Ikääntyneet kotona - toimintakyvyn ja hyvän ravitsemuksen edistäminen - SeAMK Projektit

Ikääntyneet kotona - toimintakyvyn ja hyvän ravitsemuksen edistäminen: moniammatillinen ote jo opinnoissa


Ikääntyneet kotona – toimintakyvyn ja hyvän ravitsemuksen edistäminen: moniammatillinen ote jo opinnoissa -hankkeessa kehitettiin ja pilotoitiin uutta monialaista, moniammatillista opintojaksoa, joka lisää ikääntyneitä työssään kohtaavien, tulevien ammattilaisten ammattitaitoa tukea kotona asuvia ikääntyneitä kotitalouden hoitoon, hyvään ravitsemukseen ja hyvän toimintakyvyn ylläpitämiseen liittyvissä asioissa. Ajalla 1.4.2023–31.5.2024 toteutettu hanke on päättynyt. 

Tavoitteet

Tavoitteena oli, että hankkeessa kehitettävä opintojakso lisää kotona asuvia ikääntyneitä työssään kohtaavien ammattilaisten:

  • tietoa ja ymmärrystä hyvän ravitsemuksen merkityksestä kotona asuvien ikääntyneiden hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn perusedellytyksenä,
  • osaamista tunnistaa ikääntyneen vajaaravitsemus ja siihen liittyvät kotona asumista vaikeuttavat sairaudet sekä asiakkaalle sopivat keinot niiden ennaltaehkäisemiseen,
  • kykyä tunnistaa omat vaikuttamis- ja toimintamahdollisuudet kotona asuvien ikääntyneiden ravitsemusterveyden, kotitalouden hoidon ja omassa kotitaloudessa pärjäämisen edistämiseksi,
  • kykyä työskennellä moniammatillisesti ja asiakaslähtöisesti sekä
  • osaamista omassa ammatissaan ja ammatillisessa verkostossaan edistää kotona asuvien ikääntyneiden hyvinvointia, hyvää ravitsemusta, toimintakykyä ja osallisuutta.

Pitkän tähtäimen tavoitteena oli – laaja-alaisesti osaavien, asiakaslähtöisesti toimivien ikääntyneiden parissa työskentelevien ammattilaisten myötä – parantaa ikääntyneiden hyvinvointia, ravitsemusterveyttä ja toimintakykyä sekä mahdollistaa ikääntyneiden itsenäinen omassa kotitaloudessa asuminen mahdollisimman hyväkuntoisena ja mahdollisimman pitkään.

Kohderyhmät ja osallistujat

Opintojaksoa kehitettiin ja pilotoitiin Seinäjoen ammattikorkeakoulun moniammatillisessa opettajatiimissä yhteistyössä kotona asuvien ikääntyneiden ja opiskelijoiden sekä sidosryhmien kanssa. Hankkeen toiminnalla tavoitettiin hyvin kaikki kohderyhmät. Opintojakson kehittämiseen ja pilotointiin viidessä, moniammatillisessa, toiminnallisessa oppimiskokeilussa osallistui:

  • 270 ikäihmistä (kotitalouksissa asuvat 65-v. ja vanhemmat henkilöt),
  • 119 opiskelijaa ( SeAMKin restonomi-, geronomi-, terveydenhoitaja-, sairaanhoitaja-, nursing- ja fysioterapiaopiskelijaa) sekä
  • 10 SeAMKin restonomikoulutuksen sekä sosiaali- ja terveysalan opettajaa ja asiantuntijaa.

Lisäksi 60 kohderyhmään kuuluvaa opiskelijaa vastasi kyselyyn, jolla täydennettiin oppimiskokeiluista saatuja tietoja. Kyselyllä kartoitettiin opiskelijoiden itse arvioimaa osaamisen nykytasoa sekä osaamisen kehittämisen tarpeita liittyen ikääntyneiden ravitsemukseen, fyysiseen ja kognitiiviseen toimintakykyyn, vuorovaikutus- ja ohjaustaitoihin iäkkäiden asiakkaiden parissa sekä yhteistyötaitoihin moniammatillisessa työskentelyssä.

Kyselyn tulokset on julkaistu osana SeAMKin Terveyden edistäminen ja hoito -tutkimusryhmän Kohti asiantuntijuutta hoitotyön ja terveyden edistämisessä: Näkökulmia opetukseen ja ohjaukseen -kokoomateosta, artikkelissa “Opiskelijoiden näkemyksiä hyvään ravitsemukseen ja toimintakyvyn edistämiseen liittyvästä osaamisesta sekä monialaisen opintojakson tarpeesta – Ikääntyneet kotona -hankkeen kyselyn tuloksia” (s. 74–92).

Oppimiskokeilut, arviointi ja tulokset

Hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin viisi oppimiskokeilua, joihin osallistettiin hankkeen kohderyhmien mukaisesti Seinäjoen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoita ja sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita sekä kotona asuvia ikäihmisiä. Kokeilut olivat hankkeen tavoitteiden mukaisesti toiminnallisia ja moniammatillisia, ja ne toteutuivat tosielämän asiakastilanteissa, joissa opiskelijat kohtasivat kotona asuvia ikäihmisiä.

  1. Ikäihmisten pop-up-ravitsemusinfot (artikkeli)*,
  2. Ikäihmisten yhteisöllinen liikunta- ja ruokailutuokio (artikkeli)*,
  3. Opiskelijoiden luoma ikäihmisten hyvinvointitapahtuma (artikkeli)*,
  4. Ruokaa ja ruokatietoa kotona asuville ikäihmisille sekä
  5. Ikäihmisten palvelukartoitus ja -ohjaus: ravitsemus ja toimintakyky.

* Kokeilujen nimien perässä suluissa on linkki kyseisestä kokeilusta kirjoitettuun @SeAMK verkkolehden artikkeliin.

Opettajatiimin arvioinnin mukaan kaikki viisi oppimiskokeilua täyttivät hankkeen tavoitteet:

  • lisätä opiskelijoiden tietoa ja ymmärrystä hyvän ravitsemuksen merkityksestä kotona asuvien ikääntyneiden hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn perusedellytyksenä,
  • lisätä opiskelijoiden osaamista työskennellä asiakaslähtöisesti sekä
  • lisätä opiskelijoiden osaamista edistää omassa ammatissaan ja ammatillisessa verkostossaan kotona asuvien ikääntyneiden hyvinvointia, hyvää ravitsemusta ja toimintakykyä.

Neljässä oppimiskokeilussa (1, 3–5) toteutuivat myös tavoitteet:

  • lisätä opiskelijoiden osaamista työskennellä moniammatillisesti sekä
  • parantaa opiskelijoiden kykyä tunnistaa omat vaikuttamis- ja toimintamahdollisuudet kotona asuvien ikääntyneiden ravitsemusterveyden, kotitalouden hoidon ja omassa kotitaloudessa pärjäämisen edistämisessä.

Tavoite lisätä opiskelijoiden osaamista tunnistaa ikääntyneen vajaaravitsemus ja siihen liittyvä kotona asumista vaikeuttavat sairauden sekä niiden ennaltaehkäisy saavutettiin hyvin kahdessa oppimiskokeilussa (4, 5).

Ikäihmisten palaute. Ikäihmisten asiakaspalaute toiminnallisista oppimiskokeiluista oli erittäin positiivista. Tapahtumat ja ohjaustilanteet oli koettu virkistäviksi, innostaviksi ja mukavaksi vaihteluksi arkeen. Ikäihmiset olivat saaneet niistä uutta, hyödyllistä tietoa liikunnasta ja terveellisestä ravitsemuksesta. Useissa palautteissa nousi esille, että ikäihmiset osallistuisivat mielellään myös uudelleen vastaavanlaisiin tapahtumiin tai ohjauksiin ja toivoivat niille jatkoa. He kertoivat palautteissaan myös arvostavansa sitä, että ikääntyneiden ravitsemukseen ja toimintakykyyn kiinnitetään huomioita ja tarjotaan konkreettista tukea kotona asuvien ikäihmisten hyvinvoinnin ja elämänlaadun parantamiseen.

Opiskelijoiden palaute. Opiskelijat olivat kokeneet moniammatillisen yhteistyön erittäin hyödylliseksi. Moniammatillisessa tiimissä oli ollut mahdollisuus hyödyntää ja jakaa omaa osaamista sekä oppia uutta toisten alojen opiskelijoilta. Oppimiskokeilut olivat syventäneet tietoa ikäihmisten ravitsemuksesta ja toimintakyvystä. Myös vuorovaikutustilanteista ikääntyneiden asiakkaiden kanssa oli opittu paljon. Asiakkailta saatu välitön positiivinen palaute oli vahvistanut opiskelijoiden ammatillista itsetuntoa ja luonut tärkeitä onnistumisen kokemuksia. Kohtaamiset ikäihmisten kanssa oli koettu merkityksellisiksi. Opiskelijat kokivat toiminnallisen oppimisen mielekkääksi ja motivoivaksi vaihteluksi verrattuna pelkästään teoriapainotteiseen opetukseen. Keskeisimpänä kehittämiskohteena opiskelijoiden palautteissa nousi esiin toive edelleen tiivistää ja lisätä moniammatillista yhteistyötä jo opintojen aikana, mikä edellyttäisi mm. eri alojen opiskelijoiden aikataulujen yhteensovittamista.

Opettajien ja asiantuntijoiden palaute. Myös Ikääntyneet kotona -hankkeen opettajat ja asiantuntijat arvioivat hankekokonaisuuden ja oppimiskokeilut hyvin onnistuneiksi. Opettajat pitivät moniammatillisuutta, vuorovaikutusta ja aitoja asiakaskontakteja oppimiskokeilujen vahvuuksina, joita olisi tärkeää mahdollistaa opetuksessa myös tulevaisuudessa. Opettajat arvioivat, että aidot asiakaskontaktit ja toiminnallinen tekeminen avasivat opiskelijoille työn merkityksiä ja syvensivät ymmärrystä ikäihmisten ravitsemuksesta ja toimintakyvystä käytännön tasolla tehokkaammin kuin pelkästään teoreettinen oppiminen.

Opettajat kokivat myös oman osaamisensa laajentuneen Ikääntyneet kotona -hankkeen moniammatillisen kehittämisyhteistyön kautta ja rohkeuden yhteistyöhön yli ammatillisten rajojen lisääntyneen. Hankeyhteistyön kokemusten koettiin helpottavan ja edistävän yhteistyötä ja verkostoitumista myös tulevaisuudessa. Työelämälähtöisen, toiminnallisen oppimisen hyötyinä nähtiin myös mahdollisuus tehdä opiskelijoiden osaaminen näkyväksi työelämässä jo opintojen aikana sekä mahdollisuus hyödyntää opiskelijoiden osaamista ikäihmisten sairastumista ja toimintakyvyn heikkenemistä ennaltaehkäisevän tuen tarjoamiseen hyvinvointialueen palveluiden rinnalla.

Tulokset hyödynnettävissä myös jatkossa opetuksen kehittämisessä

Ikääntyneet kotona -hanke mahdollisti Seinäjoen ammattikorkeakoulussa moniammatillisen opettajatiimin kehittämisyhteistyön sekä ikäihmisten ravitsemuksen ja toimintakyvyn edistämiseen keskittyvän uuden monialaisen, moniammatillisen opintojakson kehittämisen ja pilotoinnin. Pilotoinnin tulokset, kohderyhmien palautteet, opiskelijakyselyn tulokset sekä opettajatiimin työpajojen tulokset koottiin sisäiselle verkkoalustalle, joka on myös jatkossa hyödynnettävissä Seinäjoen ammattikorkeakoulun monialaisen, moniammatillisen opetuksen kehittämisessä.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK toteutti Ikääntyneet kotona – toimintakyvyn ja hyvän ravitsemuksen edistäminen: moniammatillinen ote jo opinnoissa -hanketta ajalla 1.4.2023–31.5.2024.  Hanke sai rahoitusta Tampereen Talouskoulun säätiöltä.

Webinaari

Hyvinvointia ikääntyneille – monialaista yhteistyötä hyvän ravitsemuksen ja toimintakyvyn edistämiseksi -webinaari (linkki ohjelmaan) kokosi toukokuun lopulla lähes 50 ammattilaista ja opiskelijaa kuuntelemaan puheenvuoroja, jotka käsittelivät eri näkökulmista ikäihmisten hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn edistämisen teemoja. Osa esityksistä on verkossa jaettavia, ja ne voi ladata alta Webinaarin esitykset -kohdasta.

Webinaarin alussa kuultiin kokemuksia Ikääntyneet kotona -hankkeessa toteutetusta moniammatillisesta oppimiskokeilusta. Yliopettaja Kaija Nissinen ja yliopettaja Katri Turunen SeAMKilta kertoivat, miten geronomi- ja restonomiopiskelijat yhdessä suunnittelivat ja toteuttivat kotona asuvien ikäihmisten ravitsemuksen ja toimintakyvyn kartoitus- ja ohjauskäyntejä sekä millainen opetuskokeilun anti oli opettajien näkökulmasta. Keskeinen havainto oli, että ”yhdessä olemme enemmän”. Yhdessä ideoimalla ja toimimalla opitaan tuntemaan, löydetään yhteinen “ammatillinen kieli” ja toisiaan täydentävät menetelmät. Innovatiivisuus ja luovuus kukoistavat moniammatillisessa ryhmässä, kun osaamiset yhdistäen ja toinen toisiltaan oppien työskennellään yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Moniammatillinen oppimiskokeilu oli antanut paljon myös restonomiopiskelijoille Kirsikka Koposelle ja Petra Laaksoselle. Restonomi- ja geronomiopiskelijoiden ymmärrys toistensa aloista ja osaamisesta lisääntyi yhteistyön myötä. Toisten opettaminen ja toisilta oppiminen oli ollut myös tehokas tapa ottaa haltuun uusia asioita ikäihmisten ravitsemuksesta ja toimintakyvystä. Kirsikka ja Petra pitivät oppimiskokeilua erityisen hyvänä siksi, että se tarjosi mahdollisuuden moniammatilliseen työskentelyyn jo opintojen aikana. Merkityksellistä oli ollut myös huomata, kuinka läheiselle ikäihmiselle toteutetut kartoitus- ja ohjauskäynnit olivat aidosti saaneet aikaan myönteisiä muutoksia, mm. enemmän proteiinia ruokavalioon sekä innostusta fyysistä toimintakykyä ylläpitävään säännölliseen kotiharjoitteluun.

Seuraavana webinaarissa tutustuttiin ikäihmisten palvelupolkuun ja ravitsemusterveyden edistämiseen verkostoon Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Vs. asiakasohjauksen palvelualuejohtaja Virve Rinne korosti puheenvuorossaan asiakaslähtöisyyden tärkeyttä. Sekä asiakasohjauksessa että palvelujen tuottamisessa tavoitteena on, että vastataan oikea-aikaisesti ikäihmisten tiedon ja tuen tarpeisiin, ja usein tämä vaatii moniammatillista ja myös eri sektoreiden toimijoiden yhteistyötä. Virve esitteli myös uuden polkumallin ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Polkumallin avulla pyritään tavoittamaan myös hiljattain eläkkeelle jääneet alle 70-vuotiaat henkilöt ja tarjoamaan heille eri sektoreiden toimijoiden yhteistyönä tapahtuma Pidä itsestäsi huolta -teemalla.

Kehittämissuunnittelija, laillistettu ravitsemusterapeutti Riikka Suorajärvi-Bron kertoi ravitsemusterveyden edistämisen periaatteista sekä eri tahojen ja toimijoiden roolista ravitsemusterveyden edistäjinä. Riikka esitteli myös lokakuussa 2023 toimintansa aloittaneen Etelä-Pohjanmaan ravitsemusterveyden edistämisen verkoston sekä ravitsemustyöryhmät, joissa pystytään työskentelemään laajalla rintamalla hyvän ravitsemuksen edistämiseksi. Ikäihmisten ravitsemukseen keskittyvässä työryhmässä verkostoidutaan moniammatillisesti ja jaetaan tietoa ja hyviä käytänteitä mm. muistiterveyden edistämiseksi sekä vajaaravitsemuksen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Työryhmän tavoitteena on myös lisätä ravitsemusterveyden arvostusta.

Webinaari päättyi gerontologian professori Jenni Kulmalan runsaasti ajatuksia herättäneeseen esitykseen, jonka aiheena oli Millaiset erilaiset tekijät elämänkulun aikana vaikuttavat ikääntyvien terveyteen ja toimintakykyyn? Terveys ja toimintakyky ovat laaja kokonaisuus, jossa fyysiseen, kognitiiviseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn vaikuttavat lukuisat toisiinsa linkittyvät tekijät. Jenni nostikin esille, että toimintakykyyn on näin mahdollisuus monin tavoin myös vaikuttaa, ja terveen ja toimintakykyisen vanhuuden edistäminen on itse asiassa koko elämän jatkuva prosessi. Tutut terveyttä ja toimintakykyä edistävät tekijät – terveellinen ravinto, riittävä uni ja sosiaaliset suhteet – ovat saaneet rinnalleen myös uuden tekijän – psykososiaalisen hyvinvoinnin. Psykososiaalisella hyvinvoinnilla on havaittu yhteys kognitiiviseen terveyteen vanhuudessa ja aihe on nyt vilkkaan tutkimuksen kohteena. Saatesanoissaan webinaarin osallistujille Jenni muistutti, että hyvinvointiin ja kokemukseen hyvästä elämästä kannattaa pyrkiä tässä ja nyt, läpi elämän.

Webinaarin esitykset

  • Ikääntyneet kotona -hankkeen esittely, Niina Rantakari, projektipäällikkö sekä Moniammatillinen ja -alainen yhteistyö sosiaali- ja terveysalalla ja ravitsemisalalla, Katri Turunen, yliopetta ja Kaija Nissinen, yliopettaja (esitys pdf-tiedostona)
  • Ikääntyvän väestön toimintakyvyn ja elämänlaadun edistäminen hyvinvointialueella monialaisena tiimityönä, Virve Rinne, vs. asiakasohjauksen palvelualuejohtaja, Ikäihmisten palvelut, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (esitys pdf-tiedostona)
  • Ikäihmisen ravitsemus – Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruokavalio monialaisena yhteistyönä, Riikka Suorajärvi-Bron, kehittämissuunnittelija, laillistettu ravitsemusterapeutti, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (esitys pdf-tiedostona)

Kuulumisia oppimiskokeiluista

Opiskelijoiden organisoimasta ikäihmisten hyvinvointitapahtumasta monipuolisesti oppia

SeAMKin geronomi-, nursing- ja sairaanhoitajaopiskelijat suunnittelivat ja järjestivät keväällä 2024 ikäihmisten hyvinvointitapahtuman Palvelutalo Saga Lakeudenlinnassa Seinäjoella. Tapahtuma oli Ikääntyneet kotona -hankkeen oppimiskokeilu, joka toteutettiin yhteistyössä SeAMKin Multi-professional and multicultural simulations in home environment -opintojakson kanssa.

Hyvinvointitapahtuma sisälsi ravitsemukseen ja liikuntaa liittyviä tietoiskuja sekä ruokateemaisen muistelutuokion, ja se sai osallistujilta hyvin positiivisen vastaanoton. Tapahtuma tarjosi uutta, hyödyllistä tietoa sekä mukavaa tekemistä ja virkistävää vaihtelua arkeen mukana olleille ikäihmisille. Myös Saga Lakeudenlinnan henkilöstö oli tyytyväinen yhteistyöhön ja toivoi sille jatkoa.

Hyvinvointitapahtuma oli onnistunut oppimiskokeilu myös opiskelijoille. Tavoitteiden mukaisesti opiskelijoiden osaaminen mm. ikääntyneiden ravitsemuksesta, asiakaslähtöisestä vuorovaikutuksesta ja moniammatillisesta tiimityöstä lisääntyi.

Lue lisää hyvinvointitapahtuman toteutuksesta ja kokemuksista artikkelista:
* @SeAMK-verkkolehti, 9.8.2024: Opiskelijoiden luoma ikäihmisten hyvinvointitapahtuma: monipuolista oppia moniammatillisesta yhteistyöstä (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Liikunta- ja ruokailutuokiosta vinkkejä ja virkistystä ikäihmisille

Marraskuussa 2023 SeAMKin Kampuksella järjestettiin yhteisöllinen liikunta- ja ruokailutuokio ikääntyneille.

Tapahtuman tavoitteena oli lisätä restonomi- ja fysioterapiaopiskelijoiden sekä kotona asuvien ikäihmisten tietoa ja ymmärrystä muun muassa siitä, miten liikunta ja hyvä ravitsemus edistävät kotona asuvien ikääntyneiden hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Lisäksi tavoitteena oli herättää keskustelua liikunnan ja hyvän ravitsemuksen merkityksestä sekä osallistaa ikääntyneet, opiskelijat ja opettajat työskentelemään moniammatillisesti.

Yhteisölliseen tapatumaan mahtui monta iloa ja oivalluksia tuottanutta kohtaamista fysioterapia- ja restonomiopiskelijoiden sekä Seinäjoen keskussairaalan OLKA-vapaaehtoistoiminnan kautta asiakkaiksi tavoitettujen ikäihmisten välillä. Osallistujat kiittivät fysioterapiaopiskelijoiden ohjaamaa liikuntatuokiota “täyden kympin jumpaksi”, josta sai hyviä vinkkejä myös kotiin vietäviksi. Restonomiopiskelijoiden valmistama ateria ja luotsaama pöytäkeskustelu tutustuttivat asiakkaat puolestaan ikääntyneiden ruokasuosituksen mukaisiin ruokavalintoihin, monipuolisen aterian koostamiseen sekä hyviin kasviproteiinin lähteisiin.

Lue lisää yhteisöllisen liikunta- ja ruokailutuokion toteutuksesta sekä ikäihmisten ja opiskelijoiden kokemuksista artikkeleista:
* @SeAMK-verkkolehti 12.12.2023: Yhteisöllinen liikunta- ja ruokailutuokio ikääntyneille (linkki avautuu uuteen välilehteen)
* Tampereen Talouskoulun säätiön verkkosivu, Edunsaajatarina – SeAMK: Tampereen Talouskoulun säätiön rahoittama hanke edistää ikääntyneiden hyvää ravitsemusta ja toimintakykyä (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Ikääntyneet kotona -hankkeen opetuskokeilut käynnistyivät Vanhustenviikon pop-up-ravitsemusinfoilla

Seinäjoen ammattikorkeakoulun geronomi- ja terveydenhoitajaopiskelijat jalkautuivat Vanhustenviikolla 3.–4.10.2023 kertomaan ja keskustelemaan ikääntyneiden hyvän ravitsemuksen ja hyvinvointia edistävän ruokailun kulmakivistä apteekkeihin, kirjastoihin, kauppoihin ja kauppakeskuksiin. Tarjolla oli tietoa ja käytännön vinkkejä muun muassa sydän- ja muistiystävällisestä ruokailusta, riittävästä proteiinien, kuidun ja kasvisten saannista sekä valmisruokien tuunauksesta. Esille nostettiin myös yhdessä syömisen merkitys sekä liikunnan huomioiminen syömisessä ja juomisessa.

Lue lisää ravitsemusinfojen toteutuksesta sekä opiskelijoiden kokemuksista ja pop-up-pisteillä piipahtaneiden ikäihmisten palautteesta artikkelista:
* @SeAMK-verkkolehti, 7.11.2023: Ravitsemusinfoja ikäihmisille Vanhustenviikon pop-up-tapahtumissa (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Vanhustenviikko ja -päivä on Vanhustyön keskusliiton käynnistämä vuotuinen teematapahtuma. Vuonna 2023 viikon kattoteemana oli “Tehdään iästä numero”. Olimme ilolla mukana Vanhustenviikon tapahtumahumussa ikääntyneiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä tukevan ravitsemuksen merkeissä. Kiitos, kun saimme olla yhteistyössä mukana!

Lisätietoa

Rantakari, Niina

Projektipäällikkö

sähköposti

Niina.Rantakari(a)seamk.fi

puhelin

+358408302095