TATTI-hankkeen ohjausryhmä tutustui Perception Neuron Studioon
TATTI – Teknologian Avulla Työ Tuottavaksi -hankkeen ohjausryhmä kokoontui maaliskuussa kolmatta kertaa hankkeen alkamisen jälkeen. Kokous pidettiin SeAMKin Kampustalolla fysioterapian laboratoriotiloissa ja paikan päällä oli neljä ohjausryhmän jäsentä. Virallisen kokousosuuden jälkeen ryhmä tutustui Noitom Perception Neuron Studio -liikkeenkaappauslaitteistoon, jonka avulla Tatti-hankkeen ergonomiamittaukset osallistuvissa yrityksissä tehdään.
Ohjausryhmän puheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin yhteyspäällikkö Petra Piironen toimi vapaaehtoisena koehenkilönä. Hänelle puettiin IMU-järjestelmän sensorit päälle Tatti-hankkeen asiantuntijaopettajien Merja Hoffrén- Mikkolan ja Pia Haapalan toimesta. Tekniikan insinööri Aleksi Frimodig näytti tietokoneruudulta havaintokuvaa Axis Studion ja Process Simulate Human -ohjelmistojen avulla muodostettavista virtuaalihahmoista. Axis Studio on Noitomin (IMU-laitteiston) oma ohjelma, jota tarvitaan sensoreista tulevan datan tallentamiseen. Process Simulate Human on ohjelmisto, joka sisältää fyysisen työkuormituksen analyysimenetelmät eli sitä tarvitaan työkuormituksen tulkinnassa ja havainnollistamisessa.
Laitteiston toiminta perustuu inertiamittaukseen (IMU=Inertial Measurement Unit). Järjestelmää käytetään mittaamaan fyysisten työtehtävien aiheuttamaa kuormitusta työntekijöille. IMU-laitteisto sisältää kehoon ja raajojen eri segmentteihin nauhoilla kiinnitettävät sensorit (17 kpl). Sensorien avulla mitattavasta henkilöstä saadaan muodostettua virtuaalihahmo ja sen avulla tallennettua työtehtävän aikana toteutuneet työasennot. Tästä datasta analysoidaan myöhemmin työtehtävän rasittavuutta ja kuormitusta keholle.
Analysointi toteutetaan perinteisillä fyysisen työkuormituksen analyysimenetelmillä (RULA ja OWAS) mutta poikkeuksena perinteisiin analyyseihin on se, että nyt analyysit pystytään suorittamaan automaattisesti virtuaalihahmon liikedatasta. Tämä mahdollistaa tulosten havainnollisen esittämisen mukana olevissa yrityksissä. Virtuaalihahmon suorittaessa yrityksille tuttuja työtehtäviä nähdään liikevaloanalytiikkaa mukaillen, kuinka paljon eri kehonosat kuormittuvat missäkin työtehtävän vaiheessa.
Analysoinnin avulla voidaan päätellä, onko työtä tarpeellista muuttaa ja miten työtehtävän kuormitusta voitaisiin vähentää. Luonnollisesti vaaditaan moniammatillista pohdintaa ja keskustelua yrityksessä, missä määrin nämä toimenpiteet ovat konkreettisesti toteutettavissa.
Ohjausryhmä sai käytännön esityksen kautta selkeän kuvan siitä, miten TATTI -hankkeen tiimi yrityksissä käydessään toimii. Jokaisessa yrityksessä mittausta edeltää mitattavien henkilöiden suostumus tutkimukseen sekä taustatietojen kartoittaminen ja voima- ja toimintakykymittaukset. Mitattavan henkilön ominaisuuksia voidaan näin verrata ergonomiamittauksesta saatavaan dataan ja sen osoittamaan kuormitukseen. Yrityksissä mittauksia suoritetaan 2-5 henkilölle ja tavoitteena on saada vähintään 15 yritystä eri aloilta mukaan hankkeeseen. Yhteistä kaikille osallistuville yrityksille on se, että niistä löytyy fyysisesti kuormittavia työtehtäviä.