Hiilijalanjälkiarviointi uuteen rakentamislakiin 1.1.2026 - SeAMK Projektit

Hiilijalanjälkiarviointi uuteen rakentamislakiin 1.1.2026

Blogi:

Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivisuutta 2040-luvulla. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää merkittäviä päästövähennyksiä sekä vähähiilisiä ratkaisuja rakennusten ja rakentamisen osalta, sillä niiden osuus kokonaispäästöistä on huomattava. Vuonna 2023 hyväksytyn rakentamislain yksi iso keskeinen muutos maankäyttö- ja rakentamislakiin (132/1999) verrattuna on ilmastonmuutoksen hillinnän tuominen osaksi rakentamisen säädösohjausta. Tarkoitus on ohjata rakentamaan vähähiilisesti, eli huomioimaan rakennuksen koko elinkaaren aikana syntyvät ilmastohaitat ja -hyödyt.

Rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmästä säädetään tarkemmin ympäristöministeriön asetuksella. Asetuksen valmistelussa on huomioitu sekä hallitusohjelman mukaiset muutokset rakentamislakiin että saatu lausuntopalaute. Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2026. Asetuksessa säädetään mm. ilmastoselvityksen ja rakennustuoteluettelon laatimisvelvoitteesta sekä hiilijalanjäljen raja-arvovaatimuksista.

Asetus on muuttunut alkuperäisestä esityksestä lausuntopalautteen jälkeen. Keskeisimmät muutosehdotukset hallinnollisen taakan ja byrokratian vähentämiseksi liittyvät ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen laatimisvelvoitteen soveltamisalan supistamiseen: ilmastoselvitystä ja materiaaliselostetta ei tarvitsisi esittää pientalojen osalta, eikä myöskään laajamittaisesti korjattavan rakennuksen osalta, eikä velvoite koskisi myöskään muita muutostöitä ja laajennuksia eli ilmastoselvitys on laadittava vain uusille rakennuksille. Lisäksi esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rakentamislakia niin, että rakennuksen ja rakennuspaikan ilmastoselvitys tulisi laatia ja esittää vasta rakennuksen loppukatselmusta varten. Esityksen mukaisesti rakentamislupaa haettaessa ei tulisi siten esittää ilmastoselvitystä, vaan hiilijalanjäljen raja-arvon alittuminen osoitettaisiin vasta hankkeen valmistuttua. Rakennuksen materiaaliseloste on korvattu rakennustuoteluettelolla. Tämä tarkoittaa, että rakennusmateriaalien sijaan seurataan rakennustuotteiden määrää, mikä helpottaa tuotteiden uudelleenkäyttöä. Rakennustuoteluettelo olisi edelleen esitettävä rakentamislupaa haettaessa, ja se päivitetään keskeisten muutosten osalta loppukatselmuksen yhteydessä.

Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan ohjeistusta ilmastoselvityksen laatimiseen ja vähähiilisyyden arviointiin. Se on käynnistänyt hiilijalanjäljen raja-arvo-asetuksen esiselvitystyöt, ja aloittanut itse asetuksen valmistelun alkusyksystä 2024. Asetus on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle vuoden 2025 alkupuolella.

Kirjoittaja:

Virpi Palomäki, Tampereen yliopisto, arkkitehtuurin yksikkö