Vertaiskokemuksilla ja pienryhmillä uutta teknologiaa maatiloille (Vertaistekno)
Hanketiedot
- Rahoittaja: Euroopan unionin osarahoittama, saanut rahoituksen Euroopan unionin maaseuturahastosta
- Hankkeen toteutusaika: 1.1.2024 – 31.12.2025
- Hankkeen budjetti: 435 000 €
- Toteuttajat: Työtehoseura (päätoteuttaja), Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu, Ylä-Savon ammattiopisto, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä (KPEDU), Centria ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu
Tiiviisti hankkeesta
Uutta teknologiaa, kuten digitaalisia järjestelmiä ja työkaluja, on otettu maassamme erityisesti pelto-viljelyssä hitaasti käyttöön. Sen avulla kyettäisiin kuitenkin edistämään maataloustuotannon taloudel-lista, sosiaalista ja ekologista kestävyyttä sekä kohottamaan alan imagoa ja lisäämään sen houkuttele-vuutta. Tämän hankkeen tavoitteena on edistää uuden teknologian sujuvaa käyttöönottoa ja teho-kasta käyttöä maatiloilla erityisesti alueellisissa pienryhmissä levitettävien vertaiskokemusten avulla.
Tavoitteet
Kehittämishankkeen tavoitteena on edistää uuden teknologian, kuten digitaalisten järjestelmien ja työkalujen, sujuvaa käyttöönottoa ja tehokasta käyttöä maamme maatiloilla erityisesti alueellisissa pienryhmissä levitettävien kannustavien vertaiskokemusten avulla. Tällä edistetään maataloustuotan-tomme taloudellista, sosiaalista ja ekologista kestävyyttä sekä kohotetaan alan imagoa ja lisätään sen houkuttelevuutta.
Hankkeessa kerätään, tuotetaan ja levitetään käytännönläheistä ja puolueetonta tietoa uuden pelto-viljely- ja kotieläinteknologian käyttöönottoon ja käyttöön liittyvistä tilatason kokemuksista, hyvistä käytännöistä, haasteista ja erityisesti niiden ratkaisuista. Hanke mahdollistaa yrittäjille vertaiskoke-muksista oppimisen lisäksi omakohtaisten kokemusten kerryttämisen. Viestinnässä pyritään moni-kanavaisuuteen, havainnollisuuteen ja laajaan vastaanottajakuntaan. Ydintulokset jäävät elämään va-kiintuneilla alan verkkosivustoilla ja osaamisverkostoissa.
Toimenpiteet
Hankkeen alueelliset pienryhmät, joita vetävät luonnonvara-alan ammattikorkeakoulut kokoavat maatalousalan yrittäjiä, opettajia, opiskelijoita ja asiantuntijoita jakamaan vertaiskokemuksia peltoviljely- ja kotieläinteknologioista. Kunkin pienryhmä on noin 10 henkilöä. Pienryhmät valitsevat testattaviksi teknologioita, joita testataan käytännön olosuhteissa. Tulokset jaetaan sekä pienryhmien sisällä että valtakunnallisesti. SeAMKin tehtävänä on pienryhmän kokoaminen Etelä-Pohjanmaan alueelta.
Lisäksi TTS toteuttaa valtakunnallisen yrittäjäkyselyn keväällä 2024, jossa kerätään käytännön tietoa uuden teknologian käyttökokemuksista. Kyselyn tulosten analysoinnin jälkeen pienryhmiä haastatellaan syvällisemmän aineiston saamiseksi. Tuloksista tiedotetaan hankkeen aikana eri kanavissa, tarjoten arvokasta tietoa teknologian käytöstä maatalouden eri toimijoille.
Hyödyt
Koko ruokajärjestelmä hyötyy ainakin välillisesti tästä hankkeesta. Hanke lisää yleistä tietoisuutta maatalouden uuden teknologian tuomista mahdollisuuksista. Kotimaisten asiantuntijoiden arvioiden mukaan uuden teknologian käyttöönotto edistää maataloustuotannon kokonaiskestävyyttä – taloudellista, sosiaalista ja ekologista kestävyyttä – sekä kohottaa alan imagoa ja lisää sen houkuttelevuutta myös tulevaisuuden ammattina.
Lisätietoja
Tuntiopettaja (osa-aikainen)
sähköposti
Jussi-Matti.Kallio(a)seamk.fi
puhelin