Tutustumassa Vaasan Technobotniaan ja VME Interaction Design Environmentiin - SeAMK Projektit

Tutustumassa Vaasan Technobotniaan ja VME Interaction Design Environmentiin

Blogi:

Kuva: Technobotnia. Vaasan yliopiston, Vaasan ammattikorkeakoulun ja Yrkehögskolan Novian yhteinen opetus- ja tutkimuslaboratoriokokonaisuus, jossa on 25 eri laboratoriota (Tutkimusympäristöt | Vaasan yliopisto).

Marraskuussa NexTech-hanketiimimme pääsi tutustumaan Vaasan yliopiston VME Interaction Design Environment –ympäristöön ja sen toimintatapoihin, Technobotnian laboratorioihin sekä InnoEco -keskukseen. Olimme kiinnostuneita näkemään, millaisia innovointi- ja yhteiskehittämistiloja he tarjoavat erityisesti yrityksille, sekä kuulemaan, millaisin toimintatavoin he pyrkivät edistämään innovointia ja yhteiskehittämistä.

VME Interaction Design Environment

VME Interaction Design Environment (https://sites.uwasa.fi/vmeenvironment/) on Vaasan yliopiston kehittämä tulevaisuuden käyttöliittymien osaamiskeskus ja pilottiympäristö. VME:n toiminta perustuu korkeakoulujen ja yritysten väliseen yhteistyöhön, jossa eri alojen osaajat kohtaavat luomaan innovatiivisia ratkaisuja ja pilottiprojekteja. VME tarjoaa avoimen ympäristön ja toimintamallin niin tutkijoiden, opiskelijoiden kuin yritystenkin kehitysideoiden testaamiseen ja osaamisen kehittämiseen. Tämän lisäksi VME:ssä toteutetaan tutkimusta ja yritysten tarpeita yhdistyviä työpajoja, sekä tuetaan opinnäytetöiden tekoa. VME:n ympäristö muodostuu kahdesta työtilasta: Koulutukseen- ja testaukseen soveltuvasta tilasta, joka on muokattavissa myös ryhmä- ja työpajatyöskentelyyn, sekä 3D-laboratoriosta, jonka työtilat tarjoavat mahdollisuudet 3D-mallintamiseen ja tulostamiseen.

Technobotnialla meidät otti ystävällisesti vastaan Joni Piispanen, Vaasan yliopiston projektitutkija, jonka työnkuvaan kuuluu myös VME:n tilojen ”isännöinti” sovittuina aikoina. VME:n verkkosivuilla vierailijoita kutsutaankin avoimesti tutustumaan vaikkapa AR/VR-tekniikkaan tai katseenseurantaan. Yrityksille VME tarjoaa pilottiympäristön, johon he voivat tulla ideoimaan ja konseptoimaan omia hiomista kaipaavia ideoitaan yhteistyössä opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden kanssa: esimerkiksi suunnittelemaan pelidemoa, tekemään käyttäjätutkimusta tai -testausta, tai testaamaan osaamiskeskuksen laitteita ennen mahdollisten omien laitteiden hankintaa. Erityisesti VME:n pilottiympäristöä markkinoidaan alueen start up – ja pk-yrityksille, jotka tekevät esimerkiksi ohjelmistokehitystä tai verkkosivuja, suunnittelevat pelejä tai käyttöliittymiä, tai jotka voisivat hyötyä käyttäjätutkimuksesta. Osallistumiskynnys on pyritty tekemään matalaksi: yhteydenotto on helppoa ja VME:n host ottaa yritykset vastaan ja auttaa alkuun.

Omalla vierailullamme emme päässeet itse laboratoriota näkemään päällekkäisen varauksen vuoksi, mutta sen sijaan saimme erittäin mielenkiintoisen ja kattavan esittelyn apulaisprofessori ja labran tutkimuskoordinaattori Rebekah Rousin toimesta. Rousi esitteli labran tarjoamia palveluita ja henkilöstöä, sekä keskeisiä tutkimusteemoja. Toiminta VME:ssä perustuu monitieteiseen asiantuntijaverkostoon eri yliopistoissa ja kouluissa. Asiantuntijaydinryhmä vastaa laboratorion opetus-, tutkimus- ja projektityön johtamisesta. Esityksen pohjalta vaikutuimme kovasti siitä, miten monitieteinen yhteistyö vaikutti toimivan labran ympärillä ja miten mielenkiintoisia tutkimuksia siellä on meneillään.

Technobotnian laboratoriokierros

VME:n esittelyn jälkeen pääsimme käytännön tutustumiskierrokselle Technobotnian laboratoriokerrokseen, jonka opastuksesta meille vastasi koko rakennuksen koordinaattori Kim Ketola. Technobothnia on kolmen korkeakoulun: Vaasan yliopiston, Vaasan ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian yhdessä omistama laboratorioyksikkö, joka tarjoaa monipuolisen laboratorioympäristön ja alustan tutkimukselle ja paikalliselle yhteistyölle korkeakoulujen ja yritysten välillä. Laboratorioyksikkö palvelee luonnollisesti myös kolmen korkeakoulun noin 2400:aa teknillisen opiskelijan koulutustarpeita sekä toimii alustana tiiviille vuorovaikutukselle erityisesti paikallisen teollisuuden kanssa. Technobotnian aluetta pidetäänkin yhtenä Suomen johtavista teknologiakeskittymistä.

Kierros laboratorioympäristössä oli mielenkiintoinen ja antoi kattavan kokonaiskuvan eri alojen monipuolisista testaus- ja oppimisympäristöistä, vaikka meillä ei jäänytkään aikaa kovin pitkälle opastukselle. Technobotnia alueena onkin erittäin vierailijaystävällinen, koska se on kompakti ja kaikki laboratoriot sijaitsevat lähekkäin samassa kerroksessa.

InnoEco

Lopuksi ehdimme käymään vielä Vaasan yliopiston alaisessa, innovaatioita ja yrittäjyyttä tukevassa InnoEco -keskuksessa, jonka toimintaa meille esitteli projektitutkija Riccardo Notarangelo. InnoEco:n päätehtävinä on tukea yrittäjyyttä, koulutusta, tutkimus- ja projektitöitä, sekä yliopiston ja yritysten välistä yhteistyötä. InnoEco:lle on Technobotnialle rakennettu innovointia ja verkostoitumista tukeva oma ympäristönsä, jossa on työskentelytilaa niin opiskelijoille, tutkijoille kuin yrityksillekin.

InnoEcon toiminta on vielä kehitysvaiheessa, mutta monet sen toiminnoista ovat jo aktiivisesti käynnissä. Erityisesti start upeille ja kasvuyrityksille on tarjolla jo monenlaisia tukimuotoja, minkä lisäksi InnoEcossa järjestetään aktiivisesti erilaisia tapahtumia, joiden myötä pyritään kohtauttamaan opiskelijoita, tutkijoita ja yrityksiä. Tulevaisuudessa InnoEcon tavoitteena on tarjota entistä vahvemmin tukea myös hankkeille ja tutkimukselle, erityisesti yhteistyökumppaneiden tunnistamisessa ja kumppanuuksien kehittämisessä. Myös koulutukselle tarjottavia tukimuotoja rakennetaan: tavoitteena on jatkossa tukea entistä vahvemmin opiskelijoiden ja yritysten verkostoitumista sekä isännöidä yrittäjyyskasvatukseen ja -ajatteluun liittyviä vierailevia luentoja.

Lopuksi

Vierailustamme jäi erittäin positiivinen fiilis ja saimme vahvistusta ajatuksillemme siitä, miten tärkeää on rakentaa ekosysteemiä ja toimintamallia, joka on avoin ja joka mahdollistaa yhteiskehittämisen eri toimijoiden välillä. VME vaikutti olevan kehittämisympäristö, joka yhdistää eri tahoja, ja jossa yrityksiä kannustetaan innovointiin sekä hyödyntämään matalalla kynnyksellä VME:n tarjoamaa pilottiympäristöä suunnitteluun, testaukseen, tutkimukseen ja työpajoihin. Vierailustamme päällimmäisenä jäi mieleen myös monitieteinen yhteistyö, joka mahdollistaa uudenlaiset tulokulmat tutkimukseen, sekä yhteistyö tutkijoiden, opiskelijoiden ja yritysten välillä. Myös InnoEco:n toiminnassa yhteistyön kehittäminen eri toimijoiden välillä vaikutti olevan keskeisessä roolissa.

Anne-Mari Latvala
projektipäällikkö

Blogi on osa Euroopan unionin osarahoittamaa NexTech Ecosystem: Monialainen innovaatiotila ja yhteiskehittämiskeskus -hanketta. Hankeaika on 1.8.2024-31.12.2026.

Lisätietoja hankkeesta:

Projektipäällikkö Anne-Mari Latvala I p. 040 830 2007 I anne-mari.latvala@seamk.fi

Hankkeen verkkosivut: https://projektit.seamk.fi/hyvinvointi-ja-luovuus/nextech-ecosystem-monialainen-innovaatiotila-ja-yhteiskehittamiskeskus/?preview=true