Vierailu Tampereen yliopiston kampuksilla: Innovaatioiden ja Teknologian keskukset

Kuva 1. Kampusareena-rakennus.
Vierailimme NexTech-hankkeessa joulukuussa 2024 Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella, jossa pääsimme tutustumaan Kampusareenaan, Robostudioon ja CIVIT-tilaan. Nämä tilat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia tutkimukseen, opetukseen ja yritysyhteistyöhön. Tässä blogitekstissä kerromme kokemuksistamme ja siitä, mitä kaikkea nämä innovatiiviset tilat tarjoavat.
Kampusareena: Innovaatioiden ja yhteistyön keskus
Kampusareena, joka valmistui vuonna 2015, toimii yhteisöjen olohuoneena ja tarjoaa tilat yrityksille, tutkimukselle ja opetukselle. Hervannan kampuksella opiskelee noin 8000 kandi-, maisteri- ja jatko-opiskelijaa, ja kampuksella toimii lähes 100 yritystä. Kampusareena on ensimmäinen yliopistorakennus Suomessa, jossa useampia organisaatioita toimii vuokralaisina, ja se tarjoaa tiloja erilaisille tapahtumille ja yhteistyöprojekteille.
Kampusareenalla toimii Kampusklubi, joka yhdistää yliopiston ja teollisuuden, tarjoten tilat, verkostot ja yhteistyömahdollisuudet yrityksille, jotka haluavat kehittää innovaatioekosysteemiä. Kampusklubi toimii keskustelufoorumina yritysjohtajille ja yliopiston hallinnolle sekä järjestää seuraavia toimintoja:
- Kampusklubi Morning: Tapahtumat, joissa jäsenet valitsevat aiheet vuorovaikutukseen laajemman tutkimus-, yritys-, opiskelija- ja asiantuntijayhteisön kanssa.
- Rekryrovio-opiskelijatapahtuma: Paneelikeskustelu ja verkostoitumistilaisuus opiskelijoille. Tavoitteena on madaltaa kynnystä opiskelijoiden ja yritysten välillä sekä murtaa rekrytointiin ja työelämään liittyviä myyttejä.
- Kampusklubi Miitti: Työpaja, joka yhdistää yritykset, opiskelijat ja tutkijat sekä edistää yhteistyötä. Kokoukset järjestetään jäsenien tarpeiden mukaan.
- Kampusklubi Mentoring Program: Kuuden kuukauden ohjelma, jossa Kampusklubin jäsenmentorit tukevat Tampereen yliopiston opiskelijoita uransa alkuvaiheessa. Toinen mentorointikierros on käynnissä lukuvuoden 2024–25 aikana.
Robostudio: Teknologian ja ihmisläheisyyden kohtaamispaikka
Robostudio on Tampereen yliopiston tila, jossa keskitytään sosiaalisten robottien tutkimukseen ja kehitykseen. Robostudiolla on käytössä useita erilaisia robotteja, kuten:
- Paro: Kehittynyt interaktiivinen hyljerobotti, joka mahdollistaa eläinterapian kohteissa, jossa se olisi mahdotonta.
- Pepper: Softbank Roboticsin kehittämä humanoidirobotti, johon voidaan ohjelmoida sisältöä laajalla skaalalla.
- Nao: Softbank Roboticsin (alunperin Aldebaran Roboticsin) kehittämä pieni humanoidirobotti, joka voidaan ohjelmoida suorittamaan esimerkiksi fyysisiä harjoituksia.
- Spot: Boston Dynamicsin Spot on nelijalkainen, koiramainen robotti, joka on suunniteltu liikkumaan monenlaisissa ympäristöissä itsenäisesti tai kauko-ohjattuna. Se soveltuu erityisesti tarkastuksiin, kartoitukseen ja teollisiin sovelluksiin ketterän liikkumisensa ja modulaarisen rakenteensa ansiosta.
- Furhat: Sosiaalinen robotti, jonka projisoitu kasvoanimaatio ja ilmeikäs puhe tekevät siitä vuorovaikutuskumppanin. Se on suunniteltu erityisesti tutkimukseen, koulutukseen ja asiakaspalveluun, missä tarvitaan aidontuntuista ihmisen ja robotin välistä kommunikaatiota.
Kuva 2. Reachy-robotti.
Kuva 3. Reachy-robotti kirjoittaa etäohjattuna tekstiä.
Kuva 4. Furhat-robotti Robostudiossa.
Kuva 5. Boston Dynamicsin Spot-robottikoira.
Kuva 6. Spot-robotin ohjauslaite.
Kuva 7. Spot-fobotin kävelytys.
Kuva 8. Spot-robotti portaissa.
Yksi merkittävimmistä projekteista Robostudiossa on MediaRoboLit65+-hanke, jossa kehitetään oppimiskonsepteja ikäihmisille. Robostudio on myös kehittänyt Robotour for Seniors -konseptin, jossa robotteja viedään hoivakoteihin ja ikäihmisille tarjotaan mahdollisuus oppia robotiikasta.
Robostudio tekee myös yhteistyötä Sotelabin ja Healthlabin kanssa, jotka keskittyvät sosiaali- ja terveysalan teknologioihin. Näissä laboratorioissa kehitetään uusia ratkaisuja, jotka parantavat hyvinvointia ja terveydenhuoltoa. Suunnitteilla on myös yhteistyön laajentaminen.
AI Hub Tampere Robostudio on myös osa AI Hub Tamperetta, joka keskittyy älykkäiden koneiden tutkimukseen ja kehitykseen. AI Hub tarjoaa yrityksille mahdollisuuden verkostoitua ja kehittää uusia innovaatioita yhdessä yliopiston kanssa.
CIVIT: The Centre for Immersive Visual Technologies
Vierailumme Kampusareenalla ja Robostudiolla täydentyi käynnillä CIVIT-tilassa, joka tarjoaa huipputeknologian laitteita ja tiloja tutkimukseen ja kehitykseen. CIVIT-tilassa on käytössä monipuolinen valikoima laitteita, kuten korkearesoluutioisia kameroita, edistyneitä näyttöjä, LIDAR-sensoreita sekä VR/AR-laitteita. Pääsimme käytännössä testaamaan 3D-näyttöjä ja Omnideck-virtuaalitodellisuusalustaa sekä volumetrista 3D-kuvankaappausta, josta saimme mukaamme 3D-mallin. CIVIT:n volumetrinen kaappausstudio on Suomen ensimmäinen ja se mahdollistaa reaaliaikaisen 3D-mallinnuksen jopa liikkuvasta kohteesta.
Kuva 9. CIVIT:n volumetrinen kaappausstudio työstää reaaliaikaista 3D-mallia.
Kuva 10. Liikkuminen Omnideck-alustalla virtuaalimaailmassa oli jännittävä kokemus.
CIVIT tarjoaa tilat ja laitteet monenlaisiin tutkimusprojekteihin ja kokeiluihin, sekä tarjoaa mahdollisuuksia yhteistyölle. Tutkijat, opiskelijat ja yritykset voivat hyödyntää näitä resursseja kehittääkseen uusia innovaatioita ja teknologioita. CIVIT-tilassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja työpajoja, jotka edistävät yhteistyötä ja tiedon jakamista.
Yhteenveto
Vierailumme Tampereen yliopiston Kampusareenalla, Robostudiolla ja CIVIT-tilassa oli erittäin inspiroiva. Nämä tilat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia tutkimukseen, opetukseen ja yritysyhteistyöhön. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan näiden tilojen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja innovaatioihin.
Arttu Mustajärvi
TKI-asiantuntija
Panu Weckman
TKI-asiantuntija
Kuvat: Panu Weckman, Arttu Mustajärvi ja Veronika Žigraiová.
Blogi on tuotettu osana Euroopan unionin osarahoittamaa NexTech Ecosystem: Monialainen innovaatiotila ja yhteiskehittämiskeskus -hanketta. Hankeaika on 1.8.2024-31.12.2026.
Lisätietoa hankkeesta: https://projektit.seamk.fi/hyvinvointi-ja-luovuus/nextech-ecosystem-monialainen-innovaatiotila-ja-yhteiskehittamiskeskus/?preview=true