Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi - SEAMK Projektit

Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi

Tule mukaan kehittämään eteläpohjalaista ruokajärjestelmää yhdessä muiden toimijoiden kanssa Ruokaprovinssin Johtamisfoorumiin! Seuraava tapaaminen verkossa tiistaina 27.5.2025, klo 14:30-16:00. Tilaa kalenterikutsu tästä. 

Lisätietoja löydät täältä: Johtamisfoorumi – Ruokaprovinssi. Kysy lisää Terhi.Korpi@seamk.fi.

Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi-hanke kokoaa yhteen Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin eri osa-alueet, kuten alkutuotannon, elintarviketeollisuuden, ravitsemuspalvelut ja kuluttajat. Yhteistyön pohjalta luodaan alueellinen verkosto, joka edistää ruokaketjun yritysten ilmastopäästöjen ja negatiivisten ympäristövaikutusten vähentämistä sekä vastuullisuustyötä. Verkosto seuraa Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartan toimeenpanoa ja fasilitoi alueen ruokajärjestelmän ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategian rakentamista. Olemassa olevien hyvien käytäntöjen pohjalta tuodaan tietoa piloteille, joiden avulla etsitään myös uusia ratkaisuja tai toimintamalleja vähähiilisyystyön edistämiseksi. Verkosto edistää tiedonkulkua ruokajärjestelmän sisällä eri toimijoiden ja toimialojen välillä.

  • hanke vahvistaa ja todentaa ruokajärjestelmän vastuullisuustyötä Etelä-Pohjanmaalla
  • vähennetään alan ilmastopäästöjä ja negatiivisia ympäristövaikutuksia tarjoamalla ja kehittämällä yritysten käyttöön erilaisia työkaluja ja pilotoimalla niitä
  • edistetään alueen ruokajärjestelmän ilmastonmuutokseen sopeutumista ja riskien ehkäisemistä

Mitkä ovat hankkeen kohderyhmät?

  • Varsinaiset kohderyhmät ovat ruokajärjestelmään linkittyvät yritykset, julkiset toimijat ja kehittäjät
  • Myös alan tki-toimijat ja verkostot sekä opiskelijat ja kuluttajat 

Hankkeen toteuttajat

Hanketta toteuttaa yhteistyössä viisi kumppaniorganisaatiota, joiden tutkijat ovat perehtyneet ruoka-alan ilmasto- ja vastuullisuustyöhön eri näkökulmista. Hanketta koordinoi Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja toteuttajakumppanina on lisäksi laaja asiantuntijakonsortio:

Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa toimiva Innovaatiotutkimuksen ryhmä (ISG), joka on osa Tiedon, tieteen, teknologian ja innovaatioiden tutkimuskeskusta (TaSTI).

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, jonka perustehtävänä on maaseudun kestävän paikalliskehityksen ja biotalouden edistäminen monitieteisen tutkimuksen sekä siihen perustuvan innovaatiotoiminnan ja koulutuksen avulla.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) elintarviketutkimuksen ala, jossa alkutuotannon raaka-aineiden monipuolinen ja mahdollisimman täydellinen hyödyntäminen eri tuotetyypeissä on keskeistä noudattaen mahdollisuuksien mukaan jätehierarkiaa.

– Hankkeessa hyödynnetään Vaasan yliopiston vahvaa osaamista liittyen kuluttajatutkimukseen sekä strategiseen johtamiseen.

Hankkeen työpaketit ja niiden sisällöt

Hankkeen materiaalit

Ajankohtaista

lisää uutisia

Lisätiedot

Korpi, Terhi

Asiantuntija, tki

sähköposti

Terhi.Korpi(a)seamk.fi

puhelin

+358505558868

Palomäki, Anu

Projektipäällikkö ja hankesalkkuvastaava

sähköposti

Anu.Palomaki(a)seamk.fi

puhelin

+358408301257

Perustiedot hankkeesta

Toteutusaika: 1.9.2023-31.8.2025

Rahoitus: n. 720 000 €

Rahoittaja: Euroopan unionin osarahoittama. Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)