Devlog - Tuuli-XR-sovellus, osa 1 - SeAMK Projektit

Devlog - Tuuli-XR-sovellus, osa 1

SeAMK kehittää Tuuli-hankkeessa XR-sovellusta tuulivoimaloiden virtuaaliseen esittelyyn. Sovelluksen avulla esitellään tuulivoimaloita ja testataan, kuinka hyvin käyttäjät pärjäävät ahtaissa, meluisissa ja korkeissa paikoissa.

Tämä kehitysblogi, eli Devlog-julkaisujen sarja, käsittelee sovelluksen kehitystyötä sen alusta loppuun saakka. Devlog on kohdennettu kehitystyöstä kiinnostuneille sekä yleistason dokumentaationa sovelluksen kehitystyöstä. Tämä ensimmäinen osa keskittyy projektin alusta tähän päivään ja toimii katsauksena siihen, mitä on tehty tähän mennessä.

Sovelluksen kehitys alkoi maaliskuussa 2024, käyttäen pohjana Sakari Pollarin ja SeAMK XR-laboratorion tiimin luomaa VR-alustaa. Alustassa perustoiminnot, kuten liikkuminen ja esineiden käsittely, olivat jo valmiina. Ensimmäisenä tehtävänä oli hissin rakentaminen.

Tuulivoimalat ovat korkeita ja niissä tarvitaan hissiä huoltohenkilökuntaa varten. Hissillä pääsee lähes naselliin asti, minkä jälkeen loput matkaa kiivetään tikkaita. Huoltoon voi kuulua antureiden vaihto, muttereiden kiristys tai tarkistukset.

Hissin rakentaminen aloitettiin tekemällä yksinkertainen torni, jossa oli useampi “pysäkki”. Hissi toimi niin, että pelaajan astuessa siihen, aktivoitui toiminto, joka liikuttaa pelaajaa hissin mukana ylös ja alas. Tämä toteutettiin luomalla hissille alue, joka tunnistaa, kun pelaaja on sen sisällä ja käynnistää hissin liikkeen.

Seuraavaksi rakennettiin ympäristö valmiilla työkaluilla ja resursseilla, kuten NatureManufacturen metsäympäristöpaketilla. Näin saatiin nopeasti metsämäinen maisema, johon tuulivoimala sijoitettiin.

Tuulivoimala rakennettiin vertailemalla referenssikuvia ja rakennuspiirroksia. Torni tehtiin 3ds Max -ohjelmalla, ja naselli haettiin valmiina 3D-mallina netistä. Tämä malli on tarkoitus myöhemmin vaihtaa oikeamman näköiseksi.

Ympäristöön luotiin myös “nappi”-objekteja, jotka voivat aktivoida eri toimintoja, kuten hissin liikuttamisen ja teleporttauksen. Teleporttaus mahdollistaa nopean siirtymisen tornin juuresta naselliin ja takaisin. Teleporttauksessa lisättiin “musta ruutu” -efekti vähentämään pahoinvointia.

Teleportin testaamista varten luotiin nappi, jota painamalla pelaajahahmo sidotaan kiinni tuulivoimalan lapaan pyörimään lavan mukana, tämä tehtiin jotta saadaan tehokkaasti testattua, kuinka tällainen pyöriminen vaikuttaa henkilöön, oletuksena oli, että se aiheuttaisi pahoinvointia, mutta useamman testaajan mukaan se aiheutti lievästä pahempaan pyörryttämiseen.

Seuraavaksi luotiin merimaisema NatureManufacturen työkaluilla ja siirrettiin torni keskelle merta. Projektia optimoitiin piilottamalla näkymättömät esineet ja vähentämällä näin rasitusta.

Ensimmäisen esittelyn jälkeen löydettiin muutamia bugeja, jotka korjattiin nopeasti. Sovellus alkoi näyttää jo hyvältä, joten seuraavaksi paranneltiin pelihahmoa ja sen toimintoja, kuten teleporttausta, käsien liikuttelua sekä yleistä ilmettä laajentamalla alkuperäistä VR-alustaa.

Bugikorjausten jälkeen naselli kutistettiin hieman ahtaammaksi ja projektiin tuotiin infotauluja kertomaan Tuuli-hankkeesta.

Seuraavissa vaiheissa tuodaan projektiin uusi naselli, simuloidaan tuulivoimalan eri työtehtäviä, parannellaan yleistä ilmettä ja testataan sovellusta koekäyttäjillä.

Panu Weckman
Tki-asiantuntija

Tekstiä on stilisoitu hyödyntäen ChatGPT:tä

OpenAI. (2024). ChatGPT (6 4 GPT4o) [Large language model]. https://chat.openai.com/chat

Devlog on osa TUULI – Uutta nostetta tuulivoima-alan osaajatarpeisiin -hanketta, joka on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisätietoja:  

Projektipäällikkö Essi Hauta I p. 040 830 1262 I essi.hauta@seamk.fi, projektisuunnittelija Marko Santamäki I p. 040 670 9433 I marko.santamaki@sedu.fi 

Hankkeen verkkosivut: TUULI – Uutta nostetta tuulivoima-alan osaajatarpeisiin ohjauksella ja osaamisella – SeAMK Projektit.