Pidä digi ihanana
Luku 7
Digitalisaatio helpottaa yrittäjän työtä monin tavoin. Digivälineiden avulla voi tehostaa työtä, kun tieto kulkee helpommin ja nopeammin. Työtä on mahdollista tehdä ajasta ja paikasta riippumatta. Toisaalta digitalisaatio voi myös ahdistaa. Se voi tuntua vaikeaselkoiselta, se voi sitoa ja koukuttaa niin, että työn ja vapaa-ajan rajapinta hämärtyy. Tästä kaikesta voi aiheutua pahimmillaan teknostressiä.
Miten hallita teknostressiä?
On tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista sekä työn ja vapaa-ajan tasapainosta. Muista, että pienet, yksinkertaiset hyvän elämän perussäännöt auttavat oman hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Säännöllinen ateriarytmi, riittävä liikunta ja uni sekä hyvät ihmissuhteet muodostavat kultaisen kehän, jotka lisäävät hyvinvointia ja auttavat jaksamaan kiireisessäkin arjessa.
Hyvät ihmissuhteet ja tasapainoinen vapaa-aika ovat yksi hyvän elämän tärkeimmistä tukipilareista. Tee vapaa-ajalla niitä asioita, joista itse pidät ja jotka tuovat sinulle hyvää oloa ja energiaa. Mieti, mikä on sinun juttusi: pidätkö musiikista, taiteesta, elokuvista, matkailusta ja uusiin kulttuureihin tutustumisesta, puutarhanhoidosta, moottoripyöräilystä vai kenties luonnossa samoilemisesta? Etsi itsellesi sopiva liikuntaharrastus. Löydä liikkumisessa oma juttusi, jolloin säännöllisestä liikuntaharrastuksesta tulee tapa.
Myös digimaailma on täynnä hyvinvointiin liittyviä sovelluksia. Voit kuunnella musiikkia, äänikirjoja tai podcasteja digisovellusten avulla tai löytää itsellesi sopivan ohjelman taukoliikuntaan, meditaatioon tai liikuntaharrastukseen. Myös nukahtamiseen voit löytää apua digilaitteiden avulla, esimerkiksi rauhoittavaa musiikkia, ääntä tai tarinoita levottomalle mielelle. Muista myös seuraava tärkeä sääntö: Sulje älylaitteet hyvissä ajoin ennen nukkuma-aikaa. Aivojen on hyvä antaa myös levätä.
VINKKI! Tiesitkö, että mobiililaitteista löytyy useimmiten ruutuaikasovellus, jolla voit seurata laitteen käyttöaikoja. Android-laitteissa se on usein nimellä Digitaalinen hyvinvointi ja lapsilukko. Applen iPhoneissa asetusten alta löytyy Ruutuaika-appi. Näillä voit tutkia mm. miten paljon aikaa vietät eri sovellusten parissa tai miten usein avaat puhelimesi lukituksen. Jos pelkkä seuranta ei riitä, voit määrittää itsellesi rajoituksia, joita voit säätää tarpeen mukaan. Lähde Digitreenit: Oletko liikaa puhelimella? Opi hallitsemaan ruutuaikaasi puhelimen omilla sovelluksilla – Digitreenit – yle.fi
Ihanaksi lopuksi
Digin oppiminen on jatkuva prosessi, jossa ei jaeta päättötodistuksia. Aina voi ja pitää oppia uutta. Tärkeintä yrittäjälle on löytää oma tapansa hyödyntää digiä niin työssä kuin vapaa-ajalla, löytää sopivat välineet ja tavat digitaaliseen työhön ja läsnäoloon. Oivallus ja oppi kannustaa eteenpäin. Keskustele yrittäjäkollegoiden ja eri-ikäisten osaajien kanssa. Kuuntele podcasteja, katso YouTube- tai TikTok –videoita. Kysy Googlelta, haasta tekoäly apuun, osallistu koulutuksiin tai seminaareihin. Kun et tiedä, kysy.
Digiasioiden teeman äärelle pääsee isoilla loikilla tai hissukseen tutustumalla myös itsekseen. Tämän käsikirjan lisäksi sen julkaisija Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja hankekumppani Vaasan yliopisto ovat tuottaneet useita, erityisesti konkariosaajien digiosaamisen kehittämistä käsitteleviä podcasteja eli YouTubeen tallennettuja kuunneltavia julkaisuja sekä bloggauksia teemasta. Tarjolla on myös yritysten digiosaamisen kehittämiseen ja johtamiseen Kohti parempaa digiosaamista -opas-työkirja. Nämä kaikki löydät sivulta projektit.seamk.fi/diko.
Suosittelemme opas-työkirjaan tutustumista kokonaisuutena. Yrittäjänä voit poimia julkaisusta sinulle sopivat opit ja ideat. Opas-työkirjassa konkariosaajien digiosaamisen kehittämistä tarkastellaan työntekijyyden, oppijuuden, muutosjohtamisen sekä strategiatyön kannalta. Oppaan keskeisenä teemana on ikäjohtaminen eli miten työntekijöiden ikä huomioidaan digitaalisen osaamisen johtamisessa. Ikäjohtaminen terminä kattaa kaikenikäisten ihmisten johtamisen ja siitä käytetään myös termejä työkaari- ja työurajohtaminen tai ikämoninaisuuden johtaminen.
Haluamme nostaa opas-työkirjassa esitellyt digihetket esiin myös tässä käsikirjassa, sillä niitä voi soveltaa sekä työnantajayrityksen että yksinyrittäjän arkeen. Tästä on hyvä aloittaa:
Digihetket
Ota liiketoiminnan ja digitaalisten toimintojen ja osaamisen kehittämisen halu esille yrityksessäsi. Järjestä Digihetki. Digihetkien tavoitteena on tunnistaa digiosaamisen nykytilanne ja sopia askelista systemaattiseen ja jatkuvaan osaamisen kehittämiseen. Lanseeraa digihetket osaksi yrityksesi liiketoiminnan arkea.
Valmistele itsesi ja henkilöstösi digiosaamisen teemasta keskusteluun. Esittele ensin digihetkien järjestämisen tavoite. Anna itsellesi ja henkilöstöllesi työaikaa teemaan paneutumiseen. Sopikaa itsearviointien tekemisestä työaikana digiprofiilitestejä käyttäen. On tärkeää, että johto ja esihenkilöt ovat mukana yhteisessä kehittämisessä tasapuolisina osapuolina.
Jaa saadut tulokset henkilöstön kanssa. Keskustelkaa, mitä osaamista teillä jo on ja mitä osaamista yrityksesi, sinä ja henkilökuntasi tarvitsette nyt ja tulevaisuudessa lisää. Sopikaa yhdessä toiveista ja tarpeista työn tekemiseen. Sopikaa seuraavat digihetket kalenteriin.
Ensimmäiseen digihetkeen liittyvät arvioinnit. Anna henkilöstösi arvioida ja arvioi itse:
- Mihin digitaitokategoriaan yrityksesi kokonaisuutena sijoittuu? Digiprofiilitestit: https://dvv.fi/digiprofiili
- Mihin sinä ja henkilöstösi edustajat sijoitutte yksilöinä digiprofiilitestissä?
- Mihin tavoitetilaan sinä ja henkilöstösi haluaisitte tämänhetkisen arvionne mukaan päästä?
Lähde: Kohti parempaa digiosaamista -opas-työkirja yritysten konkariosaajien digitaitojen kehittämiseen ja johtamiseen, sivu 9.
Takaisin Ihana digi! Yrittäjän digikäsikirjan etusivulle
Takaisin DIKO-hankkeen sivulle