Nettiin mistä vain!
Luku 1.
Yrittäjän arki on usein liikkuvaa. Niinpä on tärkeää, että pääset kirjautumaan turvallisesti “nettiin” paikasta riippumatta sekä mobiililaitteella että tietokoneella. Verkkoon liittyminen voi joskus olla haastavaa yrityksen ulkopuolella, vaikka siihen on useita vaihtoehtoja. Tässä joitakin vinkkejä verkkoyhteyden valintaan ja muodostamiseen.
Verkkoyhteydet. Miten pääsen nettiin? Yhteyksien muodostaminen
Verkkoyhteys muodostetaan langattoman verkon eli wifin, fyysisen kaapelin tai mobiilidatan eli sim-kortillisen laitteen verkon välityksellä. Wifillä (wireless local area network) tarkoitetaan kodeissa ja esimerkiksi kahviloissa tarjolla oleva langatonta lähiverkkoa. Wifin tunnuksena käytetään kaarevien viivojen muodostamaa kärjellään olevaa kolmiota. Wifin saat käyttöön seuraavasti eri laitteista:
- Tietokoneella kaikki Wifi-verkot löytyvät useimmiten näytön alavalikon oikeassa reunassa olevan kuvamerkin kautta.
- Android-puhelimessa sipaistaan aloitusnäytössä ylälaitaa tai reunaa, ja tarjolla olevat verkot tulevat esille.
- iPhoneissa verkot löytyvät kohdasta Asetukset.
- Mobiililaitteen kuten puhelimen omaa internet-yhteyttä voi jakaa muille laitteille. Tämä jakomahdollisuus löytyy mobiililaitteista yleensä samasta valikosta kuin wifi-verkot nimellä hotspot, mobiilitukiasema tai verkon jakaminen.
VINKKI! Miten jaan langattoman verkon mobiililaitteesta: Digitreenit: Näin jaat puhelimesta verkkoyhteyden muille laitteille | Puhelin ja tabletti | Digitreenit | yle.fi
Uuteen verkkoon liityttäessä laite kysyy salasanaa, jos verkko ei ole avoin. Kun wifi-yhteys on puhelimessasi laitettu päälle, laite tunnistaa aiemmin käytetyn verkon ja liittyy siihen automaattisesti. Turvallisuussyistä ja akkuvirran säästämisen vuoksi wifi-yhteys kannattaa sulkea mobiililaitteesta aina silloin, kun sitä ei tarvitse.
Verkkoyhteyksien turvallisuus
Saatavilla olevien verkkoyhteyksien turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota liikkuessasi yrityksesi oman verkkoyhteyden ulkopuolella. Kaikkein turvallisinta on käyttää mobiililaitteen internetyhteyttä. Tätä ei kuitenkaan ole aina mahdollista käyttää, vaan on käytettävä tarjolla olevia avoimia verkkoja.
Avoimia wifi-verkkoja on tarjolla kahviloissa, hotelleissa, junissa, lentokentällä ja muissa julkisissa tiloissa. Näihin kirjaudutaan joko ilman salasanaa tai salasanalla, joka on kaikkien saatavilla. Kirjautuessasi avoimeen lähiverkkoon on tärkeää varmistaa aiotun liityttävän verkon oikea nimi langattoman verkon tarjoajalta. Jos kahvilan verkon nimi on Kulmakahvila, älä kirjaudu mahdollisesti tarjolla olevaan Kulmakahvila1 -nimiseen verkkoon.
Avoimissa verkoissa tieto kulkee salaamattomana ja periaatteessa kenellä tahansa keinot hallitsevalla henkilöllä on mahdollisuus saada selville esimerkiksi kirjautumis-, luottokortti- tai pankkitietoja. Samaan wifiin liittyneet, yhteyttä väärinkäyttävät käyttäjät voivat nähdä datapaketteja Sniffer-sovelluksen avulla. Avoimissa verkoissa kannattaa välttää salasanoja vaativilla verkkosivuilla käymistä, kuten pankkiasiointia, verkko-ostoksia ja sellaisen henkilökohtaisen tiedon käsittelemistä, jonka ei halua joutuvan vääriin käsiin. Langattoman verkon salaus ilmenee lukon kuvana hakukentän vasemmalla puolella.
Myös salaamattomien verkkosivujen käyttöä kannattaa välttää. Salatun verkkosivun tunnistaa lukon kuvasta osoiterivillä nettisivun nimen edessä ja https:// -alkuisesta osoitteesta. Tämä on lähtökohtaisesti tärkeämpi turvallisuusasia, kuin avoimen verkon käyttö.
Jos mahdollista, avoimen verkon sijaan kannattaa käyttää suljettua verkkoa. Sinne kirjaudutaan salasanalla, joka ei ole kenen tahansa saatavilla. Näitä wifi-tunnuksia voi pyytää ko. yrityksen tai tahon edustajalta.
VINKKI! Olethan suojannut myös kotisi langattoman verkon salasanalla? Salaamaton yhteys voi antaa häiriköille tai verkkorikollisille pääsyn tärkeisiin yksityisiin tietoihisi. Tämä tarkoittaa, että vaikka kotisi ulkopuolella joku voi nähdä laitteeltaan tarjolla olevan verkkosi, hän ei kuitenkaan pääse käyttämään sitä ilman sinulta saatavaa salasanaa.
Sovellusten turvallinen lataaminen mobiililaitteeseen
Verkosta on mahdollista löytää lukematon määrä erilaisia näppäriä sovelluksia työn helpottamiseksi ja arjen viihdykkeeksi. Muista kuitenkin käyttää hetki aikaa ennen kuin lataat omaan mobiililaitteeseesi uusia sovelluksia. Pysähdy miettimään esimerkiksi seuraavia asioita:
Sovellukset (eli ”apit”) kannattaa ladata aina virallisen sovelluskaupan kautta. Sovelluskaupan hakukenttään kirjoitetaan haettavan sovelluksen nimi ja valitaan Asenna. Useat sovellukset ovat maksuttomia. Androidin suurin sovelluskauppa on Google Play (muita ovat esim. Samsungin Galaxy Store, Huawein Appgallery tai Amazonin Appstore). iPhonen sovelluskauppa on App Store. Nämä ovat itsessään melko turvallisia, mutta muutamaan asiaan sovelluksia ladatessa kannattaa kiinnittää huomiota:
Tutkaile sovelluksen latausmääriä. Luvun näet kyseisen sovelluksen latauskuvakkeen yhteydessä. Jos luvut ovat satoja tuhansia tai jopa miljoonia, kertoo se sovelluksen turvallisuudesta. Applen App Storessa sovelluksen sijoitus omassa kategoriassaan on ratkaiseva.
Lue arvosteluja ja etsi niitä myös muualta kuin sovelluskaupasta. Tarkista, että löydät sovelluksesta vähintäänkin kehittäjän yhteystiedot. Tarkista myös, milloin sovellus on viimeksi päivitetty. Vuosia vanhaa ei kannata ladata. Lue tarkasti myös sovelluksen nimi, melkein samannimisiä sovelluksia löytyy varmasti.
Sovelluksen latausvaiheessa sinulta pyydetään monenlaisia puhelimesi ominaisuuksien käyttöoikeuksia. Tässä kannattaa pysähtyä hetkeksi ja miettiä mitä oikeuksia sovellus tarvitsee toimiakseen.
Lue seuraavaksi luku 2: Miten pidän yhteyttä?
Takaisin Ihana digi! Yrittäjän digikäsikirjan etusivulle
Takaisin DIKO-hankkeen sivulle