vAI:lla tuottavuutta? - SeAMK Projektit

vAI:lla tuottavuutta?

Hanketiedot

Hankkeen nimi: vAI:lla tuottavuutta?
Hankkeen rahoittaja: Euroopan unionin osarahoittama. Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Etelä-Pohjanmaan liitto.
Hankkeen aikataulu: 1.8.2024 – 31.12.2026
Hankkeen toteuttajat: Päätoteuttajana Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy, osatoteuttajina Tampereen korkeakoulusäätiö sr ja Vaasan Yliopisto
Hankkeen budjetti: 259 788 €.

Kohderyhmä

Hankkeen kohderyhmänä ovat hankealueen valmistava teollisuus ja muut teknologia-alan yritykset sekä asiantuntijapalveluita tarjoavat yritykset.

  • Tavoite 1: Tekoälyn hyödyntämisen ja tuottavuushyötyjen edistäminen yrityksissä ja kehitysorganisaatioissa

    Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on herättää alueen yrityksissä ja muissa toimijoissa tietoisuus ja kyvykkyys hyödyntää tekoälyteknologiaa tuottavuuden parantamiseksi. Tämä tavoite vastaa suoraan maakuntastrategian haasteeseen osaamisperustan murenemisesta ja työn sekä teknologian murroksesta, ja tukee Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027-ohjelman pyrkimystä tukea uusimpien teknologioiden käyttöönottoa.

    Hankkeen toimenpiteet, kuten tekoälylähettilästoiminta ja teknologiapilotit, ovat konkreettisia esimerkkejä siitä, miten alueen teknologista osaamista ja innovointikykyä voidaan vahvistaa.

    Hankkeen kohderyhmänä olevat yritykset valitaan siten, että älykkään erikoistumisen elinkeinopainoalat ovat hyvin edustettuina.

  • Tavoite 2: Alueellinen tekoälyosaamisen vahvistaminen

    Yhteistyö SeAMKin ja Seinäjoen yliopistokeskuksen välillä, sekä yhteys Tampereen yliopiston GPT-labiin, ja sen kansainvälisesti verkostoituneeseen kielimalleihin erikoistuneeseen tutkimusryhmään, tukee alueen tekoälyosaamisen ja innovaatioekosysteemin kehittämistä. Tämä tukee “Älykäs ja Taitava” -painopisteen tavoitetta kehittää alueelle kansainvälisesti houkuttelevaa TKI-ekosysteemiä.

    Hankkeen avulla parannetaan alueen ja yritysten kykyä hyödyntää viimeisintä tutkittua tietoa, kehittyneitä teknologioita samalla vahvistaen sen asemaa korkeakoulukaupunkina.

  • Tavoite 3: Maakunnallinen tekoälyn nykytilan katsaus

    Hankkeen tuottama tekoälykatsaus ja siihen liittyvä tulevaisuustyö auttaa maakunnallisia strategiaorganisaatioita ymmärtämään tekoälyn mahdollisuuksia ja haasteita erityisesti Etelä-Pohjanmaan kontekstissa. Tämä on tarpeen, jotta tulevaisuudessa voidaan harkitusti rakentaa vahvistuvaa innovaatioekosysteemiä.

  • Työpaketti 1: Teknologia- ja toimialakohtainen sovelluskohdekartoitus ja tekoälylähettilästyö

    Toimenpide 1: Tekoälylähettilästyön valmistelu ja toteutus

    Hankkeessa työskentelevät asiantuntijat jalkautuvat yrityksiin esittelemään tekoälysovelluksia ja -menetelmiä sekä kartoittamaan tekoälyn sovelluskohteita yritysten edustajien kanssa. Lähettilästyöhön kuuluu tutustuminen yrityksen toimintaan ja tuotantoon sekä yritysten avainhenkilöiden haastattelut.

    Tekoälylähettilään keskeinen tehtävä on kartoittaa pilottikohteita yhdessä hankkeeseen osallistuvien yritysten kanssa ja löytää sovelluksia, jotka kiinnostavat mahdollisimman monia osallistujia tuoden näin hyötyä mahdollisimman laajalle piirille.

    Työpaketin lopuksi kirjoitetaan koontidokumentti.

    Toimenpide 2: Teknologiademojen valmistelu ja toteutus tekoälyn mahdollisuuksien havainnollistamiseksi

    Toimenpiteessä valmistellaan erilaisia teknologiademoja, joiden avulla tekoälyn mahdollisuuksia voidaan havainnollistaa osallistuville yrityksille. Aiemmissa hankkeissa on huomattu, että sovellusten keksiminen voi olla yrityksille haastavaa ilman ennakkoon annettavia esimerkkejä, jotka johdattelevat aiheeseen.

  • Työpaketti 2: Tuottavuuspilotit

    Toimenpide 1: Tuottavuuspilotointien toteutus

    Hankkeen keskeinen toimenpide on tuottavuuspilottien toteuttaminen. Pilotit toteutetaan mahdollisimman laaja-alaisesti, jolloin saadaan aikaan erilaisia toimialakohtaisia näkökulmia ja aidosti koko maakunnan läpileikkaavaa toimintaa.

    Suuri osa näistä on lyhyempiä tekoälypilotteja, joiden jälkeen yrityksellä on edellytys soveltaa teknologiaa itsenäisesti. Osa piloteista sisältää pidempiä kehityskulkuja, joilla voidaan edistää laajempien kokonaisuuksien pilotointia.

    Pilotit ja niiden tulokset raportoidaan avoimesti saataville, jolloin niistä hyödytään laajasti.

    Toimenpide 2: Tuottavuuden ja laadun kasvun mittaus eri piloteissa double-blind arvioinnin kautta

    Tuottavuuden ja laadun kasvua mitataan eri piloteissa double-blind-arvioinnin kautta: aiemmat, ilman tekoälyn apua saavutetut ja tekoälyavusteisesti tuotetut tulokset arvioidaan ja niiden laatua ja vaadittavaa työpanosta mitataan.

    Toimenpide 3: Pilottien tuloksiin perustuvien case-työpajojen toteutus

    Hankkeen aikana ja pilottien edistyessä toteutetaan niiden tuloksiin perustuen interaktiivisia, toimialakohtaisia tai toimialoja ylittäviä case-työpajoja.

    Yksittäisessä työpajassa käydään läpi useamman tuottavuuspilotin tuloksia.

  • Työpaketti 3: Toimialakohtaiset kehityssuunnat ja tulevaisuustyö maakunnassa

    Toimenpide 1: Lähtötilaselvitys Etelä-Pohjanmaalla

    Lähtötilaselvityksen teemana on mm. miten tekoälyn odotukset, mahdollisuudet ja vaikutukset on huomioitu eri toimialoilla; miten tekoäly on huomioitu alueen toimijoiden ja yrityksen strategiassa; millaista tukea ja tietoa toimijat kaipaavat.

    Materiaalin keräys toteutetaan haastattelemalla.

    Toimenpide 2: Taustaselvitys muualla tehdystä tulevaisuustyöstä hankkeen aiheeseen liittyen

    Taustaselvitys luodaan hankkeen aiheesta ja näkökulmasta muualla tehdystä tulevaisuustyöstä, huomioiden maakunnan painopistealat.

    Toimenpide 3: Raportti perustuen toimenpiteiden 1 ja 2 selvitys- ja sidosryhmäyhteistyöhön toimialakohtaisista kehityssuunnista ja tekoälyn tulevaisuudesta maakunnassa

    Raportti luodaan perustuen toimenpiteiden 1 ja 2 selvitys- ja sidosryhmäyhteistyöhön toimialakohtaisista kehityssuunnista ja tekoälyn tulevaisuudesta maakunnassa.

    Raportti luodaan 2025-2026 taitteessa.

  • Työpaketti 4: Viestintä ja hallinto

    Tuotetut materiaalit

    Hankkeessa tuotetut materiaalit ovat löydettävissä tällä hankesivulla. Materiaalit joko julkaistaan tällä hankesivulla tai esim. Youtubeen julkaistut materiaalit linkitetään tällä hankesivulla.

    Jos pilotteihin sisältyy ohjelmakoodia, se julkaistaan SeAMKin GitHubissa ja linkitetään tälle hankesivulle.

Lisätiedot

Virtanen, Teemu

Projektipäällikkö

sähköposti

Teemu.Virtanen(a)seamk.fi

puhelin

+358408300380