Purettavat ja siirrettävät rakennukset - SeAMK Projektit

Purettavat ja siirrettävät rakennukset

Blogi:

Perinteinen suomalainen hirsirakennus on paraatiesimerkki purettavasta ja siirrettävästä rakennuksesta. Tarve rakennusten siirtämiseen on ollut aina olemassa, sillä elämäntilanteilla ja elinolosuhteilla on taipumus vaihdella. Hirsirakennustekniikka on tarjonnut mahdollisuuden viedä talo mukanaan uuteen paikkaan.

Rakennusten purettavuus ja siirrettävyys eivät ole aivan uusia asioita teollisessakaan mittakaavassa. Tunnetuin esimerkki on Lontoon maailmannäyttelyyn vuonna 1851 rakennettu Crystal Palace. Se oli valuraudasta, lasista ja puusta rakennettu 70 000 m2 näyttelyrakennus, joka siirrettiin näyttelyn jälkeen toisaalle. Koska siirtäminen kuului alkuperäiseen suunnitelmaan, rakennusosat oli tarkasti standardoitu.

Toinen, vähemmän tunnettu esimerkki, on ranskalaisen arkkitehti Jean Prouven vuonna 1944 suunnittelema tilapäinen asuinrakennus sodan runtelemille alueille. Kyseessä oli teollisista standardiosista koottava 36 m2 asuintalo, jonka pystyttämiseen tarvittiin vain kaksi henkilöä. Rakentamiseen riitti yksi päivä.

Vaikka rakennusten purettavuudesta ja siirrettävyydestä puhutaan tällä hetkellä kiertotalouden viitekehyksessä, ovat tarpeet ja teknologiat hyvin samantapaisia kuin edeltävissä historiallisissa esimerkeissä. Väestö- ja aluerakenne ovat jatkuvassa muutoksessa, jolloin esimerkiksi koulu- tai päiväkotitilojen tarve vaihtelee alueittain. Samoin asuinrakennusten arvo riippuu alueen kehitysnäkymistä, jolloin rakennuksen siirtämisellä elinvoimaisemmalle alueelle on mahdollista säilyttää sen arvo, tai jopa parantaa sitä.

Jotta purettavuus ja siirrettävyys olisi todellista kiertotaloutta, eli taloudellisesti kannattavaa ja uutta liiketoimintaa synnyttävää, on rakentamisessa tapahduttava systeeminen muutos. Ensi askeleita on jo otettu Suomessakin, sillä markkinoilla on havaittavissa jonkin verran kysyntää rakennusten siirrettävyydelle. Eri teollisuudenalat uutisoivat viikoittain uusista kiertotalouden innovaatioista. Myös lainsäädäntötyö on käynnissä. Ulkomailla ollaan huomattavasti pidemmällä, sillä mediassa esitellään jo kokonaisia toimistorakennuksia, jotka perustuvat modulaarisiin järjestelmiin, jotka mahdollistavat purkamisen ja uudelleen kokoamisen.

KIMORA-hankkeen näkökulmasta kiinnostavia ovat ne tekniset periaatteet ja menetelmät, joita rakennusteollisuus voi hyödyntää siirtyessään kiertotalouteen. Tanskalainen 3XN-arkkitehtitoimisto on tehnyt kiinnostavaa kehitystyötä ja julkaissut tuloksiaan kirjassa ”Building a Circular Future”. Teknisten innovaatioiden ja toteutusten lisäksi kirjassa esitellään periaatteita, joita soveltamalla rakennuksen purettavuus ja siirrettävyys voidaan toteuttaa optimaalisesti kiertotalouden hengessä.

Kaikki lähtee luonnollisesti suunnittelusta, jolloin purettavuus huomioidaan jo hankkeen konseptoinnissa. Lähtökohtana ovat materiaalivalinnat, joissa tavoitellaan korkeaa laatua, joka kestää useat käsittelysyklit. Tätä helpottaa myös rakennusosien yksiaineisuus, jolloin purettaessa säästytään monivaiheisilta käsittelyiltä. Rakennusta tulisi ajatella materiaalien tilapäisenä säilytyspaikkana, jossa niiden arvo pidetään mahdollisimman korkeana. Modulaarisuus ja esivalmistus mahdollistavat nopean, tarkan ja tehokkaan asennustyön. Rakennusosien liitostekniikkaa on kehitettävä niin, että osat ovat irrotettavissa ehjinä, ja että ne ovat tarpeen vaatiessa helposti korvattavissa. Liitoksissa vältetään liimoja ja kemiallisia sidosaineita, jotka pyritään korvaamaan mekaanisilla liittimillä, esimerkiksi pulttiliitoksilla. Jotta purkaminen olisi taloudellisesti kannattavaa, on jo rakennussuunnittelun yhteydessä laadittava erityinen purkamissuunnitelma, jossa osoitetaan työn vaiheistus ja logistiikka.

Kuva: Betonielementtien pulttiliitos / ©GXN, teoksessa: Jensen & Sommer (2018). Building a Circular Future.

Ari Hynynen
Professori, arkkitehtuurin yksikkö, Tampereen yliopisto

Lähteet:
Jensen, Kasper Guldager & Sommer, John, eds. (2018). Building a Circular Future. 3rd edition. 3XN.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://gxn.3xn.com/wp-content/uploads/sites/4/2018/09/Building-a-Circular-Future_3rd-Edition_Compressed_V2-1.pdf&ved=2ahUKEwilgv2zoIiIAxXCIhAIHVKjGo0QFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw0qsnmIIUy2qLM8b6MU9gmf