Yritysten rooli vihreässä siirtymässä - luokittelumalli
Yritykset ovat keskeisessä roolissa vihreän siirtymän toteuttajina. Yritystoiminnan seurauksena syntyy suurin osa teollisista päästöistä, joten yritykset ovat avainasemassa päästöjen ja muiden negatiivisten ympäristövaikutusten vähentämisessä. Samalla yritykset ovat tärkeässä asemassa myös erilaisten innovaatioiden kehittämisessä, joilla voidaan parantaa ympäristön tilaa ja edistää laajemmin kestävää kehitystä yhteiskunnassa.
Yrityksillä voidaan nähdä olevan erilaisia rooleja vihreässä siirtymässä ja sen edistämisessä: osa keskittyy tiukasti omaan olemassa olevaan liiketoimintaan ja pyrkii minimoimaan siitä syntyviä negatiivisia ympäristövaikutuksia, kun taas toiset yritykset ovat valjastaneet koko liiketoimintansa tuottamaan positiivisia vaikutuksia ympäristölle ja edistämään tätä tärkeää kestävyyssiirtymää. Suurin osa yrityksistä asettuu johonkin näiden ääripäiden välille, mikä heijastaa yritysten monimuotoisia lähestymistapoja vihreän siirtymän edistämiseen. Vihreä siirtymä avaakin yrityksille valtaisia liiketoimintamahdollisuuksia pursuilevan kentän, jossa jokaisella yrityksellä on ainutlaatuinen mahdollisuus löytää oma roolinsa maapallon elinkelpoisuuden turvaamisessa.
Yritysten näkemykset vihreästä siirtymästä
GreenGrow-hankkeessa toteutettiin syksyllä 2021 kysely, jonka yhtenä osana haluttiin selvittää millaisia rooleja eteläpohjalaisilla yrityksillä on suhteessa vihreään siirtymään ja sen edistämiseen. Yrityksiä pyydettiin arvioimaan, miten vihreään siirtymään liittyvät väittämät sopivat kyseiseen yritykseen asteikolla 1-7. Suurin osa (79 %) yrityksistä on sitä mieltä, että toiminnasta seuraavia ympäristövaikutuksia vähennetään mahdollisuuksien mukaan (arvot 5-7). Noin puolet yrityksistä (51 %) on kehittänyt aktiivisesti nykyisiä tuotteita, palveluita tai prosesseja vihreämmäksi (arvot 5-7). Lisäksi 39 % etsii aktiivisesti uusia liiketoimintamahdollisuuksia vihreästä siirtymästä (arvot 5-7) – toisaalta 38 % sanoo, ettei etsi vihreästä siirtymästä uusia liiketoimintamahdollisuuksia (arvot 5-7).
Noin kolmannes yrityksistä (34 %) on kehittänyt innovatiivisia tuotteita ja palveluita, jotka edistävät vihreää siirtymää yhteiskunnassa (arvot 5-7) ja 20 % ajattelee liiketoimintansa perustuvan ainakin jossain määrin vihreän siirtymän edistämiseen (arvot 5-7). Lisäksi 18 % yrityksistä on jokseenkin sitä mieltä, että yrityksen olemassaolon keskeinen syy on halu parantaa ympäristön tilaa (arvot 5-7). Toisaalta 22 % yrityksistä ei tee ympäristöasioissa enempää kuin säädökset edellyttävät (arvot 5-7) ja 20 % uskoo, ettei omalla toimialalla ole tarpeen edes pohtia ympäristövaikutuksia (arvot 5-7).
Viisi erilaista yritysluokkaa rooleista vihreässä siirtymässä
Kysymysten perusteella tehtiin luokittelu vihreästä siirtymästä. Ensimmäisen ryhmän muodostivat yritykset, jotka kokevat, ettei heidän toiminnallaan ole mitään ympäristövaikutuksia joko oman toiminnan tai toimialan luonteen vuoksi. Näitä yrityksiä oli 15 % vastanneista. Toisen ryhmän muodostivat normin täyttäjät. He tunnistavat toimintansa ympäristövaikutukset, mutta tekevät ympäristöasioiden suhteen lähinnä vain välttämättömän. Näitä yrityksiä oli vastanneissa 9 %. Normin ylittäjät puolestaan ovat valmiita tekemään enemmän kuin säädökset vaativat, mutta eivät silti etsi varsinaisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia vihreästä siirtymästä. Näitä yrityksiä oli 26 %. Jopa puolet vastanneista yrityksistä kuului joko ekoyrittäjiin (31 %) tai ekomissionääreihin (19 %). Ekoyrittäjät ovat yrityksiä, jotka etsivät aktiivisesti uusia liiketoimintamahdollisuuksia vihreästä siirtymästä tai kehittävät vihreää siirtymää edistäviä tuotteita tai palveluita. Ekomissionäärit puolestaan kokevat vihreän siirtymän edistämisen ainakin jossain määrin koko liiketoimintansa perustaksi.
Yritysten kasvutavoitteiden voidaan nähdä eroavan luokittelumallin eri luokkien välillä. Kaikista eniten liiketoiminnan kasvua hakevia löytyy ekoyrittäjistä ja ekomissionääreistä – näistä jopa yli 60 % tavoittelee joko kohtalaista tai voimakasta liikevaihdon kasvua. Näyttäisikin siltä, että suuri osa eteläpohjalaisista yrityksistä näkee vihreässä siirtymässä potentiaalia kasvattaa omaa liiketoimintaansa, minkä voi nähdä lupaavan hyvää sekä yrityksille että koko maakunnalle.
Kyselyyn vastasi kaikkiaan 213 yritystä Seinäjoen (60 %), Järviseudun (22 %), Kuusiokuntien (10 %) ja Suupohjan (8 %) seutukunnista.
Kyselystä ja luokittelumallista pääset lukemaan tarkemmin hankkeen käsikirjasta, joka löytyy täältä.