Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi
Tule mukaan kehittämään eteläpohjalaista ruokajärjestelmää yhdessä muiden toimijoiden kanssa Ruokaprovinssin Johtajafoorumiin! Seuraava tapaaminen verkossa torstaina 19.3.25, klo 14:30-16:00. Tilaa kalenterikutsu tästä.
Lisätietoja löydät täältä: Johtajafoorumi – Ruokaprovinssi. Kysy lisää Kaisa.Makela@seamk.fi.
Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi-hanke kokoaa yhteen Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin eri osa-alueet, kuten alkutuotannon, elintarviketeollisuuden, ravitsemuspalvelut ja kuluttajat. Yhteistyön pohjalta luodaan alueellinen verkosto, joka edistää ruokaketjun yritysten ilmastopäästöjen ja negatiivisten ympäristövaikutusten vähentämistä sekä vastuullisuustyötä. Verkosto seuraa Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartan toimeenpanoa ja fasilitoi alueen ruokajärjestelmän ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategian rakentamista. Olemassa olevien hyvien käytäntöjen pohjalta tuodaan tietoa piloteille, joiden avulla etsitään myös uusia ratkaisuja tai toimintamalleja vähähiilisyystyön edistämiseksi. Verkosto edistää tiedonkulkua ruokajärjestelmän sisällä eri toimijoiden ja toimialojen välillä.
- hanke vahvistaa ja todentaa ruokajärjestelmän vastuullisuustyötä Etelä-Pohjanmaalla
- vähennetään alan ilmastopäästöjä ja negatiivisia ympäristövaikutuksia tarjoamalla ja kehittämällä yritysten käyttöön erilaisia työkaluja ja pilotoimalla niitä
- edistetään alueen ruokajärjestelmän ilmastonmuutokseen sopeutumista ja riskien ehkäisemistä
Mitkä ovat hankkeen kohderyhmät?
- Varsinaiset kohderyhmät ovat ruokajärjestelmään linkittyvät yritykset, julkiset toimijat ja kehittäjät
- Myös alan tki-toimijat ja verkostot sekä opiskelijat ja kuluttajat
Hankkeen toteuttajat
Hanketta toteuttaa yhteistyössä viisi kumppaniorganisaatiota, joiden tutkijat ovat perehtyneet ruoka-alan ilmasto- ja vastuullisuustyöhön eri näkökulmista. Hanketta koordinoi Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja toteuttajakumppanina on lisäksi laaja asiantuntijakonsortio:
– Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa toimiva Innovaatiotutkimuksen ryhmä (ISG), joka on osa Tiedon, tieteen, teknologian ja innovaatioiden tutkimuskeskusta (TaSTI).
– Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, jonka perustehtävänä on maaseudun kestävän paikalliskehityksen ja biotalouden edistäminen monitieteisen tutkimuksen sekä siihen perustuvan innovaatiotoiminnan ja koulutuksen avulla.
– Luonnonvarakeskuksen (Luke) elintarviketutkimuksen ala, jossa alkutuotannon raaka-aineiden monipuolinen ja mahdollisimman täydellinen hyödyntäminen eri tuotetyypeissä on keskeistä noudattaen mahdollisuuksien mukaan jätehierarkiaa.
– Hankkeessa hyödynnetään Vaasan yliopiston vahvaa osaamista liittyen kuluttajatutkimukseen sekä strategiseen johtamiseen.
Hankkeen työpaketit ja niiden sisällöt
-
TP1. Vastuullisuustyön koordinointi ja sektorirajat ylittävän yhteistyön vahvistaminen sekä ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategia
SeAMK
- Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartan toimenpiteiden seuranta
- Etelä-Pohjanmaan ruokajärjestelmän ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategia
Työpaketti linkittyy ilmastotiekartan tavoitteisiin A ja B, jotka liittyvät toimintaympäristön aktiivisuuteen ja koko ruokaketjun vähähiilisyyteen.
-
TP2. Olemassa olevien käytäntöjen kartoittaminen
Tampereen yliopisto
- päällekkäisyyksien välttämiseksi ja olemassa olevan tiedon hyödyntämiseksi ennen pilotteja toteutetaan hyvien olemassa olevien käytäntöjen ja vastuullisuuden todentamiseen liittyvän työn benchmarkkaus
- identifioidaan ruokajärjestelmän eri toimijoiden hyviä kestävyyttä edistäviä käytäntöjä Suomesta ja EU:n alueelta
- keskiössä ovat toimenpiteet ja hankkeet, joissa vähennetään ruokaketjun päästöjä ja ympäristövaikutuksia sekä sopeudutaan ilmastonmuutokseen
- näiden avulla identifioidaan lähestymistapoja, jotka edistävät työpaketin 3 pilottien toteutumista
-
TP3. Kestävyystyön pilotit
Piloteissa muodostuvat konkreettiset prototyypit / mallit ja muut tuotokset tukevat yritysten ideointia kiertotalouteen perustuvista uusista tuotteista ja niiden mahdollisuuksista kuluttaja- ja B to B markkinoilla. Ne saavat tietoa TP2:lta ja myös toimivat syötteenä TP4:een. Pilotit tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä ja niistä saatua tietoa vaihdetaan asiantuntijaverkoston avulla.
TP3.1 Alkutuotanto (SeAMK) – Biohiili on maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä vähentävä aine. Tutkitaan kustannustehokkaita tapoja tuottaa biohiiltä maatilamittakaavassa ja pilotoidaan sen käyttöä maatiloilla. Lisäksi selvitetään biokaasun tuotannossa syntyvän mädätejäännöksen ja lannan mahdollisuuksia lannoitteena kiertotalouden periaatteita noudattaen. Tehdään myös esiselvitys lannoitelainsäädännön kriteereistä kierrätyslannoitteille ja tutkitaan tilojen mahdollisuuksia tuotteistaa omia sivuvirtojaan.
TP3.2 Elintarviketeollisuus (SeAMK ja Luke) – elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisen pilotissa lisätään yritysten ja muiden toimijoiden tietämystä biokiertotalouden mahdollisuuksista ja sen eduista materiaalitehokkuuden ja ruokajärjestelmän kokonaiskestävyyteen yhteiskehittämällä tuotemalleja, joissa sivuvirtoja voidaan hyödyntää kiertotaloustuotteissa. Pilotissa kartoitetaan 3–5 sivuvirtaa, joista valitaan 2–3 pilottikokeita varten. Näiden pilottien aikana kehitetään prototyyppituotteita ja testataan konsepteja sivuvirtoja käyttäen. Testaaminen suoritetaan SeAMKin Frami Food Labissa sekä Luken FoodPilotissa.
Etsimme kiinnostuneita yrityksiä mukaan sivuvirtaprototyyppien suunnittelutyöhön! Ole yhteydessä eila.jarvenpaa@luke.fi
TP3.3 Ravitsemuspalvelut (Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti) – keskittyy ruokapalvelutoimijoiden liiketoiminnan ilmastoystävällisten käytänteiden tunnistamiseen ja niiden edistämiseen. Tavoitteena on selvittää, millaisia hyviä käytänteitä yrityksillä on jo käytössä ympäristöystävällisestä toiminnasta, millaisia haasteita ja tietotarpeita niillä on. Haastatteluiden perusteella valitaan 2-3 toimijaa, joissa pilotoidaan ilmastoystävällisen liiketoiminnan työkaluja.
TP3.4 Kuluttajat (Vaasan yliopisto) – Tavoitteena kehittää kuluttajiin vetoavia (pakkaus)merkkejä, jotka lisäävät kestävien ruokatuotteiden sekä ravintolalounaiden valintaa. Kehitetään uusimman tutkimustiedon pohjalta markkinoilla olevista merkeistä poikkeavia ratkaisuja, joiden voidaan olettaa ohjaavan kuluttajien valintoja nykyisiä merkkejä voimakkaammin. Tuloksena lisääntynyt tieto keinoista, joiden avulla kuluttajien kestäviä ruokatuote- ja lounasvalintoja voidaan tukea. Konkreettisia esimerkkejä toimivista merkeistä yritysten jatkojalostettavaksi.
-
TP4. Tiedotus ja tiedon levittäminen, ilmastotyön näkyväksi tekeminen
- hankkeen sisäinen ja ulkoinen viestintä
- tiedotetaan olemassa olevista ja kehitteillä olevista toimenpiteistä
- integroiminen opetukseen
-
TP5. Hankehallinto
Hankkeen materiaalit
-
Viestintämateriaalit
Verkkolehtiartikkelit:
SeAMK-verkkolehti 29.11.2023: Ruokajärjestelmän ilmastonmuutokseen sopeutumista ja päästövähennystyötä konkretisoidaan piloteilla ja tavoitteellisella yhteistyöllä | SeAMK.fi
SeAMK-verkkolehti 12.12.2023: Etelä-pohjanmaa ilmastonmuutokseen sopeutumistyön etulinjassa
SeAMK-verkkolehti 29.12.2023 Ruokajärjestelmän päästövähennystyö etenee | @SeAMK-verkkolehti
SeAMK verkkolehti 2.4.2024: Eläinrehusta ihmisravinnoksi – sivuvirtojen uusi elämä elintarvikkeena | SeAMK
SeAMK verkkolehti 27.5.2024: Kestävyystoimien edistäminen julkisen ja yksityisen sektorin ruokapalveluissa | SeAMK
SeAMK verkkolehti 28.5.2024: Kestävät käytännöt ruokajärjestelmässä: Näkemyksiä Suomesta ja EU-maista
SeAMK verkkolehti 30.5.2024: Biohiili: monipuolinen ratkaisu hiilensidonnassa | @SeAMK
SeAMK verkkolehti 8.10.2024: Tietoprovinssi 2024 – kestävät ruokaratkaisut eteläpohjalaisessa ruokajärjestelmässä
SeAMK verkkolehti 22.11.2024: Kestävyyttä ruokaketjuun-seminaari kokosi ruokasektorin eri toimijat yhteen Seinäjoella
SeAMK verkkolehti 27.11.2024: Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi-hankkeen työpaja keskittyi ilmastotyön näkyvyyteen ja vastuullisuustoimenpiteisiin
SeAMK Verkkolehti 2.12.2024: Monipuolista tietoa Maatalouden ympäristötiedon vaihtopäiviltä Turusta
SeAMK verkkolehti 11.12.2024: Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on jo alkutuotannon arkea
Tapahtumien materiaalit:
Päästövähennysten todentaminen Etelä-Pohjanmaan ruokajärjestelmässä-seminaari 11.12.2023
Miten ruokajärjestelmän päästövähennyksiä voidaan todentaa aluetasolla? Tätä pohdittiin Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi -hankkeen 11.12. järjestetyssä seminaarissa. Asiantuntijapuheenvuoroissa nostettiin esiin toisiaan täydentäviä päästölaskentamenetelmiä sekä keskusteltiin Etelä-Pohjanmaan ruokajärjestelmän erityispiirteistä. Vilkkaan keskustelun yhteenvetona voidaan sanoa, että yhteiseen suuntaan katsomalla saadaan parhaat vaikutukset aikaan myös päästövähennystyössä. Puhujina olivat Jyrki Niemi Lukesta, Jani Salminen SYKE:stä, Liisa-Maija Hurme Etelä-Pohjanmaan liitosta sekä Anu Palomäki TKI-asiantuntijana SeAMK:sta.
Liisa-Maija Hurme Ilmastokestävä Etelä-Pohjanmaa_11.12.2023
Anu Palomäki Ilmastotiekartan toimeenpano_11.12.2023
Jyrki Niemi Maatalouden päästövähennyspotentiaali_ 11.12.2023_
Jani Salminen Ruokajärjestelmän päästöt_101223_
Kestävyyttä ruokaketjuun-seminaari 7.11.2024
Seminaarin tavoitteena oli tuoda eteläpohjalaisen ruokajärjestelmän eri toimijoita yhteen vastuullisuusteemassa. Tapahtuma järjestettiin Seinäjoen Ammattikorkeakoulun koordinoimien Etelä-Pohjanmaan ruokaketjua kehittävien hankkeiden yhteistyönä. Tapahtuman materiaalit löytyvät täältä: Kestävyyttä ruokaketjuun -seminaari – SeAMK Projektit. Osana Kestävyyttä ruokaketjuun-seminaaria palkitsimme vastuullisia ruoka-alan yrityksiä. Anoran uutisen löydät täältä: SeAMK palkitsi Koskenkorvan tehtaan | Anora Industrial.
Hankkeen elintarviketeollisuuden sivuvirtapilotin esitysmateriaali, ruokapalveluiden pilotin esitysmateriaali ja kuluttajapilotin esitysmateriaali
Muut viestintämateriaalit:
Hankkeen TKI-asiantuntija Anu Palomäki ja projektipäällikkö Kaisa Mäkelä esittelivät hanketta ja erityisesti sopeutumisen strategiaa Ruokaprovinssikahveilla 6.3.2024: Ruokaprovinssikahvit; Ruoka alan kestävyystyön edistäminen à la Kestävä & vastuullinen Ruokaprovinssi (youtube.com)
Vaasan yliopisto, Marketing goes-blogi 13.5.2024: Tunteita viestivillä pakkausmerkeillä kohti kestävämpiä ruokavalintoja? | Vaasan yliopisto
Ruralia-instituutin blogi, harjoittelija Miikka Jokinen 15.5.2024: Restonomiopiskelijana tiedemaailmassa – Haasteita, ruokaa ja vastuullisuutta
Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi-hanke osallistui opiskelijoille suunnattuun kestävyyden olympialaiset-tapahtuman järjestämiseen, joka oli osa Kestävä digitaalisen kaksoissiirtymä -hankkeen järjestämää vastuullisuuden teemaviikkoa: Vastuullisuuden teemaviikko – kestävästi kohti huomista | Julkaisut @SeAMK
Merja Lähdesmäen ja Leena Viitaharjun (Ruralia-instituutti) kirjoitus siitä, kuinka ruokapalvelut voivat tuupata kohti vastuullisempaa syömistä 9.12.2024: Ruokapalvelut tuuppaamassa kohti vastuullisempaa syömistä | Ilkka-Pohjalainen
Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja: Seinäjoen ammattikorkeakoulu – meidän ammattikorkeakoulu, Ruokajärjestelmän kestävyystyötä toimialarajat ylittävässä hankkeessa s. 445-456.
Ajankohtaista
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa:
Lisätiedot
Projektipäällikkö ja hankesalkkuvastaava
sähköposti
Anu.Palomaki(a)seamk.fi
puhelin
Perustiedot hankkeesta
Toteutusaika: 1.9.2023-31.8.2025
Rahoitus: n. 720 000 €
Rahoittaja: Euroopan unionin osarahoittama. Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)