RoboValmis
Teollisuusrobotiikalla ja automaatiolla tuottavuutta valmistukseen (RoboValmis)
Hankkeen tarkoitus
Suomessa on erilaisten kanavien kautta uutisoitu alhaisesta työn tuottavuudesta. Teollisuutta vaivaa myös osaajapula, ja työvoiman heikko saatavuus on nimetty suurimmaksi yritysten kasvun esteeksi Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Heikko tuottavuus vaikeuttaa yritysten kasvua, koronapandemiasta toipumista sekä teollisuuden vihreää siirtymää.
Valmistavan teollisuuden tuottavuutta voidaan nostaa lisäämällä automaatioastetta sekä soveltamalla teollisuus- ja yhteistyörobotiikkaa. Selvitysten mukaan tämä vaikuttaa myönteisesti myös työllisyyteen ja osaamisintensiivisten työpaikkojen määrään.
Automaation ja teollisuus- ja yhteistyörobottien käyttö vähentää myös työn kuormittavuutta ja pidentää näin työuria sekä vapauttaa resursseja mielekkäämpään työhön. Modernit valmistusteknologiat edistävät myös resurssien ja energian tehokkaampaa käyttöä.
SeAMKin ja Sedun toukokuussa 2019 toteuttaman kyselyn mukaan eteläpohjalaisten valmistavan teollisuuden pk-yritysten suurimat esteet tuotannon robotisoinnille ovat aiheeseen liittyvän osaamisen puute ja resurssipula. Sama kaksikko nousee usein esiin kartoitettaessa valmistavan teollisuuden yritysten tuotannon kehittämisen esteitä yleisemmin.
Hankkeen päätavoite ja tulokset
Hankkeen päätavoitteena on nostaa valmistavan teollisuuden pk-yritysten osaamista teollisuus- ja yhteistyörobotiikassa, automaattisissa valmistusmenetelmissä ja tuotantoteknologioiden kehittämisessä. Näin kehitetään tuottavuutta ja mahdollistetaan vähäpäästöisempi valmistus.
Päätavoitetta edistetään toteuttamalla erilaisia tuotantoteknologiapilotteja hankkeeseen osallistuvien yritysten kanssa. Pilottien aiheet ovat yrityslähtöisiä, mutta eivät kuitenkaan yrityskohtaisia, vaan mahdollisimman yleispäteviä niin, että ne hyödyttävät mahdollisimman montaa maakunnan valmistavan teollisuuden yritystä.
Pilottien tekemisen myötä syntyy myös yritysyhteistyömalli SeAMKin ja Sedun teollisuusrobotiikan ja tuotantotekniikan laboratorioiden käyttöön niin, että yritykset pystyisivät tehokkaasti testaamaan ja pilotoimaan erilaisia tuotantoteknologisia menetelmiä laboratorioissa. Hankkeen tuloksia voidaan skaalata laajasti.
Hankkeella tehdyt teknologiapilotit
Hitsaaminen ja sen automatisointi
-
Robottihitsauksen hyödyt manuaalihitsaukseen verrattuna
-
Manuaalisesti hitsatun kappaleen sarjavalmistus robotilla
-
Hitsausrobottisolun suunnittelu
https://youtu.be/6mFhqcJU7mI?si=aj-CS7hs7n8ZqdwC
Sovellukset yhteistyöroboteilla
Turvalaserskanneri sovelluksissa
Metallituotteiden särmäys ja tarttujan suunnittelu
Vahvistusoppiminen ja parametrinen ohjelmointi
Laadunvalvonta ja automatisointi
Hanketiedot
- Hankkeen aikataulu: 1.8.2021-31.8.2023
- Rahoittaja: Pirkanmaan/Etelä-Pohjanmaan liitto (EAKR)
- Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
- Projektipäällikkö: Juho Pirttilahti, SeAMK
- Projektikoordinaattori: Petri Kolehmainen, Sedu
Liittyvät hankkeet
Alla on listattu muita aihepiiriin toteutettuja ja toteutuvia hankkeita. Hankesivujen kautta on mahdollista löytää tietoa, esimerkiksi demonstraatioita robotiikasta ja Mixed reality teknologiasta sekä Training 4.0: Robotiikka hankkeesta.