PREMIUM - erityisen erottuvat elintarvikkeet
Hankkeen toiminta on päättynyt 31.8.2023.
Hankkeessa parannettiin eteläpohjalaisten mikro- ja PK-kokoisten ruoka-alan yritysten kilpailukykyä sekä tavoiteltiin uuden liiketoiminnan ja kasvun kehittymistä ruoka-alalla.
Tavoitteiden saavuttamiseksi hankkeessa lisättiin Etelä-Pohjanmaalla toimivien mikro- ja PK-kokoisten elintarvikeyritysten ymmärrystä erityisesti X, Y- ja Z-sukupolvien kuluttajatarpeista ja ostotottumuksista,
nostettiin yritysten osaamista korkean lisäarvon tuotteiden kehittämisessä sekä vahvistettiin aktiivisen kuluttajan roolia elintarvikkeiden tuotekehitysprosessissa digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen.
Tuloksena syntyi 10 erityisen erottuvaa, korkean lisäarvon elintarviketuotetta, joissa yhdistyvät yritysten innovaatiot, asiantuntijoiden osaaminen ja kuluttajien toiveet.
Tuotteet ovat:
1. Takeaway-tuotteet lähiraaka-aineista
2. Marjaisat artesaanimakeiset
3. Black Garlic tuoteperhe
4. Propolis hunajapastilli
5. Vuodenaika Gin-sarja
6. Luomukyytön DryAged- pihvituoteperhe
7. Hunajalevite makuvaihtoehdoin (suklaa, lipstikka ja puolukka)
8. Horsmankukka-kuohumahla
9. Hunajainen sitrus-kivennäisvesi
10. Uusi tuote hamppupelletistä
Hankkeessa toteutettiin tuotekehitystoimenpiteiden lisäksi seuraavia yritysten osaamista lisääviä toimenpiteitä:
- perustettiin SeAMK PREMIUM-kuluttajapaneeli (X, Y ja Z-sukupolven kuluttajat) kuluttajanäkemysten ja elintarvikkeiden kehittämisehdotusten keräämiseksi ja viemiseksi yritysten tuotekehitykseen sekä järjestettiin kolme isoa elintarvikkeiden maistatustapahtumaa SeAMKissa
- järjesttiin yrityksille maksuttomia työpajoja ja valmennuksia: 1. PREMIUM – mitä se on?, 2. Erottuvan tuotteen pakkaustyöpaja, 3. B2B-myynnin ABC, 4. Erottuvia tuotekuvia omalla kännykällä , 5. Premium-tuotteiden postitiointi ja kuluttajamielikuviin vaikuttaminen
- muut maksuttomat tapahtumat: SeAMK minihackathon premium-tuotteille, Lähiruokapäivä 2022 ja 2023 alueellinen markkinointi, Lähiruokatreffit 2023 lhiruoan ostajien ja myyjien kohtaamiseksi
- tuotettiin sähköinen PREMIUM-opas yritysten käyttöön korkean lisäarvon premium-tuotteen kehittämisen tueksi kuluttajaa kuunnellen
PREMIUM-opas
Lataa maksuton PREMIUM – opas tästä linkistä.
Oppaaseen on tiivistetty vinkkejä ja ideoita siihen, miten kehität tuotteesi erityistä erottuvuutta eri sukupolvien kuluttajia kuunnellen. Lue, kuuntele ja katsele asiantuntijoiden ja yritysten haastatteluja ja luentoja erottuvan tuotteen kehittämisestä. Oppimisentäyteisiä lukuhetkiä!
PREMIUM-hankkeen tiedot
- Hankkeen nimi: PREMIUM – erityisen erottuvat elintarvikkeet
- Rahoittaja: REACT-EU EAKR (Euroopan aluekehitysrahasto)
- Toteuttaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy
- Aikataulu: 1.4.2022- 31.8.2023
- Budjetti: 159 040 €
Hanke rahoitettiin REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia
Toteuttajat:
Elina Huhta puh. 040 830 0417 elina.huhta@seamk.fi
Merja Mäkipelkola puh. 040 830 2033 merja.makipelkola@seamk.fi
Hankkeen materiaalit
-
PREMIUM-hankkeen vekkojulkaisut
Täältä löydät koostettuna PREMIUM-hankkeen verkkojulkaisut.
Etelä-Pohjanmaan Ruokaprovinssissa kehitettiin uusia premium-tuotteita | @AitojaMakuja.fi-verkkolehti
Vipuvoimalla kaupan hyllylle–VarsiFood valitsi voittajansa | @SeAMK-verkkolehti
SeAMK kokosi ruoka-alan toimijat Epasten ja uuden tiedon äärelle | @SeAMK-verkkolehti
Yritykset kehittivät uusia premium-elintarvikkeita aluekehitystuella | @SeAMK-verkkolehti
Lähiruokatreffeillä ostajat ja myyjät kohtasivat | @SeAMK-verkkolehti 21.04.2023
Kehitysideoita ja juustopullia | @SeAMK-verkkolehti 19.04.2023
Restonomina hanketöissä | @SeAMK-verkkolehti 16.02.2023
Uudet elintarvikkeet kiinnostivat SeAMKilaisia | @SeAMK-verkkolehti 14.02.2023
Osaajien Ruoka-Suomi – ruoka-alan teemaseminaarin antia | @SeAMK-verkkolehti 24.01.2023
Elintarvikkeiden kehittämistä kuluttajaa kuunnellen | Aitoja makuja -verkkolehti 23.11.2022
Elpymisväline Etelä-Pohjanmaalla | Etelä-Pohjanmaan liitto 22.11.2022
SeAMKilaiset kuluttajapanelisteina arvioimassa uusia elintarvikkeita | @SeAMK-verkkolehti 03.11.2022
Lähiruokapäivänä syötiin hyvin ja juhlistettiin maaseutua | @SeAMK-verkkolehti 20.09.2022
Ruoka- ja lähimatkailua Kauhajoen Ruokamessuilla | @SeAMK-verkkolehti 15.09.2022
Elintarvikepäivä 2022 antia – alan kiihtyvä muutos, kasvava vastuu | @SeAMK-verkkolehti 27.05.2022
-
PREMIUM-hankkeen printtijulkaisut
Täältä löydät PREMIUM-hankkeen printtijulkaisut digitoituna.