Tulevaisuus maaseudulla - SeAMK Projektit

Tulevaisuus maaseudulla

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on edistää Etelä-Pohjanmaan maatilayrittäjien osaamista, hyvinvointia ja työturvallisuutta, erityisesti nuorten ja ikääntyvien yrittäjien keskuudessa. Hanke tukee heidän henkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä ehkäisee terveysongelmia.

Toteuttajina toimivat SeAMK yhteistyössä MTK Etelä-Pohjanmaa ry:n kanssa, ja hanke ajoittuu vuosille 2024–2026.

Hankkeen koulutuspaketit keskittyvät yrittäjien hyvinvointiin, työturvallisuuteen ja digiosaamisen kehittämiseen. Koulutusaiheina ovat mm. työturvallisuus, ensiaputaidot, hyvinvointi ja ergonomia, vuorovaikutustaidot sekä yhteisöllisyys. Hankkeessa luodaan myös digitaalinen alusta ja tietopankki kohderyhmän tarpeisiin.

Hanke saa rahoitusta EU:n maaseuturahastosta

Hankkeen kohderyhmä

Koska maaseudun tulevaisuuden kehittyminen ja sen elinvoimaisuuden ylläpitäminen perustuu erityisesti maaseudun nuorten maatilayrittäjien ja maatilayrittäjyyttä suunnittelevien osaamiseen ja hyvinvointiin, on ensiarvoisen tärkeää suunnitella hankkeen interventiot heidän tarpeidensa pohjalta. Hankkeessa huomioidaan myös maatilayrittäjien puolisoiden hyvinvoinnin edistäminen. Hankkeen tarve perustuu Etelä-Pohjanmaan nuorille maatilayrittäjyyttä suunnitteleville sekä maatilayrittäjyyden aloittaneille tammikuussa 2024 toteutettuun esiselvityskyselyyn, jossa kartoitettiin heidän koulutustarpeitaan. Esikyselytutkimus toteutettiin virtuaalisena Webropol-kyselynä, joka välitettiin massakyselynä kohderyhmälle MTK-Etelä-Pohjanmaan edustajan kautta. Kyselyyn vastasi 30 henkilöä. Esikyselyn mukaan hankkeen kohderyhmä tarvitsee koulutusta mm. seuraavista teemoista: työturvallisuus ja sitä edistävät välineet, ensiaputaidot erityisesti maa- ja metsätaloustöiden tapaturmissa, ergonomian ja työkyvyn edistäminen, henkisen hyvinvoinnin edistäminen ja digitaaliset taidot.

Hankkeen toimenpiteet

Maaseudun nuorten ja muiden maatilayrittäjien hyvinvointiin, ergonomiaan ja työturvallisuuteen liittyvän osaamiskapasiteetin edistäminen

  • Syksy 2024: Hankkeen aloitusseminaari 1.10.2024 /4 tunnin seminaari, avoin kutsu koko Etelä-Pohjanmaan maaseudun nuorille sekä maatilayrittäjyyttä suunnitteleville, aloittaville ja hiljattain aloittaneille
  • Syksy 2024: Hyvinvoinnin, jaksamisen ja palautumisen edistäminen.
  • Syksy 2024: Ergonomiaosaamisen edistäminen.
  • Kevät 2025: Työturvallisuuden edistäminen ja tapaturmien ehkäisy, ensiaputaitoja maatilayrittäjille.
  • Syksy 2025: Ensiaputaito-osaamisen edistäminen.
  • Syksy 2025: Vuorovaikutus- ja dialogitaitojen kehittäminen, esim. vertaistuen tukena.
  • Syksy 2025: MTK:n henkilökunnan johdolla toteutettu osaamista edistävä matka (alustava suunnitelma)
  • Kevät 2026: Seminaaripäivä
  • Kevät 2026: Yhteisöllisestä ruoanvalmistuksesta ja ruokailusta innostusta ja hyvinvointia
  • Syksy 2026: Ensiaputaito-osaamisen edistäminen.

Hyvinvointia edistävän digitaalisen ThingLink-alustan luominen ja tietopankin kokoaminen alustalle

  • Syksy 2024 – kevät 2026: Virtuaalisen koulutuskokonaisuuden rakentaminen ja kehitys
  • Syksy 2024: 1. Teams-välitteinen koulutus
  • Kevät 2026: 2. Teams-välitteinen koulutus

Hankkeen tuotokset

Hankkeen tuloksena osallistujien osaaminen, hyvinvointi ja jaksaminen paranevat, erityisesti työturvallisuuden, hyvinvointiosaamisen, ergonomian ja vuorovaikutuksen osalta. Osallistujat saavat konkreettisia ensiaputaitoja ja osaavat toimia turvallisesti erilaisissa ensiaputilanteissa, kuten maa- ja metsätalouteen liittyvissä tapaturmissa.

Hanke edistää myös verkostoitumista ja sosiaalista osallisuutta, mikä tukee henkistä hyvinvointia ja positiivista tulevaisuuden työmaisemaa. Osallistujat oppivat käyttämään digitaalista ThingLink-alustaa monipuolisesti.

Hankkeessa luodaan moniammatillinen koulutuskokonaisuus ja digitaalinen tietopankki, joka jää pysyvään käyttöön. ThingLink-alusta mahdollistaa päivitettävän materiaalin jakamisen esimerkiksi riskien hallintaan ja turvallisuuteen liittyen. Osallistujat voivat hankkia lisenssin omiin tarpeisiinsa.

Hankkeen tuloksena syntyy julkaisuja, podcasteja ja raportteja, joita jaetaan ammatillisissa julkaisuissa, seminaareissa ja hankkeen päätösseminaarissa. Hankkeen aikana ja sen jälkeen jaetaan kokemuksia ja hyviä käytäntöjä alueellisten toimijoiden kesken.

Henkilökuva.

Uitto, Mika

Asiantuntija, tki

sähköposti

Mika.Uitto(a)seamk.fi

puhelin

+358408302051

Panu Weckman

Weckman, Panu

Asiantuntija, tki

sähköposti

Panu.Weckman(a)seamk.fi

puhelin

+358408300390

Henkilö seisoo toinen käsi lanteillaan.

Salminen-Tuomaala, Mari

Yliopettaja, Kliininen hoitotyö; yAMK-yliopettaja, Kliininen asiantuntijuus

sähköposti

Mari.Salminen-Tuomaala(a)seamk.fi

puhelin

+358408304166

Henkilökuva.

Loppela, Kaija

Yliopettaja (työhyvinvointi)

sähköposti

Kaija.Loppela(a)seamk.fi

puhelin

+358408303958

Haapala, Pia

Lehtori

sähköposti

Pia.Haapala(a)seamk.fi

puhelin

+358408303961

Nieminen, Kirta

Lehtori

erikoisala: Elintarvikehygienia, omavalvonta, tuotekehitys, ruokatuotantoprosessit, kestäväkehitys ammattikeittiössä, tilasuunnittelu, IT-järjestelmät (alan)

sähköposti

Kirta.Nieminen(a)seamk.fi

puhelin

+358408305081