MaaRaksa - SeAMK Projektit

MaaRaksa

Hanketiedot

  • Hankkeen nimi: MaaRaksa, kehitys- ja investointihanke – Uutta suuntaa ja elinvoimaa maanrakennus- ja rakennusalan pk-yrityksiin Etelä-Pohjanmaalla
  • Rahoittaja: Euroopan unionin osarahoittama. Etelä-Pohjanmaan liitto/ JTF
  • Aikataulu: 1.4.2024–30.6.2026

Kohderyhmä

Hankkeen kohderyhmänä ovat maanrakennus- ja rakennusalan pk-yritykset sekä maansiirto- ja koneurakointiyritykset Etelä-Pohjanmaalla.

Tavoitteet

Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa on suunniteltu tähän tilanteeseen ja tarpeeseen Maaraksa-hankekokonaisuutta (kehittämis- ja investointihanketta), jossa kehitetään maanrakennus- ja rakennusalaa sekä sen digitalisaatiota ja opetusympäristöjä Etelä-Pohjanmaalla, joka sisältää seuraavat päätavoitteet:

– Tunnistetaan teemahaastatteluin ja kartoitustyöpajoissa alueen maanrakennus- ja rakennusalan kehittämiskohteet ja tarpeet liittyen mm. kehittämiseen, digitalisaatioon, ennallistamiseen ja elinympäristöjen kunnostamiseen
– Luodaan pk-yrityksille hyödynnettäväksi esimerkkejä ja demototeutuksia maanrakennus- ja rakennusalan kehittämisen, digitalisaation, ennallistamisen ja elinympäristöjen kunnostamisen teemoista sekä tehdään näistä julkaisuja jotka edistävät hankkeen disseminaatiota ja vaikuttavuutta
– Edistetään alueen osaamista ja verkostomaista toimintaa järjestämällä hankkeen sisältöön liittyviä työpajoja ja laboratoriodemoja maanrakennus- ja rakennusalan toimijoille hankkeen toimista ja tuloksista
– Pk-yritykset, rakennusalan opiskelijat ja muut toimijat hyötyvät SeAMKin rakennuslaboratorion investointihankkeen investoinneista, joita hyödynnetään opetuksessa, kehittämishankkeessa ja muussa rakennuslaboratorion toiminnassa
– Tuodaan kohderyhmään kuuluville yrityksille uutta osaamista hyödyntämällä investoinnissa luotua betonin- ja teräsrakenteidenkoetusympäristöä demojen muodossa. Esimerkiksi sulfaattipitoisuuden vaikutukset teräs- ja betonirakenteissa ja siihen liittyvän osaamisen kehittäminen alueen yrityksissä.

Toimenpiteet

Hankkeessa toteutetaan seuraavat toimenpiteet työpaketeittain (TP) mukaisesti eriteltyinä:

TP 1. Maanrakennus- ja rakennusalan pk-yritysten tarpeet ja haasteet Etelä-Pohjanmaalla

Tulostavoite 1: Maanrakennus- ja rakennusalan pk-yritysten tarpeet ja haasteet Etelä-Pohjanmaalla on teemahaastatteluin ja kartoitustyöpajoissa analysoitu, kerätty potentiaalisia demoaiheita ja kehittämiskohteita (Q3/2024 – Q4/2024)

1.1. Luodaan teemahaastatteluille haastattelurunko ja kartoitustyöpajoille toteutusrunko (Q3/2024)
1.2. Sovitaan teemahaastatteluille ajankohdat sekä määritellään kartoitustyöpajoille ajankohdat ja kutsutaan kohderyhmä niihin (Q3/2024)
1.3. Pidetään teemahaastattelut ja toteutetaan kartoitustyöpajat, jotka kartoittavat maanrakennus- ja rakennusalan pk-yritysten tarpeita, haasteita ja digitalisaation tilaa sekä määrittelevät hankkeen toiminnan painopisteet. (Q3-Q4/2024)
1.4. Analysoidaan kartoitustyöpajojen tulokset sekä laaditaan niistä yhteenvedot maanrakennus- ja rakennusalan yritysten haasteista ja tarpeista sekä digitalisaation tilasta (Q4/2024)
1.5. Hahmotellaan alustavasti potentiaalisesti toteutettavat demot (Q4/2024)1.6. Määritellään hankkeen toiminnan painopisteet ja mahdolliset muut toimenpidesuositukset (Q4/2024)

TP 2. Maanrakennus – ja rakennusalan kehittämistä hyödyntävät demot

Tulostavoite 2: Maanrakennus- ja rakennusalan digitalisaatiota ja kehittämistä hyödyntäviä demoja maanrakennus- ja rakennusalan digitalisaation, ennallistamisen ja elinympäristöjen kunnostamisen teemoista on määritelty, suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä alojen toimijoiden kanssa (Q1/2025 – Q2/2026)

2.1. Analysoidaan hankkeeseen valitut demot ja laaditaan niistä yksityiskohtaiset kuvaukset tavoitteineen (demon sisältö, laatu, vaatimukset, rajaukset). (Q1-Q2/2025)
2.2. Määritellään kutakin demoa varten potentiaaliset teknologiat. Potentiaalisissa teknologiat voivat olla esimerkiksi digitaalisia malleja maarakennusalojen innovaatiotoiminnan tueksi tai investointihankkeessa luodun oppimisympäristöä hyödyntämistä.(Q1/2025 – Q2/2026)
2.3. Sovelletaan valittuja menetelmiä case-kuvausten muodossa. Case-kuvaukset voivat olla esimerkiksi digitaalisien menetelmien kehittäminen tai käytännön todentaminen betonin tai maa-aineksen jäädytys-sulatuskestävyyden tai sulfaattipitoisuuksien vaikutusten simulointia. (Q1/2025 – Q2/2026)
2.4. Demotaan kussakin Case-kuvauksessa kehitettyjä menetelmiä verraten digitaalisen mallin analogiaa todellisessa ympäristöissä mitattuihin arvoihin. Mittauksissa voidaan hyödyntää oppimisympäristöön investoitua mittalaitteistoa (Q1/2025 – Q2/2026)
2.5. Analysoidaan pilotointien tulokset sekä laaditaan niistä yhteenvedot ja toimenpidesuositukset. (Q1/2025 – Q2/2026)

TP 3. Rakennuslaboratorion oppimisympäristön kehittäminen & investoinnit

Tulostavoite 3: Suunnitellut investointihankkeen investoinnit on otettu käyttöön opetukseen ja kehittämishankkeeseen (Q4/2024 – Q2/2025)

3.1. Budjetoituihin investointeihin tehdään tarvittavat tarvemäärittelyt ja kilpailutetaan ne Q4/2024
3.2. Investointeihin liittyvät laitteistot testataan ja otetaan tuotantokäyttöön (Q1 – Q2/2025)
3.3. Laitteistoja käytetään normaalissa opetus-, kehittämistoiminnassa, sekä muussa rakennuslaboration toiminnassa (Q2/2025 –)

TP 4. Teknologiatiedon siirto erityisesti maanrakennus- ja rakennusalan pk-yrityksille

Tulostavoite 4: Erilaisin työpaja- ja demotilaisuuksin hankkeen demoja ja tuloksia on siirretty teknologiatietona pk-yrityksille. (Q1/2025 – Q2/2026)

4.1. Suunnitellaan valmisteluhankkeen tuloksiin perustuen maanrakennus- ja rakennusalan pk-yrityksille ja muille alojen toimijoille suunnattu tiedotuskokonaisuus maanrakennus- ja rakennusalan digitalisaation erilaisista hyödyntämismahdollisuuksista. (Q1/2025)
4.2. Toteutetaan suunniteltu tiedotuskokonaisuus (esim. esittely-/koulutustilaisuuksia) sekä hankkeeseen osallistuville että muille maanrakennus- ja rakennusalan pk-yrityksille ja muille alojen toimijoille. (Q1/2025 – Q2/2026)
4.3. Järjestetään maanrakennus- ja rakennusalan digitalisaatioon ja kehittämiseen liittyviä demo-/esittely-/tiedotustilaisuuksia sekä hankkeeseen osallistuville että muille niin maanrakennusalan ja rakennusalan toimijoille. (Q1/2025 – Q2/2026)
4.4. Levitetään hankkeessa saavutettuja tuotoksia, tuloksia ja hyviä käytänteitä. (Q1/2025 – Q2/2026)4.5. Järjestetään hankkeen päätösseminaari, jossa julkaistaan hankkeen sisällölliset tulokset ja hyvät käytänteet sekä kerrotaan mahdollisista jatkohankkeista ja muista jatkotoimenpiteistä (Q2/2026)

TP 5. Viestintä, raportointi, hankkeen johto ja hallinto

Tulostavoite 5: Hankkeen johtaminen on toteutettu laadukkaasti siten, että sen tavoitteet ja vaikutukset saavutetaan aikataulun ja budjetin asettamien reunaehtojen rajoissa. (koko hankkeen ajan)

5.1. Suunnitellaan, johdetaan, seurataan ja raportoidaan hankkeen toteutumista.
5.2. Tiedotetaan säännöllisesti hankkeesta ja sen toiminnasta useita tiedotuskanavia käyttäen.
5.3. Levitetään hankkeen tuloksia ja hyviä käytänteitä.
5.4. Kerätään palautetta sekä arvioidaan hankkeen toimintaan ja tuloksia.
5.5. Laaditaan jatkotoimenpide-ehdotukset sisältävä loppuraportti.

Uutiset

lisää uutisia

Tapahtumat

Lisää tapahtumia

Lisätiedot

Arola, Juha-Matti

Projektipäällikkö

sähköposti

Juha-Matti.Arola(a)seamk.fi

puhelin

+358408680609

Kaarlejärvi, Saku

Asiantuntija, tki

sähköposti

Saku.Kaarlejarvi(a)seamk.fi

puhelin

+358408302035