DigiBiogasHubs - SEAMK Projektit

DigiBiogasHubs – Digitaaliset alustat joustavan ja skaalautuvan biokaasutoiminnan mahdollistajina

DigiBiogasHubs auttaa biokaasutoimijoita – kuten maatalouden sivuvirtojen omistajia tai biokaasun tuottajia – ottamaan käyttöön digitaalisen työkalun, joka auttaa kysynnän ja tarjonnan kohtaamisessa. Hankkeen kokonaisvaltaisena tavoitteena on edistää Etelä-, Keski- ja Pohjanmaalla sijaitsevien biokaasukeskittymien vuorovaikutusta ja biokaasumarkkinoiden kehittymistä.

Hankkeessa toteuttamamme laskenta on osoittanut, että biokaasupotentiaalia on valtavasti pohjalaismaakunnissa.(Avautuu uuteen ikkunaan) Jos tämä potentiaali valjastettaisiin käyttöön biokaasuntuotantoon, saataisiin vuositasolla jopa yli kahdeksan kertaa enemmän uusiutuvaa energiaa sähkön- ja lämmöntuotantoon. Nyt olisi loistava aika investoida uusiin laitoksiin ja liittyä osaksi biokaasuekosysteemiä, jotta etenkin maatalous- ja energiasektorin päästöjä voidaan vähentää. Samalla biokaasuprosessin myötä syntyvä mädätysjäännös vähentäisi riippuvuutta tuontilannoitteista. Biokaasun laajempi käyttö parantaisi maatalouden ja energiajärjestelmän omavaraisuutta ja tehostaisi ravinteiden kiertoa.

Hankkeessa kehittämämme digitaalinen alusta on edennyt testausvaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa testaukseen osallistuvat hankkeessa tiiviisti mukana olleet sidosryhmät, joiden palautteen avulla kehitämme alustaa edelleen kohti laajempaa käyttöönottoa.

Päätoteuttaja: Vaasan yliopisto(Avautuu uuteen ikkunaan)
Osatoteuttajat: Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Centria ammattikorkeakoulu(Avautuu uuteen ikkunaan)
Toteutusaika: 01.12.2023-30.11.2025
Hankealue: Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa
Rahoittaja: Euroopan unionin osarahoittama
Hankebudjetti: yhteensä 659 652 €

Biokaasulaitokset pohjalaismaakunnissa
Olemassa olevat sekä suunnitteilla tai rakenteilla olevat biokaasulaitokset Etelä-, Keski- ja Pohjanmaalla. Kuva: Milla Hannula, Vaasan yliopisto

Tutustu hankkeen sisältöihin

Toimenpiteet ja niissä syntyneet tulokset

Toimenpiteet on järjestetty seitsemään työpakettiin (TP), jotka kuvailtuna alla. Työpakettien alla linkitykset niissä tähän mennessä syntyneisiin tuloksiin.

Työpaketti yksi on valmis. Siinä kehitettiin biokaasuekosysteemin yhteistyö- ja vuorovaikutusmalli, digitaalisen alustan operatiivinen malli ja ekosysteemin jäsenille lisäarvoa tuottavat palvelut. Alueiden toimijoita haastateltiin työpaketissa ja kussakin maakunnassa toteutettiin yksi työpaja digitaalisen alustan toiminnallisuuksiin liittyen. Työpaketin yksi raportti on saatavilla englanniksi:

WP1 Development of the platform ecosystem’s cooperation model and description of platform services(Avautuu uuteen ikkunaan)

Työpakettia yksi johtaa Vaasan yliopisto.

Työpaketissa kaksi olemme:

Tällä hetkellä kehittelemme biokaasuhubien kehittämisen prosessimallia.

Työpakettia kaksi johtaa SEAMK.

Työpaketissa kehitetään digitaalisen alustan konsepti, joka mahdollistaa biokaasuhubin sisäisen ja biokaasuhubien välisen vuorovaikutuksen sekä tähän liittyvien digitaalisten palveluiden tarjoamisen ja kuluttamisen.

Alustakonseptia kehitetään teknisestä näkökulmasta ja siinä määritellään ne tekniset vaatimukset ja ominaisuudet, mitä alustalla tapahtuva yhteistyö, vuorovaikutus ja palveluntarjoaminen edellyttää.

Centria-ammattikorkeakoulu johtaa tehtävää.

Työpaketissa tehdään digitaalisen alustan konkreettista kehitystyötä (ohjelmistokehitys) ja käyttöönottoa.

Työpaketti tulee demonstroimaan muutamia valittuja esimerkkipalveluita. Pilotoinneilla pyritään tuomaan esille kysynnän ja tarjonnan haasteisiin liittyen erilaisten käyttäjätarpeiden vuorovaikutuksia, sektorin toimijoiden yhteistoiminnan kannalta keskeistä tarvemäärittelyä ja ennustettavuutta sekä muita käyttäjälähtöisiä toiminnallisia vaatimuksia ja hyötyjä, kuten esimerkiksi logistiikan optimoinnin vaikutuksia kustannusrakenteeseen ja hiilitaseeseen. Pilotteja esitetään alustan potentiaalisille käyttäjille ja jatkokehitetään kohderyhmien kanssa.

Centria-ammattikorkeakoulu johtaa tehtävää.

Työpaketissa on selvitetty biokaasuliiketoiminnan reunaehtoja. Keskeisiä teemoja ovat tiedonhallinta, ympäristölainsäädännön vaatimukset, kestävän biokaasun kriteerit, markkinaehtoisuus ja syrjimättömyys. Tutustu raporttiin: TP5 DigiBiogasHubs-hankkeen toiminnan oikeudellinen kehikko(Avautuu uuteen ikkunaan)

Policy-katsausta tehdään parhaillaan. Siinä keskitymme biokaasun käyttökontekstiin EU-, kansallisella ja paikallisella tasolla julkisiin dokumentteihin perustuen. Lisäksi olemme haastatelleet keskeisiä toimijoita.

Vaasan yliopisto johtaa tehtävää.

Työpaketissa keskitytään hankeviestintään sekä tulosten levittämiseen ja jalkauttamiseen. Vaasan yliopisto johtaa tehtävää.

Työpaketti käsittää laadukkaan ja tehokkaan projektijohtamisen. Vaasan yliopiston johtaa tehtävää. Kukin osatoteuttaja on vastuussa osahankkeensa johtamisesta.

Hanke tapahtumissa

Kohderyhmät

Varsinaiset kohderyhmät: syötteiden ja biomassan omistajat ja tuottajat (esim. maatalousyrittäjät), biokaasun tuottajat ja jakelijat, biokaasun nykyiset ja potentiaaliset käyttäjät, logistiikka-alan toimijat sekä alueella toimivat teknisten ratkaisujen tarjoajat.

Välilliset kohderyhmät: Alueen poliitikot kansallisella ja kunnallisella tasolla, aluekehityksestä vastaavat, muut biokaasutoimintaan vaikuttavat sidosryhmät ja oppilaitokset.

 

Tunnistatko itsesi hankkeen kohderyhmäksi tai kaipaatko puheenvuoroa biokaasusta tapahtumaasi? Ota yhteyttä!

Lisätietoja

Hietamäki, Sanna
Projektipäällikkö