Benchmarkkauskäynnillä Turussa ja Salossa 11.-12.11.2024 - SEAMK Projektit

Benchmarkkauskäynnillä Turussa ja Salossa 11.-12.11.2024

Blogi:

Turussa sijaitseva Vierailu- ja Innovaatiokeskus Joki oli yksi NexTech-hankkeen benchmarkattavia pääkohteita. Koska Turkuun saakka olimme lähdössä, teimme taustaselvitystä myös muista kiinnostavista kohteista seudulla sekä tapahtumista, jotka mahdollisesti voisivat osua käyntimme ajankohtaan. Reissu ajoitettiinkin lopulta siten, että pystyimme osallistua samalla käynnillä markkinointitoimisto Avidlyn kasvutapahtumaan, jossa jaettiin asiantuntijoiden näkemyksiä muun muassa digitalisaation mahdollisuuksista sekä tekoälyn ja asiakaskokemuksen muutoksista. Tapahtuma järjestettiin Vierailu- ja Innovaatiokeskus Joessa, joten pääsimme sen myötä tutustumaan myös keskuksen upeaan interaktiiviseen tapahtumatilaan.

FiT Turku

Ensimmäisenä vierailukohteenamme oli Turun ammattikorkeakoulun alainen FiT Turku – tulevaisuuden interaktiivisten teknologioiden osaamiskeskus Kupittaan kampuksen ICT-Cityssä, jossa koulutus- ja tutkimuspäällikkö Mika Luimula (ICT ja tuotantotalous, Ohjelmistotuotanto ja Interaktiiviset teknologiat) esitteli meille heidän toimintaansa ja oppimisympäristön tarjoamia palveluja. Osaamiskeskuksessa tehdään soveltavaa VR-, AR- ja MR-tutkimusta ja tarjotaan räätälöityjä ratkaisuja kumppaneiden tarpeisiin.

FiTissä meille esitellyt demot erilaisista kehitetyistä ratkaisuista olivat todella vaikuttavia, ja erityisesti ne, jotka olivat vaatineet aitoa yhteistyötä alueen yritysten kanssa. Yksi esimerkki tällaisesta demosta oli koulutussimulaatio, joka oli rakennettu paikallisen laivanvarustamon tarpeisiin. Vierailumme keskeisimmäksi opiksi jäikin havainto siitä, miten merkittäviä tuloksia voidaan saada aikaan yritysten ja tutkimustoimijoiden yhteistyössä toteuttamilla tutkimus- ja kehitysprojekteilla.

Salo IoT Campus

Turun seudulla ollessamme sovimme vierailun myös Salon IoT Campukselle, joka toimii Nokian vanhan pääkonttorin tiloissa. IoT Campuksella meidät vastaanotti Campus Host Riina Lahtinen, joka esitteli meille Campuksen toimintaa. IoT Campusta markkinoidaan kansainvälisenä innovaatiokeskittymänä, jonka avulla luodaan teknologisesti älykkäämpää tulevaisuutta. Itse Campus toimii kuitenkin enemmänkin yhteisönä ja ympäristönä liiketoiminnalle, kehitykselle, koulutukselle ja tieteelle. Pääpaino voisi olla sanalla yhteisö, sillä siihen Campuksella todella panostetaan. Hostimme esitteli meille erilaisia vuokraan sisältyviä toimia ja tapahtumia, joilla tiloissa toimivien yritysten välistä yhteisöllisyyttä pyritään lisäämään ja sitä kautta edistämään yritysten välistä verkostoitumista myös liiketoiminnallisesti. Positiivinen ”pöhinä” Campuksella olikin selkeästi aistittavissa ja muistutti siitä, miten innovatiivisuutta ja yhteiskehittämistä voidaan tukea pienilläkin asioilla ja yrityksiä eri tavoin kohtauttamalla.

Vierailu- ja Innovaatiokeskus Joki

Turun Vierailu- ja Innovaatiokeskus Joki toimii hieman samalla konseptilla kuin Salon IoT Campus tarjoten toimi- ja tapahtumatiloja alueen yrityksille. Jokea markkinoidaan ennen muuta tapahtumatalona Turun Tiedepuiston sydämessä. Täälläkin käydessämme saimme vieraanvaraisen vastaanoton ja keskuksen esittelyn palvelupäällikkö Jari Salomaalta. Vierailu- ja Innovaatiokeskus Joki oli puitteiltaan upea ja sen eri tiloissa hyödynnettiin monipuolisesti uutta teknologiaa, kuten jo aiemmin mainittu interaktiivinen tapahtumatila, jossa oli koko tilan levyinen kaareva näyttö, tai hieno julkinen showroom, jossa esiteltiin Turun aluetta VR-laseja hyödyntäen.

Yrityksille suunnatut tilat keskuksessa olivat upeat, mutta varsinaista yhteisöllisyyttä tai yhteiskehittämistä tukevaa toimintaa esittelyssä ei kuitenkaan tullut esille samalla tavoin kuin Salon IoT Campuksella. Keskuksessa oli kuitenkin tarkoituksella sijoitettu samankaltaisten yritysten tilat lähelle toisiaan, jotta nämä voisivat tarvittaessa tehdä yhteistyötä. Myös vapaita yleisiä työskentelytiloja oli varattu yhteiskehittämistä varten. Lisäksi keskus on tunnettu erilaista yritystapahtumistaan, joiden avulla yritysten välistä verkostoitumista ja innovaatioiden syntymistä varmasti osaltaan pyritään tukemaan.

Pohdintoja matkastamme

Vierailumme sisälsi käyntejä erilaisiin kohteisiin, sekä tutkimus- ja oppimiskeskukseen että toimitila- ja vierailukeskuksiin. Käynti FiT Turussa alleviivasi sitä, miten alueen toimialarakenne näkyy myös tutkimus- ja kehittämistoiminnassa. Etelä-Pohjanmaalla on omat vahvuusalansa ja muun muassa paljon pk-yrityksiä, joiden tukeminen nousevien teknologioiden käyttöönotossa ja yhteiskehittämisessä on tärkeää. Vierailukeskusten toiminnassa taas oli paljon yhteneväisyyttä Seinäjoen Framin toimintaan, joka muodostaa myös upean yritysten, korkeakoulutuksen ja yliopistollisen tutkimuksen keskittymän. Vierailumme herättivätkin pohdintaa siitä, miten voisimme entistäkin enemmän hyödyntää Framin puitteita ja esimerkiksi SeAMKin laboratorioita ja oppimisympäristöjä yritysten kohtauttamisessa ja yritysten kanssa yhdessä tehtävässä kehittämistyössä.

Anne-Mari Latvala ja Panu Weckman

Blogi on osa Euroopan unionin osarahoittamaa NexTech Ecosystem: Monialainen innovaatiotila ja yhteiskehittämiskeskus -hanketta. Hankeaika on 1.8.2024-31.12.2026.

Lisätietoja hankkeesta:

Projektipäällikkö Anne-Mari Latvala I p. 040 830 2007 I anne-mari.latvala@seamk.fi

Hankkeen verkkosivut: https://projektit.seamk.fi/hyvinvointi-ja-luovuus/nextech-ecosystem-monialainen-innovaatiotila-ja-yhteiskehittamiskeskus/?preview=true