Ikääntyneet kotona - toimintakyvyn ja hyvän ravitsemuksen edistäminen - SeAMK Projektit

Ikääntyneet kotona - toimintakyvyn ja hyvän ravitsemuksen edistäminen: moniammatillinen ote jo opinnoissa


Ikääntyneet kotona – toimintakyvyn ja hyvän ravitsemuksen edistäminen: moniammatillinen ote jo opinnoissa -hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan uusi monialainen, moniammatillinen opintojakso, joka lisää ikääntyneitä työssään kohtaavien, tulevien ammattilaisten ammattitaitoa tukea kotona asuvia ikääntyneitä kotitalouden hoitoon, hyvään ravitsemukseen ja hyvän toimintakyvyn ylläpitämiseen liittyvissä asioissa.

Kehitettävä opintojakso lisää kotona asuvia ikääntyneitä työssään kohtaavien ammattilaisten

  • tietoa ja ymmärrystä hyvän ravitsemuksen merkityksestä kotona asuvien ikääntyneiden hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn perusedellytyksenä,
  • osaamista tunnistaa ikääntyneen vajaaravitsemus ja siihen liittyvät kotona asumista vaikeuttavat sairaudet sekä asiakkaalle sopivat keinot niiden ennaltaehkäisemiseen,
  • kykyä työskennellä moniammatillisesti ja asiakaslähtöisesti sekä
  • osaamista omassa ammatissaan ja ammatillisessa verkostossaan edistää kotona asuvien ikääntyneiden hyvinvointia, hyvää ravitsemusta, toimintakykyä ja osallisuutta.

Opintojakso kehitetään ja pilotoidaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun moniammatillisessa opettajatiimissä. Kehittämistä tehdään yhteistyössä kotona asuvien ikääntyneiden ja opiskelijoiden sekä sidosryhmien kanssa. Toiminnan kohderyhmiä ovat erityisesti:

  • kotitalouksissa asuvat 65-v. ja vanhemmat henkilöt,
  • SeAMKin restonomi-, geronomi-, sosionomi-, terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaopiskelijat sekä fysioterapian opiskelijat,
  • SeAMKin restonomikoulutuksen sekä sosiaali- ja terveysalan opettajat.

Ikääntyneet kotona – toimintakyvyn ja hyvän ravitsemuksen edistäminen: moniammatillinen ote jo opinnoissa -hankkeen pitkän tähtäimen tavoitteena on – laaja-alaisesti osaavien, asiakaslähtöisesti toimivien ikääntyneiden parissa työskentelevien ammattilaisten myötä – parantaa ikääntyneiden hyvinvointia, ravitsemusterveyttä ja toimintakykyä sekä mahdollistaa ikääntyneiden itsenäinen omassa kotitaloudessa asuminen mahdollisimman hyväkuntoisena ja mahdollisimman pitkään.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK toteuttaa Ikääntyneet kotona – toimintakyvyn ja hyvän ravitsemuksen edistäminen: moniammatillinen ote jo opinnoissa -hanketta ajalla 1.4.2023–31.5.2024.  Hanke saa rahoitusta Tampereen Talouskoulun säätiöltä.

Webinaari

Hyvinvointia ikääntyneille – monialaista yhteistyötä hyvän ravitsemuksen ja toimintakyvyn edistämiseksi -webinaari (linkki ohjelmaan) kokosi toukokuun lopulla lähes 50 ammattilaista ja opiskelijaa kuuntelemaan puheenvuoroja, jotka käsittelivät eri näkökulmista ikäihmisten hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn edistämisen teemoja. Osa esityksistä on verkossa jaettavia, ja ne voi ladata alta Webinaarin esitykset -kohdasta.

Webinaarin alussa kuultiin kokemuksia Ikääntyneet kotona -hankkeessa toteutetusta moniammatillisesta oppimiskokeilusta. Yliopettaja Kaija Nissinen ja yliopettaja Katri Turunen SeAMKilta kertoivat, miten geronomi- ja restonomiopiskelijat yhdessä suunnittelivat ja toteuttivat kotona asuvien ikäihmisten ravitsemuksen ja toimintakyvyn kartoitus- ja ohjauskäyntejä sekä millainen opetuskokeilun anti oli opettajien näkökulmasta. Keskeinen havainto oli, että ”yhdessä olemme enemmän”. Yhdessä ideoimalla ja toimimalla opitaan tuntemaan, löydetään yhteinen “ammatillinen kieli” ja toisiaan täydentävät menetelmät. Innovatiivisuus ja luovuus kukoistavat moniammatillisessa ryhmässä, kun osaamiset yhdistäen ja toinen toisiltaan oppien työskennellään yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Moniammatillinen oppimiskokeilu oli antanut paljon myös restonomiopiskelijoille Kirsikka Koposelle ja Petra Laaksoselle. Restonomi- ja geronomiopiskelijoiden ymmärrys toistensa aloista ja osaamisesta lisääntyi yhteistyön myötä. Toisten opettaminen ja toisilta oppiminen oli ollut myös tehokas tapa ottaa haltuun uusia asioita ikäihmisten ravitsemuksesta ja toimintakyvystä. Kirsikka ja Petra pitivät oppimiskokeilua erityisen hyvänä siksi, että se tarjosi mahdollisuuden moniammatilliseen työskentelyyn jo opintojen aikana. Merkityksellistä oli ollut myös huomata, kuinka läheiselle ikäihmiselle toteutetut kartoitus- ja ohjauskäynnit olivat aidosti saaneet aikaan myönteisiä muutoksia, mm. enemmän proteiinia ruokavalioon sekä innostusta fyysistä toimintakykyä ylläpitävään säännölliseen kotiharjoitteluun.

Seuraavana webinaarissa tutustuttiin ikäihmisten palvelupolkuun ja ravitsemusterveyden edistämiseen verkostoon Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Vs. asiakasohjauksen palvelualuejohtaja Virve Rinne korosti puheenvuorossaan asiakaslähtöisyyden tärkeyttä. Sekä asiakasohjauksessa että palvelujen tuottamisessa tavoitteena on, että vastataan oikea-aikaisesti ikäihmisten tiedon ja tuen tarpeisiin, ja usein tämä vaatii moniammatillista ja myös eri sektoreiden toimijoiden yhteistyötä. Virve esitteli myös uuden polkumallin ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Polkumallin avulla pyritään tavoittamaan myös hiljattain eläkkeelle jääneet alle 70-vuotiaat henkilöt ja tarjoamaan heille eri sektoreiden toimijoiden yhteistyönä tapahtuma Pidä itsestäsi huolta -teemalla.

Kehittämissuunnittelija, laillistettu ravitsemusterapeutti Riikka Suorajärvi-Bron kertoi ravitsemusterveyden edistämisen periaatteista sekä eri tahojen ja toimijoiden roolista ravitsemusterveyden edistäjinä. Riikka esitteli myös lokakuussa 2023 toimintansa aloittaneen Etelä-Pohjanmaan ravitsemusterveyden edistämisen verkoston sekä ravitsemustyöryhmät, joissa pystytään työskentelemään laajalla rintamalla hyvän ravitsemuksen edistämiseksi. Ikäihmisten ravitsemukseen keskittyvässä työryhmässä verkostoidutaan moniammatillisesti ja jaetaan tietoa ja hyviä käytänteitä mm. muistiterveyden edistämiseksi sekä vajaaravitsemuksen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Työryhmän tavoitteena on myös lisätä ravitsemusterveyden arvostusta.

Webinaari päättyi gerontologian professori Jenni Kulmalan runsaasti ajatuksia herättäneeseen esitykseen, jonka aiheena oli Millaiset erilaiset tekijät elämänkulun aikana vaikuttavat ikääntyvien terveyteen ja toimintakykyyn? Terveys ja toimintakyky ovat laaja kokonaisuus, jossa fyysiseen, kognitiiviseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn vaikuttavat lukuisat toisiinsa linkittyvät tekijät. Jenni nostikin esille, että toimintakykyyn on näin mahdollisuus monin tavoin myös vaikuttaa, ja terveen ja toimintakykyisen vanhuuden edistäminen on itse asiassa koko elämän jatkuva prosessi. Tutut terveyttä ja toimintakykyä edistävät tekijät – terveellinen ravinto, riittävä uni ja sosiaaliset suhteet – ovat saaneet rinnalleen myös uuden tekijän – psykososiaalisen hyvinvoinnin. Psykososiaalisella hyvinvoinnilla on havaittu yhteys kognitiiviseen terveyteen vanhuudessa ja aihe on nyt vilkkaan tutkimuksen kohteena. Saatesanoissaan webinaarin osallistujille Jenni muistutti, että hyvinvointiin ja kokemukseen hyvästä elämästä kannattaa pyrkiä tässä ja nyt, läpi elämän.

Webinaarin esitykset

  • Ikääntyneet kotona -hankkeen esittely, Niina Rantakari, projektipäällikkö sekä Moniammatillinen ja -alainen yhteistyö sosiaali- ja terveysalalla ja ravitsemisalalla, Katri Turunen, yliopetta ja Kaija Nissinen, yliopettaja (esitys pdf-tiedostona)
  • Ikääntyvän väestön toimintakyvyn ja elämänlaadun edistäminen hyvinvointialueella monialaisena tiimityönä, Virve Rinne, vs. asiakasohjauksen palvelualuejohtaja, Ikäihmisten palvelut, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (esitys pdf-tiedostona)
  • Ikäihmisen ravitsemus – Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruokavalio monialaisena yhteistyönä, Riikka Suorajärvi-Bron, kehittämissuunnittelija, laillistettu ravitsemusterapeutti, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (esitys pdf-tiedostona)

Kuulumisia kokeiluista

Liikunta- ja ruokailutuokiosta vinkkejä ja virkistystä ikäihmisille

Marraskuussa 2023 SeAMKin Kampuksella järjestettiin yhteisöllinen liikunta- ja ruokailutuokio ikääntyneille.

Tapahtuman tavoitteena oli lisätä restonomi- ja fysioterapiaopiskelijoiden sekä kotona asuvien ikäihmisten tietoa ja ymmärrystä muun muassa siitä, miten liikunta ja hyvä ravitsemus edistävät kotona asuvien ikääntyneiden hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Lisäksi tavoitteena oli herättää keskustelua liikunnan ja hyvän ravitsemuksen merkityksestä sekä osallistaa ikääntyneet, opiskelijat ja opettajat työskentelemään moniammatillisesti.

Yhteisölliseen tapatumaan mahtui monta iloa ja oivalluksia tuottanutta kohtaamista fysioterapia- ja restonomiopiskelijoiden sekä Seinäjoen keskussairaalan OLKA-vapaaehtoistoiminnan kautta asiakkaiksi tavoitettujen ikäihmisten välillä. Osallistujat kiittivät fysioterapiaopiskelijoiden ohjaamaa liikuntatuokiota “täyden kympin jumpaksi”, josta sai hyviä vinkkejä myös kotiin vietäviksi. Restonomiopiskelijoiden valmistama ateria ja luotsaama pöytäkeskustelu tutustuttivat asiakkaat puolestaan ikääntyneiden ruokasuosituksen mukaisiin ruokavalintoihin, monipuolisen aterian koostamiseen sekä hyviin kasviproteiinin lähteisiin.

Lue lisää yhteisöllisen liikunta- ja ruokailutuokion toteutuksesta sekä ikäihmisten ja opiskelijoiden kokemuksista artikkeleista:
* @SeAMK-verkkolehti 12.12.2023: Yhteisöllinen liikunta- ja ruokailutuokio ikääntyneille (linkki avautuu uuteen välilehteen)
* Tampereen Talouskoulun säätiön verkkosivu, Edunsaajatarina – SeAMK: Tampereen Talouskoulun säätiön rahoittama hanke edistää ikääntyneiden hyvää ravitsemusta ja toimintakykyä (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Ikääntyneet kotona -hankkeen opetuskokeilut käynnistyivät Vanhustenviikon pop-up-ravitsemusinfoilla

Seinäjoen ammattikorkeakoulun geronomi- ja terveydenhoitajaopiskelijat jalkautuivat Vanhustenviikolla 3.–4.10.2023 kertomaan ja keskustelemaan ikääntyneiden hyvän ravitsemuksen ja hyvinvointia edistävän ruokailun kulmakivistä apteekkeihin, kirjastoihin, kauppoihin ja kauppakeskuksiin. Tarjolla oli tietoa ja käytännön vinkkejä muun muassa sydän- ja muistiystävällisestä ruokailusta, riittävästä proteiinien, kuidun ja kasvisten saannista sekä valmisruokien tuunauksesta. Esille nostettiin myös yhdessä syömisen merkitys sekä liikunnan huomioiminen syömisessä ja juomisessa.

Lue lisää ravitsemusinfojen toteutuksesta sekä opiskelijoiden kokemuksista ja pop-up-pisteillä piipahtaneiden ikäihmisten palautteesta artikkelista:
* @SeAMK-verkkolehti, 7.11.2023: Ravitsemusinfoja ikäihmisille Vanhustenviikon pop-up-tapahtumissa (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Vanhustenviikko ja -päivä on Vanhustyön keskusliiton käynnistämä vuotuinen teematapahtuma. Vuonna 2023 viikon kattoteemana oli “Tehdään iästä numero”. Olimme ilolla mukana Vanhustenviikon tapahtumahumussa ikääntyneiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä tukevan ravitsemuksen merkeissä. Kiitos, kun saimme olla yhteistyössä mukana!

Lisätietoa

Niina Rantakari

Projektipäällikkö

sähköposti

Niina.Rantakari(a)seamk.fi

puhelin

+358408302095