Energiaälykäs eteläpohjalainen maatila
Energiaälykäs eteläpohjalainen maatila -projektissa (lyh. EIP CHP) selvitämme sähkön varastointia sekä hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia. Tuotoksena on myös energiaälykkään ja omavaraisen maatilan konsepti. Lähtökohtana on tuorehakkeesta lämpöä ja sähköä polttamalla tuottavan maatilamittakaavan eli 500 kW -voimala ja muut maa- ja metsätiloille sopivat uusiutuvan energian ratkaisut.
Sähkön varastointi ja hiilidioksidin talteenotto
Luomme julkinen mallin mahdollisimman kustannustehokkaasta energiaälykkäästä ja sähköomavaraisesta ja vähähiilistä ruokaketjua edistävästä maatilan energiaratkaisusta teknistaloudellisesti toimivan konseptin tasolle kustannusarviolaskelmineen ja elinkaarilaskelmineen. Lisäksi tuotoksena on hiilikredittilaskentaehdotus maatalouden tukipolitiikan kehittämisen tueksi.
Sähkön ja lämmön tuotanto maatilalla
Suuren mittakaavan energiantuotannossa ollaan vähitellen siirtymässä polttoon perustumattomiin järjestelmiin. Pienessä mittakaavassa palaturve ja pienpuuhake ovat toimineet huoltovarmasti maatilojen ja muun ns. pienemmän mittakaavan energian tuotannossa. Poltosta ei voida täysin luopua, koska puu ja turve ovat toimineet myös poikkeusolojen polttoaineina. Energiaturpeen käytön radikaali väheneminen ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ovat toisaalla lisänneet kotimaisen hakkeen kysyntää.
EIP – Eurooppalainen innovaatiokumppanuushanke
Tässä hankkeessa jatketaan siitä mihin saman innovaatioryhmän aiemmin tuottaman kuivaa ja tuoretta haketta polttavan 500 kW -lämpökeskuksen konseptin kehittäminen jäi ryhmän edellisessä hankkeessa (2019-2023). Mahdollisuus polttaa tuoretta haketta on itsessään käänteentekevä ominaisuus energiapuun hankinnalle ja säilytykselle. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja saanut rahoitusta Euroopan maaseuturahastosta.
Toteuttajat ja Innovaatioryhmä
Toteuttajina ovat Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Veljekset Ala-Talkkari Oy ja Suomen Metsäkeskus. Innovaatioryhmään kuuluvat lisäksi Katteluksen Broileri Oy, Rantalan Broileri Oy, Kankaan Broiler Oy ja PiPu Ky.
Hyötyjät
Ensisijaiset hyötyjät ovat maatilat ja energiajärjestelmä sekä ympäristö, kun uusiutumattomia polttoaineita ja suurempia polttolaitoksia voidaan käyttää vähemmän. Maatiloista voisi myös tulla erityisesti lämmityskaudella nykyistä merkittävämpi sähköverkon tasapainottaja ja sähköntuottaja.
Mahdollisuus polttaa tuoretta haketta sähkön ja lämmön yhteistuotannossa nostaa hakkeen energiasisältöä ja polton hyötysuhdetta. Mahdollisuus ylipäätään käyttää tuoretta haketta lyhentää korjuuketjua. Kohderyhminä on maatilojen lisäksi kone- ja laitevalmistajat ja välillisesti metsänomistajat, neuvontatahot, oppilaitokset, tutkijat ja kehittäjät.
Julkaisut
Lauhanen, R., & Jääskeläinen, M. (2024). SeAMKin EIP CHP -hanke Helsingin Maatalouskonemessuilla. Kestävät ruokaratkaisut (V), TKI, Verkkolehti
Lauhanen, R., & Jääskeläinen, M. (2024). EIP CHP -hanke edistää metsäenergian käyttöä ja vähähiilistä ruokaketjua. Koneyrittäjä, 55(8), 34– 35.
Tapahtumat
Yhteyshenkilöt
Projektipäällikkö
sähköposti
Miiro.Jaaskelainen(a)seamk.fi
puhelin
Erityisasiantuntija TKI, dosentti
sähköposti
Risto.Lauhanen(a)seamk.fi
puhelin
Tutkimus- ja kehittämispäällikkö, Digitalisaatio ja älykkäät teknologiat
sähköposti
Juho.Heiska(a)seamk.fi
puhelin
Energiaälykäs eteläpohjalainen maatila -hankkeen tiedot
- Kesto: 1.5.2024-31.12.2025
- Rahoittaja: Euroopan unionin osarahoittama, Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
- Budjetti: 170 004,50 €, josta Seinäjoen Ammattikorkeakoulun osuus 100 004,50 €
- Hanketoteuttaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu
- Osatoteuttajat: Veljekset Ala-Talkkari Oy ja Suomen Metsäkeskus