Tietoprovinssi 2024 tarjosi oppia ja inspiraatiota NexTech-hankkeelle - SeAMK Projektit

Tietoprovinssi 2024 tarjosi oppia ja inspiraatiota NexTech-hankkeelle

Blogi:
Tekoäly tekee ATK:sta totta -diaesitys

NexTech-hankkeen ensimmäisiä tiedonhankinnan toimia oli osallistuminen syyskuussa 2024 järjestettyihin Tietoprovinssin tilaisuuksiin. Tietoprovinssi (Epky.fi) on vuosittain järjestettävä “tiedon noutopöytä”, joka esittelee eteläpohjalaista tutkimusta, kehittämistä ja koulutusta. Tietoprovinssin järjestämisestä vastaa Etelä-​Pohjanmaan korkeakouluyhdistys yhteistyössä Seinäjoen yliopistokeskuksen ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa. Tänä vuonna Tietoprovinssin toteuttamia tilaisuuksia oli neljä, joiden teemoina olivat: luovuus ja hyvinvointi, yrittäjyys, älykkäät teknologiat ja kestävät ruokaratkaisut. NexTech-hanketiimin jäsenet osallistuivat näistä kahteen, jotka sivusivat erityisesti hankkeen keskeisiä teemoja: luovuus ja hyvinvointi, sekä älykkäät teknologiat.

Tietoprovinssi käynnistyi Luovuus ja hyvinvointi -teemalla. Tilaisuudessa Ari Haasio ja Elisa Kannasto keskustelivat rituaaleista ja niiden merkityksestä nykypäivän yhteiskunnassa. Keskustelussa pohdittiin, miten rituaalit voivat tukea yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia yksilökeskeisessä maailmassa. NexTech- hankkeen tavoitteena on luoda Etelä-Pohjanmaalle ekosysteemi, joka edistää nousevien teknologioiden käyttöönottoa ja hyödyntämistä, sekä innovatiivista yhteiskehittämistä. Yhtenä keskeisenä hankkeen tehtävänä on luoda alueelle monialainen yhteiskehittämisen innovaatiofoorumi. Tähän tavoitteeseen peilasimme keskustelun antia ja saimmekin uusia ajatuksia siitä, miten tärkeää on huomioida yhteisöllisyys uudenlaisen toimintamallin luomisessa.

Tietoprovinssi jatkui Yrittäjyys ja kasvu -teemalla. Tämän tilaisuuden keskusteluissa nousi esiin erityisesti pienyrittäjien haasteet ja mahdollisuudet. Puhujat korostivat strategisen ajattelun merkitystä ja he rohkaisivat yrittäjiä hyödyntämään uusia teknologioita liiketoiminnan kehittämisessä (epky.fi). Hanketiimin jäsenet eivät päässeet tähän tilaisuuteen osallistumaan, mutta oli ilahduttavaa kuulla, että keskusteluissa oli noussut esille juuri uusien teknologioiden hyödyntäminen, koska sen edistäminen on NexTech -hankkeen keskeinen tavoite. Hankkeen tulevissa työpajoissa ja tapahtumissa on tarkoituksena tutkia innovatiivisin yhteiskehittämisen keinoin sitä, miten nousevia teknologioita, kuten tekoälyä ja automaatiota, voitaisiin hyödyntää yritysten ja organisaatioiden toiminnoissa.

Kolmantena teemana Tietoprovinssissa oli Älykkäät teknologiat, johon liittyvässä tilaisuudessa käsiteltiin tekoälyn ja robotiikan roolia tulevaisuuden työelämässä. Puhujat, kuten Peter Sarlin ja Antti Koskela, nostivat esiin tekoälyn mahdollisuuksia ja haasteita. Lisäksi he korostivat tietoturvan merkitystä. Puheenvuoroista NexTech-hanketiimin jäsenet saivat arvokasta tietoa ja ideoita siihen, miten hankkeen avulla voitaisiin edistää tekoälyn hyödyntämistä alueen yrityksissä ja organisaatioissa. Hankkeen tulevissa työpajoissa ja tilaisuuksissa voitaisiin pohtia esimerkiksi sitä, miten tekoälyn avulla voidaan parantaa tehokkuutta ja vähentää manuaalista työtä, tai miten sitä voidaan hyödyntää asiakaspalvelussa. Myös tietoturvan merkitys on tärkeää nostaa esille.

Neljäntenä ja viimeisenä Tietoprovinssin teemana oli Kestävät ruokaratkaisut -teema. Tähän tilaisuuteen hanketiimin edustajat eivät päässeet osallistumaan, mutta kyseisen teeman osalta tiedonhankintaa tehdään hankkeessa muun muassa kartoittamalla SeAMKissa käynnissä olevia hankkeita Kestävät ruokaratkaisut -painoalan alla.

Tietoprovinssi 2024 tarjosi hanketiimille runsaasti ajateltavaa ja inspiroivia näkökulmia.  Tapahtuma vahvisti käsitystä siitä, että luovuus ja teknologia ovat keskeisiä tekijöitä tulevaisuuden rakentamisessa. Nämä teemat yhdistyvät myös NexTech -hankkeessa ja jatkamme niiden parissa työtämme.

Anne-Mari Latvala
projektipäällikkö

Blogi on osa Euroopan unionin osarahoittamaa NexTech Ecosystem: Monialainen innovaatiotila ja yhteiskehittämiskeskus -hanketta. Hankeaika on 1.8.2024-31.12.2026.

Lisätietoja hankkeesta:

Projektipäällikkö Anne-Mari Latvala I p. 040 830 2007 I anne-mari.latvala@seamk.fi

Hankkeen verkkosivut: https://projektit.seamk.fi/hyvinvointi-ja-luovuus/nextech-ecosystem-monialainen-innovaatiotila-ja-yhteiskehittamiskeskus/?preview=true