Etelä-Pohjanmaan biokaasuhub - SeAMK Projektit

Etelä-Pohjanmaan biokaasuhub

CBG ja LBG, ruokajärjestelmään perustuva hub​​Biokaasuhub Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan biokaasuhubissa merkittävin biokaasun käyttöpotentiaali liittyy alkutuotantoon ja ruokaketjuun, kuten isoihin maatiloihin sekä elintarviketeollisuuteen. Nurmon Bioenergian biokaasulaitos tuo maakuntaan suuren mittakaavan nesteytetyn biokaasun (LBG) tuotantolaitoksen. Myös Kurikkaan on suunnitteilla alueellinen biokaasuekosysteemi, joka perustuisi isoihin nauta- ja sikatiloihin. Lakeuden Etapin biokaasulaitoksessa Ilmajoella tuotetaan biokaasua ja maanparannusraetta biojätteestä ja jätevedenpuhdistamolietteestä. Lisäksi Etelä-Pohjanmaalla on yksittäisiä maatalousyrityksiä, joilla on biokaasutuotantoa omaan käyttöön, esimerkiksi Vimpelissä ja Karijoella.

Avainasemassa olevia toimijoita ovat alueen nauta- ja sikatilojen lisäksi raskaan liikenteen yritykset. Biokaasun laajamittaisempi hyödyntäminen vaatii tarpeeksi ison syötepotentiaalin lietelantaa, kuivaa lantaa sekä erilaisia peltoviljelyn mädätyskelpoisia sivuvirtatuotteita, jotka sijaitsevat riittävän etäisyyden päästä potentiaalisesta laitoksesta. ​

Biokaasun tuotannon kasvattamiseksi tarvitaan yhteistyötä alueen yritysten ja potentiaalisten biokaasun tuottajien välillä.​ Yrityksiltä vaaditaan myös tahtotilaa panostaa ja investoida biokaasuun esimerkiksi rekkaliikenteessä. Uusien laitosinvestointien kohdalla haasteita aiheuttavat rahoituspohjan löytyminen ja omistusjärjestelyiden toimivuus. Myös mädätysjäännöksen eli rejektin kierrätys pelloille takaisin lannoitteeksi pitää ratkaista.

Lisätietoa

Hietamäki, Sanna

Projektipäällikkö

sähköposti

Sanna.Hietamaki(a)seamk.fi

puhelin

+358408301240