KasvisPro Edu - SeAMK Projektit

KasvisPro Edu

Lisää ammatillista osaamista kasvisruoan ja kasviproteiinien käyttöön

Hankeaika: 

1.11.2024-31.12.2026 

Rahoitus: 

Ruokavirasto 80% 

Seinäjoen ammattikorkeakoulu 20%  

Budjetti: 

Kokonaisbudjetti: 373 375€ 

SeAMKin osuus budjetista: 85 358€ 

Päätoteuttaja: 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy 

https://www.xamk.fi/hanke/kasvispro-edu-lisaa-ammatillista-osaamista-kasvisruoan-ja-kasviproteiinien-kayttoon/

Osatoteuttajat: 

Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy, Ammattikeittiöosaajat ry 

Projektin kuvaus

Väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi sekä maapallon kantokyvyn turvaamiseksi tarvitaan muutoksia myös ruokavalioihin. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset nostavat kasvispainotteisen ruokailun lisäämisen keskeiseksi muutoksen keinoksi. Ruoka-alan koulutus ja ruokapalvelut voivat toimia ravitsemussuositusten ja kansallisten ruokastrategioiden vaikuttavina muutosajureina. 

Hankkeessa vahvistetaan ruoka-alan ammattiopetuksen ja ammattikeittiöiden kasvisruokaosaamista kouluttamalla, kokoamalla koulutusaineistot helposti löydettäviksi ja käytettäviksi, sekä verkostoimalla ammattiopetus ja -keittiöt kehittämisyhteistyöhön kasvipohjaisia tuotteita valmistavien yritysten kanssa. Hankkeessa hyödynnetään ruokapalveluilta hyvää palautetta saaneen Kasvisruoka ja -proteiinit ruokapalveluissa – KasvisPro-koulutushankkeen kokemuksia ja aineistoja. 

Voit tutustua KasvisPro hankkeessa tuotettuihin materiaaleihin täällä: https://www.xamk.fi/hanke/kasvisruoka-ja-proteiinit-ruokapalveluissa-kasvispro-koulutus/ 

Tavoitteet ja kohderyhmät

Hankkeen tavoitteena on: 

  • Vahvistaa ruoka-alan opetushenkilöstön ja kouluttajien sekä ammattikeittiöiden henkilöstön osaamista kasvisten, kasviproteiinien ja kasvipohjaisten tuotteiden, mukaan lukien luomutuotteet, monipuolisesta käytöstä ja kasvisruokien asiakaslähtöisestä tuotekehityksestä ja hyväksyttävyydestä. Opetushenkilöstön ja kouluttajien lisääntynyt osaaminen vahvistaa alan opiskelijoiden osaamista ja tietotaitoa. 
  • Parantaa em. teemoihin liittyvien, ammattilaisille suunnattujen koulutus-, neuvonta- ja viestintäaineistojen ja materiaalien saatavuutta, saavutettavuutta ja käytettävyyttä. 
  • Lisätä ammattikeittiöiden, ammattiopetuksen ja kasvispohjaisia tuotteita valmistavien yritysten yhteistyötä ja tätä kautta edistää asiakaslähtöisesti suunniteltujen tuoteratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottoa.  

Hankkeen keskeisiä kohderyhmiä ovat: 

  • ruoka-alan ammattiopetuksen opetushenkilöstö ja kouluttajat,  
  • ammattikeittiöiden henkilöstö, 
  • kasvipohjaisia tuotteita valmistavat yritykset ja niiden henkilöstö, 
  • ruoka-alan opiskelijat, 
  • kasvipohjaisten ja luomutuotteiden käytön edistämiseen liittyvät järjestöt. 

Toimenpiteet

Hankkeen keskeisimmät toimenpiteet ovat: 

  • koulutustilaisuudet kasvisruokaosaamisen lisäämiseen ammattiopetuksessa, 
  • tuoteratkaisujen kehittäminen systemaattisella yhteistyöllä, 
  • kasviruokaan, kasviproteiinien ja luomutuotteiden käyttöön liittyvän  materiaalien kokoaminen ja viestintä, sekä 
  • hallinnointi ja koordinointi. 

Tulokset

Hankkeen tuloksena syntyy testattu ja pilotoitu toimintamalli ammattikeittiöiden, kasviperäisiä tuotteita valmistavien ja jalostavien yritysten ja ammattiopetuksen yhteistyöhön. Näiden lisäksi kasvisruokaan, kasviperäisten proteiinien ja luomutuotteiden käyttöön ja hyväksyttävyyteen liittyvän materiaalien saatavuus paranee, kun ne kootaan ja linkitetään yhteen portaaliin. Hankkeen tuloksena syntyy myös uutta materiaalia ja aineistoa. 

Lisätietoja

Lahti, Hannele

Projektipäällikkö

sähköposti

Hannele.Lahti(a)seamk.fi

Ylinen, Eliisa

Lehtori

sähköposti

Eliisa.Ylinen(a)seamk.fi

puhelin

+358406807245