FarmGuard - Maatilojen ja puutarhojen kyberturvallisuuden vahvistaminen käytännön keinoin
Hankkeen toteuttajat ja toteutusaika
- Hankkeen päätoteuttajana ja koordinaattorina toimii Seinäjoen Ammattikorkeakoulu
- Osatoteuttajana Jyväskylän Ammattikorkeakoulu
- Huoltovarmuusorganisaation Alkutuotantopooli toimii kumppanina ja konsultoi työpakettien tehtäviä
- Yhteistyökumppaneina toimivat LähiTapiola, Maitosuomi, A-Tuottajat, Kauppapuutarhaliitto ry, Hämeen Ammattikorkeakoulu, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
- Toteutusaika ja laajuus: 1.10.2024-31.8.2026, valtakunnallinen hanke
- Rahoittaja: EU:n osarahoittama, saanut rahoitusta EU:n maaseuturahastosta
- Kokonaisbudjetti 267 551 €
Tausta ja tavoitteet
Maatalouden digitalisaation ja teknologisten ratkaisujen yleistyminen on korostanut maatilojen ja puutarhojen kyberturvallisuuden merkitystä. Kyberhyökkäykset saattavat aiheuttaa merkittävää vahinkoa tuotannolle, aiheuttaen tuotantohäiriöitä, taloudellisia tappioita ja maineen vahingoittumista, vaikuttaen koko ruokajärjestelmän huoltovarmuuteen.
Hankkeen päätavoite on vahvistaa maatilojen ja puutarhojen kykyä varautua kyberuhkiin ja lisätä niiden resilienssiä. Tavoite saavutetaan toteuttamalla kuusi kokeilua hyödyntäen opetustiloja eri alueilla. Kokemukset dokumentoidaan ja viestitään maatila- ja puutarhayrittäjille. Aineistoja hyödynnetään myös agrologien koulutusmateriaalien laatimisessa.
Lisäksi hankkeessa luodaan jatkuvan kehittämisen malli kyberturvallisuuden ylläpitoon ja kehittämiseen tiloilla. Hankkeen avulla alan toimijat voivat verkostoitua ja hankkeen kokemukset jalkautetaan hyödyntäen eri sidosryhmiä sekä AgriHubi-foorumia.
Kohderyhmät
Pääasiallinen kohderyhmä on suomalainen maatalous- ja puutarhayrittäjä. Lisäksi hankeen tuloksia hyödynnetään oppilaitosten TKI toiminnassa.
Toimenpiteet
Hankeen toimenpiteet (TP) on jaettu kuuteen työpakettiin (toteuttajat suluissa).
TP1 Hankkeen lyhyt (1 kk) alkuvaiheen selvitys ja pilottitilojen valinta (Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu, Huoltovarmuusorganisaatio / Alkutuotantopooli).
TP2 Kyberuhka-arviointi ja koulutus. Maatilan ja puutarhan kyberturvallisuuden riskiarviointi, parannusehdotukset ja syventävä koulutus. (Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu).
TP3 Kyberuhkiin varautumista ja palautumista simuloiva toimintamalli, joka soveltuu maatilojen ja puutarhojen käytäntöihin (Jyväskylän Ammattikorkeakoulu, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu).
TP4 Maatilojen ja puutarhojen kyberturvallisuuden jatkuvan kehittämisen malli (Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu, Huoltovarmuusorganisaatio / Alkutuotantopooli).
TP5 Hankeviestintä, disseminaatio ja eksploitaatio. Verkoston rakentaminen käytännön pilottien kanssa (Seinäjoen Ammattikorkeakoulu).
TP6 Projektijohtaminen (Seinäjoen Ammattikorkeakoulu).
Tulokset
- Kuusi dokumentoitua esimerkkitapausta maatilan tai puutarhan kyberturvallisuuden parantamisesta, kyberuhka-arvio ja koulutus
- Arvioinneista saatavat turvalliset toimintatavat ja hyvät käytänteet jalkautetaan maatiloille ja puutarhoille, teoriasta käytäntöön
- Kyberturvallisuuden jatkuvan kehittämisen malli
- Opetusmateriaalia ja ohjeistuksia