GEROS - SEAMK Projektit

GEROS

Hanketiedot

Hankkeessa mukana:
Karelia-ammattikorkeakoulu
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Lapin ammattikorkeakoulu
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Metropolia Ammattikorkeakoulu

Nimi: Geronomiopiskelijoiden osaamiseen laatua korkeakoulujen valtakunnallisella yhteistyöllä

Rahoitus: Opetus- ja kulttuuriministeriö
Hankkeen kesto: 1.1.2025-31.12.2027
Hankkeen kokonaisbudjetti: 600 000 eur
Kohderyhmä: Geronomiopiskelijat, alumnit, sidosryhmät, alasta kiinnostuneet, työelämässä olevat geronomit ja täydennyskoulutuksen/jatkuvan oppimisen kohderyhmät

Geronomiopiskelijoiden osaamiseen laatua korkeakoulujen valtakunnallisella yhteistyöllä

GEROS-hanke kokoaa Suomen geronomikoulutusta tarjoavat kuusi ammattikorkeakoulua yhteistyöhön, jonka tavoitteena on vahvistaa geronomiopiskelijoiden osaamista ja koulutuksen laatua. Ikääntyvän väestön tarpeisiin vastaamiseksi hanke kehittää geronomitutkinnon ydinosaamista, edistää opetussuunnitelmayhteistyötä ja mahdollistaa joustavia opintopolkuja.

Hankkeessa:

  • Määritellään geronomitutkinnon ydinosaaminen ja kehitetään ristiinopiskelumahdollisuuksia.
  • Tuotetaan verkko-opintoja ja oppimateriaaleja avoimen ammattikorkeakoulun Opin.fi-alustalle, jotta alan houkuttelevuus kasvaa ja opintopoluista saadaan joustavampia.
  • Luodaan profiloivia täydennyskoulutuskokonaisuuksia geronomitutkinnon syventämiseksi ja työelämätarpeisiin vastaamiseksi.
  • Vahvistetaan vanhustyön veto- ja pitovoimaa valtakunnallisen yhteistyön ja koulutuksen kehittämisen kautta.

Yhteishankkeen tarkoituksena on edistää geronomi AMK- koulutusten sisällöllistä kehittämistä, opetussuunnitelmayhteistyötä ja profiloitumista valtakunnallisesti sekä vähentää geronomikoulutusten alkuvaiheen tai perusopintojen tarpeettomia päällekkäisyyksiä ja kehittää yhteisiä koulutuksille sopivia sisältöjä. Hankkeessa edistetään syventävien geronomiopintojen tarjonnan työnjakoa ja profiloitumista korkeakoulujen kesken. Em. asiat palvelevat korkeakoulujen siirtohakumenettelyjä.

Hankkeen lopputuloksena geronomitutkinnon laatua parannetaan ja koulutusta yhdenmukaistetaan, mikä tukee opiskelijoiden sujuvampaa valmistumista ja työelämävalmiuksia. Hanketta koordinoi Karelia-ammattikorkeakoulu, ja se toteutetaan vuosina 2025–2027.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteina on:

1) Määritellä geronomitutkinnon ydinosaaminen opetussuunnitelmanyhteistyön ja ristiinopiskelun mahdollistamiseksi.

2) Tuottaa yhteisesti geronomitutkintoon kuuluvia opintojaksoja Opin.fi-alustalle sekä luoda koulutuksenteemoihin liittyviä oppimateriaaleja: I. Alalle houkutteleminen; kurkistuskurssi. II. Tutkinto-opiskelijaksi pääseminen; väyläopinnot. III. Opintojen nopeuttaminen; avoimet verkko-opinnot. IV. Pienempien oppimateriaalien tuottaminen erigeronomitutkinnon teemoista sekä uudenlaisten opetusmenetelmien keittäminen, esim. digipedagogiikka.

3) Edistää yhteissuunnittelua, minkä avulla tuotetaan profiloivia täydentävän osaamisen opintokokonaisuuksia ammattikorkeakoulujen kesken. Opintoja tarjotaan jatkuvan osaamisen tarjonnassa, Opin.fi:ssä.

Toimenpiteet

Suunniteltu hanke on kuuden geronomikoulutusta tarjoavan ammattikorkeakoulun yhteishanke vuosille 2025-2027. Hankkeessa hyödynnetään palvelumuotoilun periaatteita niin prosessin etenemisen kuin koulutusten muotoilun osalta. Työpakettikohtaiset kehittämisprosessit etenevät spiraalimaisesti suunnittelusta osallistamiseen, pilotointiin ja arvioivaankehittämiseen sekä juurruttamiseen. Jokaisessa työpaketissa tehdään prosessiin kohdistuvaa vaikutusten arviointia minkä lisäksi hankkeen yhteiskunnallista vaikuttavuutta tarkastellaan potentiaalisten vaikutusten näkökulmasta ja hankkeentulosten kannalta koko hankkeen tasolla, esimerkiksi joustavien opiskelupolkujen, ristiinopiskelun ja opetus- ja opetussuunnitelmayhteistyön, geronomitutkinnon näkyvyyden, tunnettavuuden lisäämisen, työelämäyhteistyönvahvistumisen näkökulmista.

Hankkeen koordinaattorina toimii Karelia-amk (tp 1). Asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi, parhaan mahdollisen asiantuntemuksen hyödyntämiseksi ja työnjaon tasapuolisen jakaantumisen vuoksi, kaikilla mukanaolevilla ammattikorkeakouluilla on koordinaatiovastuu yhdestä sisällöllisestä työpaketista työpariammattikorkeakoulun kanssa (tp:t 2–4), työpaketit niveltyvät toisiinsa resurssitehokkaasti syventäen tuotettavaa tietoa.

Tp 2:ssa määritellään geronomin ydinosaamisen saavuttamisen keinot ja laaditaan suositukset (vuosi 2025), 3 ja 4 tp:ssa suunnitellaan (2025-2026) verkko-opintoja avoimen amkin tarjontaan Opin.fi -alustalle alkuvaiheen perusopintoihin (15-30 op) ja profiloiviin täydentävän osaamisen opintoihin (10-15 op/amk), sekä pilotoidaan toteutukset ja kehitetään niitä saadun palautteenperusteella (2026-2027).

Tp 5 sisältää juurruttamisen, mistä jokainen amk vastaa osaltaan. Hankkeen ohjausryhmänä toimii valtakunnallinen ikäosaamisen verkoston koordinaatioryhmä, millä varmistetaan tiedonkulku hankkeesta ammattikorkeakoulujen strategisen johdon suuntaan ja toisin päin. Muita yhteystyötahoja ovat kunkin amkin alueelliset sidosryhmät.

Tulokset

Tuloksena määritellään geronominydinosaaminen ja luodaan suositukset, millä keinoin (esim. pedagogisin, menetelmällisin ja sisällöllisin) ydinosaaminen voidaan saavuttaa. Tuloksia voidaan hyödyntää ristiinopiskelun toteuttamisesta geronomiopintojen alkuvaiheessa.

Avoimessa ammattikorkeakoulussa tarjottavat opinnot Opin.fi-alustalla mahdollistavat joustavat opiskelupolut ja vahvistavat väyläopintorakenteita tutkinto-opiskelijaksi pääsemiseksi.

Profiloivat syventävät opintokokonaisuudet hyödyntävät geronomikoulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen profiilin vahvistamista, siten voidaan vastata paremmin alueellisiin ja valtakunnallisiin työelämän osaamistarpeisiin.

Hankkeessa syntyvillä innovatiivisilla tuloksilla ja toimenpiteillä mahdollistetaan nykyistä laajempi toisten geronomikoulutusta tarjoavienkorkeakoulujen tarjonnan hyödyntäminen, opetussuunnitelma- ja opetusyhteistyön tekeminen ammattikorkeakoulujen kesken, ristiinopiskelu ja joustavat siirtohakumenettelyt.

Julkaisut

  1. Geronomiopiskelijoiden osaamisen kehittämistä valtakunnallisella yhteistyöllä – GEROS-hanke käynnistynyt | SEAMK.fi

Lisätietoja

Valli, Maria

Lehtori

sähköposti

Maria.Valli(a)seamk.fi

puhelin

+358408300369

Niemelä, Tua

Lehtori

sähköposti

Tua.Niemela(a)seamk.fi

puhelin

+358509174288

Turunen, Katri

Yliopettaja

sähköposti

Katri.Turunen(a)seamk.fi

puhelin

+358408301264