talvi 2025

Syksyllä 2024 ja 2025 talvella ilmastokestävä elintarvikeketjun toimenpiteet alkoivat tekemällä organisaation sisällä yhteistyötä muiden hankkeiden kanssa ja aloittamalla tiedonhakua yritysraportoinnista, elintarvikeketjusta ylipäätään ja miten tuotelaskennassa laskentamenetelmiä voitaisiin kehittää. Myös hankkeen kokonaiskuva ja etenemisen päälinjainen suunnitelma saatiin jo aikaiseksi. Käytännössä siis esimeriksi verkkosovelluksen laskuriin sisällytettävät ympäristövaikutusluokat, yritysyhteistyö ja miten avoimesti hankkeesta viestitään. Kanavina oli päätetty esimerkiksi verkkosivut, sosiaalinen media, oppaat, tapahtumat, työpajat ja erilaiset seminaarit.

Ohjelmistosuunnittelua tehtiin syksyllä pääasiassa logiikkaa, ideaa ja laskurin karkeaa ulkoasua suunnitellen. Talvella käyttöliittymän varsinainen ohjelmointi alkoi tarkemmin ja kokonaiskuva ja erilaiset toiminnot ja niiden yhteen pelaavuuden idea alkoi koostua.

Kevät 2025

Keväällä hankkeessa paneudutaan tarkemmin alkutuotanto-osioon, jotta saadaan sitä varten erityisesti kehitettyä laskentamenetelmiä verkkolaskuriin. Työpajoihin tähän liittyen myös on osallistuttu ja tarkoituksena oli myös suunnitella ja organisoida oma työpaja, mutta sen järjestäminen siirtyi myöhemmälle. Muutamia tapahtumia myös on joihin osallistutaan, kuten kasvu ja kilpailukyky SEAMK:illa sekä kansainvälinen Agriventure-tapahtuma JAMK:in järjestämänä.

 

Hanketiedot

Hankeaika: 1.8.2024-31.12.2026

Rahoittaja: Etelä-Pohjanmaan liitto (Euroopan aluekehitysrahasto) 80 % ja SEAMK 20 %

Budjetti: 269 398 €

Toteuttaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy

Tarve

EU:ssa yrityksiltä kaivataan entistä läpinäkyvämpää ja todennetumpaa raportointia toiminnastaan. Näistä seuraa lopulta ainakin taloudellista ja toiminnallista painetta myös Etelä-Pohjanmaan pk-elintarvikeyrityksille, joiden toiminnalla on merkittävää vaikutusta ruokaturvallisuuteen, huoltovarmuuteen ja kestävien sekä vastuullisten valintojen tekemiseen.

Pk-yritysten pienemmät resurssit tekevät niistä alttiimpia toimivarojen puutteille, joten ulkopuoliselle avullekin on tarvetta. Ympäristöarviointi vaatii paljon osaamista ja asiantuntijuutta ja sitä helpottamaan Etelä-Pohjanmaan seudulla on aiemmin hanketyönä tuotettu IKE-hiilijalanjälkilaskuri. Jatkokehityksen tarvetta tälle laskurille vielä on mm. alustariippumattomuudessa, muiden vaikutusluokkien huomioimisessa, laskentamenetelmien rajausten laajennuksessa ja kehityksessä, rakenteessa, laskurin toiminnallisuuksissa sekä tietokannan kehityksessä. Verkkolaskurilla mahdollistetaan suhteellisen itsenäinen ympäristöarviointi pk-yrityksillä. Näin yrittäjät pystyvät paremmin vastaamaan tuleviin CSRD-raportointivaatimuksiin ja tunnistamaan mahdollisia ongelmakohtia tuoteketjuissaan.

Tavoitteet

Tavoite 1:

Päivittää IKE-hiilijalanjälkilaskuri verkkosovelluspohjaiseksi auttamaan pk-yrityksiä ympäristövaikutusten laskennassa. Uusi laskentamenetelmä on laajempi yritysten tuotteiden ympäristövaikutusarviointia varten. Laskentamenetelmän rajauksissa huomioituna on alkutuotanto, teollisuus, kauppa ja kuluttajat sekä tuotteen elinkaaren loppu.

Tavoite 2:

Verkkosovelluksen ja ohjeiden kehittäminen saadun palautteen, yrityspilotointien ja laskentamenetelmän suunnittelutyön avulla. Hankkeen aikana ja sen päätyttyä yritykset voivat jakaa osaamistaan omissa verkostoissaan.

Tavoite 3:

Hankkeen aikana järjestetään kolme työpajaa/hackathonia, joissa pk-yritysten kanssa kartoitetaan, kehitetään ja kokeillaan laskuria. Tapahtumiin aktivoidaan myös muita ympäristövaikutusarviointilaskennasta kiinnostuneita.

Tavoite 4:

Kehitetään laskuri, materiaaleja ja työkaluja elintarvikealan yritysten energiatehokkuuden kehitystarpeisiin ja hiilineutraaliustavoitteiden mukaisesti.

Kohderyhmät

Varsinaiset kohderyhmät

  • Etelä-Pohjanmaan elintarvikesektorin pk-yritykset
  • Etelä-Pohjanmaan TKI-toimijat
  • Etelä-Pohjanmaan korkeakoulut, koulutustoimijat, tutkimuslaitokset ja kunnat

Välilliset kohderyhmät

  • Korkeakouluopiskelijat
  • Etelä-Pohjanmaan kunnat
  • Ensimmäisen asteen jalostus
  • Maatalous
  • Yritykset valtakunnallisesti

Toimenpiteet

TP1: Tiedonhankinta ja materiaalien laadinta

TP2: Verkkosovelluspohjaisen ympäristövaikutusten laskentamenetelmän kehitystyö

TP3: Viestintä ja työpajat elintarvikealan toimijoille

TP4: Pilotoinnit pk-yrityksissä

TP5: Hankkeen organisointi ja hallinnointi

Odotetut tulokset

  • Yritykset yhteistyössä tutkimuslaitosten kanssa
  • Yhteiskehittämistä tukevat alustat ja verkostot
  • Yhteiskehittämiseen osallistuvat yritykset
  • Päästövähennyksiä edistävät uudet ratkaisut
  • Päästövähennyksiä, energiatehokkuutta tai uusiutuvaa energiaa edistävät demonstraatiot

Kestävät ruokaratkaisut hankkeiden tapahtumat

Lisää tapahtumia

Lisätietoja hankkeesta

Henkilökuva.

Hannelin, Eetu

Projektipäällikkö

sähköposti

Eetu.Hannelin(a)seamk.fi

puhelin

+358406807670

Manninen, Valtteri

Projektipäällikkö

sähköposti

Valtteri.Manninen(a)seamk.fi

puhelin

+358408304006

Hankkeen julkaisut