Hanketiedot - SeAMK Projektit

Hanketiedot

• Hankkeen nimi: Maaneuvos – Maan kasvukunnon täydennyskoulutus nykyisille ja tuleville kasvintuotannon osaajille.
• Rahoittaja: MMM, Hiilestä kiinni -toimenpidekokonaisuuden hanke.
• Hankkeen toteutusaika 1.7.2023-30.9.2024.
• Toteutus: BSAGSeAMKLiviaLuke.
• Kokonaisbudjetti: 350 000 €

Hankkeen tarve

Sään ääri-ilmiöiden, kuten sateisuuden ja kuivuuden ennakoidaan lisääntyvän ja asettavan kasvavia haasteita maan kasvukunnolle. Nämä sekä entistä suuremmat koneet, kustannuspaineet, hiilensidonnan ja vesiensuojelun haasteet, taloustilanne sekä maan rakenteen hoidon tarve edellyttävät yhä laajempaa ja kokonaisvaltaisempaa osaamista neuvojilta ja viljelijöiltä, jotta peltomaa tuottaa hyvin ja hiiltä saadaan sidottua maaperään, kehittäen samalla maataloustuotantoa ympäristöystävällisemmäksi. Maaperä ja viljelijät ovat avainasemassa niin Itämeren suojelussa kuin ilmastonmuutoksen kääntämisessä. Oikein toteutetut viljelytoimet edistävät hiilen varastoitumista peltomaahan ja ehkäisevät ravinnevalumia ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta. Maaperän prosessien ymmärtämiseksi ja uusien käytäntöjen levittämiseksi tarvitaan lisää maan kasvukunnon huippuosaajia.

Helsingin Yliopiston Ruralia-instituutin OSMO-hankkeessa (2015 2019) kehitettiin ja testattiin tiedepohjaisia menetelmiä maan kasvukunnon määrittämiseen, hoitotoimenpiteiden suunnitteluun ja vaikutusten seurantaan. Sitä seuranneessa Maaneuvo-hankkeessa (2019-2022) yhdistettiin OSMOhankkeessa kertynyt osaaminen Carbon Action alustalla havaittuihin tarpeisiin. Maaneuvo-hanke järjesti maan kasvukunnon osaamisen valmennuksen neuvojille. Seuraavaksi Maaneuvo-valmennus tulee skaalata ja siirtää maatalousoppilaitosten koulutustarjontaan.

Maan kasvukunnosta huolehtiminen ei ole vain yksittäinen toimenpide, vaan siihen liittyvät toimenpiteet tulee huomioida kokonaisvaltaisesti osana tilan liikkeenjohtoa. Maan kasvukunnon ylläpitämisen vaikutus tilan talouteen tunnetaan edelleen melko huonosti, vaikka kasvukunnon tiedetään parantavan maan tuottavuutta.