Future Frami Food Lab
Hanketiedot
Hankeaika:
1.1.2023-31.12.2025
Rahoitus:
Euroopan Unionin osarahoittama: Etelä-Pohjanmaan liitto, Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) 70 %
Seinäjoen kaupunki 15 %
Seinäjoen ammattikorkeakoulu 15 %
Budjetti:
Kehityshanke (hankenumero A80009) 611 058 €
Investointihanke (hankenumero A80043) 928 725 €
Toteuttaja:
Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy
Tarve
Kansainväliset proteiinimarkkinat kasvavat sekä eläinperäisten että kasviperäisten proteiinien osalta. Eri markkinaennusteiden (Grand View Research, Inc., Boston Consulting Group & Blue Horizon Crop., and CRB) arvioista voidaan päätellä kasviperäisten proteiinien markkinoiden kasvuksi viiden vuoden aikana 70 % tasoa. Vastaavasti eläinperäisillekin proteiineille esitetään 25 % markkinoiden kasvua samassa ajassa. Etelä-Pohjanmaa on merkittävä proteiinintuottajamaakunta, jossa jalostusarvon nostaminen voi tuottaa elinkeinoelämälle kymmenien miljoonien eurojen liikevaihdon kasvun. Tuotteiden lisäarvon kehittäminen vaatii proteiinijakeiden rikastamisen osaamista tuotesovellusosaamisen rinnalle.
Kriittisen massan kertyminen Etelä-Pohjanmaalle edellyttää tiedollisten toimintojen kasautumista, riittävän korkeatasoista osaamispääomaa ja tekemisen tasoa sekä laadukkaita kokeilu- ja pilotointiympäristöjä. Elintarviketeknologia on jäänyt eri tieteenalojen väliselle rajapinnalle, minkä takia siihen ei löydy Suomessa kunnollisia tutkimus- ja pilotointiympäristöjä. Hankkeessa investointi mahdollistaa laadullisen yhteistyön osaamispääoman kerryttämiseksi Etelä-Pohjanmaalla.
Tavoitteet
Hankkeen päätavoitteena on lisätä Etelä-Pohjanmaan roolia ruokamaakuntana sekä johtavana elintarviketeknologian ja prosessien osaajana Suomessa ja kansainvälisesti merkittävänä toimijana sekä vahvistaa Frami Food Labin roolia elintarviketeknologioiden ja -prosessien testausalustana ja alan tunnistettuna osaamiskeskittymänä. Kestävien kasvis- ja valmisruokateknologioiden sekä eläinperäisten tuotantomenetelmien kehittäminen on oleellinen osa hankkeen tavoitteita. Alan kansallista sekä kansainvälistä TKI-toimintaa tiivistetään ja Etelä-Pohjanmaan roolia vahvistetaan Suomen johtavana ruokamaakuntana, joka on tulevaisuuden muutoksen ja uusien elintarviketeknologioiden kehittämisen kärkenä.
Kohderyhmät
Etelä-Pohjanmaan alueella toimivat:
- Pk-yritykset
- Korkeakoulut
- Tutkimuslaitokset
- Toisen asteen oppilaitokset
- Seinäjoen kaupunki
- Etelä-Pohjanmaan maakunta
Toimenpiteet
Hankkeen toteutus on jaettu seitsemään työpakettiin:
- TP1 – Ruokajärjestelmän verkottuneen toimintamallin yhteisöverkoston vahvistaminen
- TP2 – Ruokajärjestelmän verkottuneen toimintamallin käyttöönotto
- TP3 – Kestävien kasvis- ja valmisruokateknologioiden sekä eläinperäisten tuotteiden tuotantomenetelmien kehittäminen
- TP4 – Elintarviketeknologian ja automaatioratkaisuiden synteesi osana vihreää siirtymää
- TP5 – Be inspired – Toimintamallin kehittäminen uusilla teknologioilla tehtävien tuotekonseptien suunnitteluun ja tuotteiden esitestaukseen
- TP6 – Vaikuttaminen
- TP7 – Projektin hallinto ja johtaminen
Tulokset
Hankkeen konkreettisia tuloksia ovat:
- Etelä-Pohjanmaan nostaminen eurooppalaisten ruokajärjestelmien verkostojen seuraajasta ruoka-alan edelläkävijäksi
- Elintarvikealan Euroopan laajuisen osaajapoolin rakentaminen, osaamisvajeiden tunnistaminen ja uusien yritysten syntyminen osaamisvajeiden tunnistamisen myötä
- Esitestatun toimintamallin kehittäminen elintarviketeknologian osaamiskeskittymälle
- Pysyvän yhteistyömallin rakentaminen elinkeinoelämän sekä koulutus- ja tutkimuslaitosten välille tulevaisuuden elintarviketeknologioiden ja tuotantomenetelmien kehittämiseen
- Pysyvän yhteistoimintamallin kehittäminen digitaalisten prosessiratkaisuiden implementoimiseen elintarviketeollisuudessa
- Toimintamallin kehittäminen uusilla tuoteteknologioilla ja raaka-aineilla tehtävien tuotekonseptien suunnitteluun ja tuotteiden esitestaukseen
- Kehittää elintarviketeknologian osaamiskeskuksen brändi sekä viestintä- ja vaikuttavuussuunnitelma
- Etelä-Pohjanmaalle rakentuu elintarviketeknologian pilotointi- ja innovaatioympäristö
Hankkeen pidempiaikaiset tulokset:
Hankkeen myötä strateginen yhteistyö ja jatkuva vuorovaikutus elinkeinoelämän kanssa kasvaa, samoin verkostoitunut yhteistyö alan muiden kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Elintarviketeknologian osaamistaso nostetaan kansainväliselle huipputasolle, ja vastataan tulevaisuuden osaamistarpeeseen. Hankkeen myötä syntyvä teknologinen ekosysteemi toimii pilottialustana tuotekonseptien testaamiselle ja yritysakatemiakoulutusten mahdollistajana.
Hankemateriaaleja
Hankkeen julkaisuja
- Eurooppalainen kestävän ruokajärjestelmän tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kumppaniverkosto kiinnostaa laajasti
- Framin ruokalaboratorio kehittyy
- Eurooppalaista tutkimusyhteistyötä rakentamassa
- Alueellisella yhteistyöllä merkittävä rooli eurooppalaiseen kestävään ruokajärjestelmään siirtymisessä
- Elintarvikeingredienttejä ympäri maailmaa
- Vaihtoehtoiset proteiinien muokkausteknologiat herättävät mielenkiintoa
- Kestävillä valmistusteknologioilla ja vaihtoehtoisilla proteiinituotteilla merkittävä rooli kestävän ruokajärjestelmän implementoinnissa
- Ekstruusio antaa työkalut tulevaisuuden ruoan valmistukseen
- Elintarvike- ja prosessointiteknologioiden uudet kehitysmahdollisuudet kiinnostavat yrityksiä
- Elintarvikealan yritysten vienti ja kiinnostus vientiin
- Elinkustannusten nousu muokkaa kuluttajien ruokavalintoja
- Elintarvikepäivä 2024 – elintarvikealan markkinointi ja ympäristövastuullisuus
- Kasviproteiinien tulevaisuus ruoanvalmistuksessa
- Elintarviketeollisuus -messut kokosivat jälleen ruoka-alan toimijoita
Hankkeen medianäkyvyyttä
Hankkeen yhteistyökumppaneita
SeAMK Food Labs – palveluja ruoka-alan toimijoille -työpaja 14.11.2024 -esitysmateriaalit
1 SeAMK – Meidän Ammattikorkeakoulu – Karri Kallio
2 SeAMK Food Labs -palvelukonsepti – Joni Viitala
3 SeAMK Kokemuksia ekstruusiosta – Matti Leppälehto
4 SeAMK Snacks-tuote kuivaekstruusiolla – Joel Jokinen
5 FoodFarm Hamppuproteiini 65 – Jyrki Leppälä
6 SeAMK Työpaja 2 – pilotoidut ekstruusiotuotteet – Alisa Ala-Huikku