Vinkkejä työskentelyyn - SeAMK Projektit

Vinkkejä työskentelyyn

Jos työskentelyyn osallistuu kaksi tai useampi henkilö, on hyvä kiinnittää huomioita työskentelytapaan. On huolehdittava, että jokaisella on samanlaiset mahdollisuudet osallistua keskusteluun ja tulla kuulluksi ja, että kaikkia esille nousseita asioita käsitellään samanarvoisesti. Ylös kirjattavat asiat tulisivat olla sellaisia, joihin kaikki tai ne henkilöt, joita asia koskee voivat sitoutua. Tämä vaikuttaa myönteisesti työmotivaatioon ja työhyvinvointiin.

Kehittämistavoitteita valittaessa ja niitä työstettäessä on hyvä noudattaa dialogista vuorovaikutusta ja keskustelua. Dialogisuuden neljä pääperiaatetta W. Isaacsin (1999) mukaan ovat:

  • Suora puhe; Tuo julki rehellisesti ja rohkeasti mitä ajattelet ja tee se kaikkien läsnä ollessa, ei kokouksen jälkeen!
  • Kuunteleminen; Keskity kuuntelemaan mitä muut sanovat. Älä mieti silloin kun muut puhuvat sitä, mitä mieltä itse olet tai mitä itse aiot seuraavaksi ilmaista!
  • Kunnioittaminen; Vaikka et olisi samaa mieltä muiden kanssa, muista, että jokaisen käsitykset, kokemukset ja mielipiteet ovat yhtä arvokkaita kuin sinun!
  • Odottaminen; Mieti kuulemaasi. Omien näkökulmien ja käsitysten laajentaminen mahdollistuu, kun maltat aidosti pysähtyä ja miettiä kuulemaasi. Voit tarvittaessa jopa muuttaa omaa näkemystäsi verrattuna siihen, miten ajattelit ennen jonkun toisen näkemyksen kuulemista!

Alkuperäinen lähde: Isaacs, W. (1999). The art of thinking. A pioneering approach to communication in business and life. USA. Currency.

Dialoginen keskustelu edellyttää harjoittelua! Aito dialogi syntyy luottamuksellisessa ja avoimessa ilmapiirissä ja rakentuu pidemmällä aikavälillä.

 

Työkalu on tehty  VOIMA – Voi hyvin matkailuyrittäjä -hankkeessa ja sitä rahoitettiin REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID 19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.