Tietoa hankkeesta
Hankkeen perustiedot
- Nimi: GreenGrow – pk-yritysten vihreän ja inklusiivisen kasvun tukeminen Etelä-Pohjanmaalla
- Kesto: 1.8.2021 – 31.8.2023
- Kohderyhmä: Etelä-Pohjanmaan pk-yritykset ja alueen kehittämisorganisaatiot
- Budjetti: 226 160 €
- Rahoittaja: Euroopan aluekehitysrahasto EAKR (Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.)
GreenGrow-hankkeen tavoitteena oli vauhdittaa eteläpohjalaisten pk-yritysten vihreää ja inklusiivista kasvua edistämällä yritysten osaamista kestävästä liiketoiminnasta ja tukemalla yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovointitoimintaa (TKI) sekä yhteistyöverkostoja.
Mitä hankkeessa tehtiin?
Syksyllä 2021 toteutettiin yritysselvityskysely, jonka pohjalta rakennettiin vihreän ja inklusiivisen kasvun luokittelumalli yrityksille. Kyselyyn vastasi reilu 200 eteläpohjalaista yritykstä. Kyselyn teemat liittyivät vihreään siirtymään, yritysvastuuseen sekä yritysten palvelutarpeisiin ja tulevaisuudennäkymiin.
Kyselyn ja muiden tausta-aineistojen pohjalta luotiin toimintamalli ja työkaluja, joilla voidaan voidaan tukea pk-yritysten vihreää kasvua ja oman TKI-toiminnan systemaattista kehittämistä. Toimintamallia ja työkaluja pilotoitiin syksyn 2022 – kevään 2023 aikana kuuden eteläpohjalaisen pk-yrityksen kanssa. Pilotointien pohjalta toimintamallia ja työkaluja muokattiin siten, että yritysten koosta tai toimialasta riippumatta on helppo hyödyntää niitä oman toiminnan kehittämisessä. Huhtikuun – elokuun 2023 välisenä aikana maakunnassa järjestettiin pk-yrityksille suunnattuja työpajoja, joissa esiteltiin hankkeessa luotu toimintamalli ja tutustuttiin työkaluihin yhdessä yritysten kanssa.
Hankkeessa toteutettiin kasvuyrittäjyyden ekosysteemin arviointi vihreän kasvun näkökulmasta. Arviointia varten kevään 2022 haastateltiin ekosysteemin eri toimijoita. Ekosysteemiarvioinnin tavoitteena oli arvioida alueen kasvuyrittäjyyden ekosysteemin kykyä tukea paikallisia pk-yrityksiä niiden vihreän kasvun tavoittelussa. Haastattelujen tulosten ja ekosysteemin eri toimijoiden välisen työpajatyöskentelyn pohjalta tunnistettiin keinoja, joilla ekosysteemiä voitaisiin kehittää tukemaan yrityksiä entistä paremmin yritysten vihreässä kasvussa, ja laadittiin toimenpidesuositukset ekosysteemin kehittämiseksi.
Syksyllä 2022 – keväällä 2023 toteutettiin yhteensä 21 yrityshaastattelua, joissa syvennettiin ymmärrystä alueen yritysten yritysvastuuseen liittyvistä näkemyksistä ja käytänteistä. Haastattelujen tarkoituksena oli lisäksi kartoittaa yritysten vihreään siirtymää tukevan innovointitoiminnan esteitä ja mahdollisuuksia sekä yleisiä TKI-toiminnan tarpeita, minkä pohjalta yrityksiä ohjattiin heidän tarpeisiin soveltuvan TKI-toiminnan pariin.
Edellä mainittuihin ja muihin hankkeen tuotoksiin pääsee tutustumaan tarkemmin hankkeen etusivulta ja hankkeen käsikirjasta.