PREMIUM - erityisen erottuvat elintarvikkeet - SEAMK Projektit

PREMIUM - erityisen erottuvat elintarvikkeet

Hankkeen toiminta on päättynyt 31.8.2023.

Hankkeessa parannettiin eteläpohjalaisten mikro- ja PK-kokoisten ruoka-alan yritysten kilpailukykyä sekä tavoiteltiin uuden liiketoiminnan ja kasvun kehittymistä ruoka-alalla.

Tavoitteiden saavuttamiseksi hankkeessa lisättiin Etelä-Pohjanmaalla toimivien mikro- ja PK-kokoisten elintarvikeyritysten ymmärrystä erityisesti X, Y- ja Z-sukupolvien kuluttajatarpeista ja ostotottumuksista,
nostettiin yritysten osaamista korkean lisäarvon tuotteiden kehittämisessä sekä vahvistettiin aktiivisen kuluttajan roolia elintarvikkeiden tuotekehitysprosessissa digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen.

Tuloksena syntyi 10 erityisen erottuvaa, korkean lisäarvon elintarviketuotetta, joissa yhdistyvät yritysten innovaatiot, asiantuntijoiden osaaminen ja kuluttajien toiveet.

Tuotteet ovat:

1. Takeaway-tuotteet lähiraaka-aineista
2. Marjaisat artesaanimakeiset
3. Black Garlic tuoteperhe
4. Propolis hunajapastilli
5. Vuodenaika Gin-sarja
6. Luomukyytön DryAged- pihvituoteperhe
7. Hunajalevite makuvaihtoehdoin (suklaa, lipstikka ja puolukka)
8. Horsmankukka-kuohumahla
9. Hunajainen sitrus-kivennäisvesi
10. Uusi tuote hamppupelletistä

Hankkeessa toteutettiin tuotekehitystoimenpiteiden lisäksi seuraavia yritysten osaamista lisääviä toimenpiteitä:

  • perustettiin SeAMK PREMIUM-kuluttajapaneeli (X, Y ja Z-sukupolven kuluttajat) kuluttajanäkemysten ja elintarvikkeiden kehittämisehdotusten keräämiseksi ja viemiseksi yritysten tuotekehitykseen sekä järjestettiin kolme isoa elintarvikkeiden maistatustapahtumaa SeAMKissa
  • järjesttiin yrityksille  maksuttomia työpajoja ja valmennuksia: 1. PREMIUM – mitä se on?, 2. Erottuvan tuotteen pakkaustyöpaja, 3. B2B-myynnin ABC, 4. Erottuvia tuotekuvia omalla kännykällä , 5. Premium-tuotteiden postitiointi ja kuluttajamielikuviin vaikuttaminen
  • muut maksuttomat tapahtumat: SeAMK minihackathon premium-tuotteille, Lähiruokapäivä 2022 ja 2023 alueellinen markkinointi, Lähiruokatreffit 2023 lhiruoan ostajien ja myyjien kohtaamiseksi
  • tuotettiin sähköinen PREMIUM-opas yritysten käyttöön korkean lisäarvon premium-tuotteen kehittämisen tueksi kuluttajaa kuunnellen


PREMIUM-opas

Lataa maksuton PREMIUM – opas tästä linkistä(Avautuu uuteen ikkunaan).

Oppaaseen on tiivistetty vinkkejä ja ideoita siihen, miten kehität tuotteesi erityistä erottuvuutta eri sukupolvien kuluttajia kuunnellen. Lue, kuuntele ja katsele asiantuntijoiden ja yritysten haastatteluja ja luentoja erottuvan tuotteen kehittämisestä. Oppimisentäyteisiä lukuhetkiä!

PREMIUM-hankkeen tiedot

  • Hankkeen nimi: PREMIUM – erityisen erottuvat elintarvikkeet
  • Rahoittaja: REACT-EU EAKR (Euroopan aluekehitysrahasto)
  • Toteuttaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy
  • Aikataulu: 1.4.2022- 31.8.2023
  • Budjetti: 159 040 €

Hanke rahoitettiin REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia

Toteuttajat:

Elina Huhta puh. 040 830 0417 elina.huhta@seamk.fi (Avautuu uuteen ikkunaan)
Merja Mäkipelkola puh. 040 830 2033 merja.makipelkola@seamk.fi (Avautuu uuteen ikkunaan)

Hankkeen materiaalit

Etelä-Pohjanmaan Ruokaprovinssissa kehitettiin uusia premium-tuotteita(Avautuu uuteen ikkunaan) | @AitojaMakuja.fi-verkkolehti

Vipuvoimalla kaupan hyllylle(Avautuu uuteen ikkunaan)VarsiFood valitsi voittajansa | @SeAMK-verkkolehti

SeAMK kokosi ruoka-alan toimijat Epasten ja uuden tiedon äärelle | @SeAMK-verkkolehti (Avautuu uuteen ikkunaan)

Yhteistyöllä syntyi herkulliset paikalliset epakset eli eteläpohjalaiset tapakset | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan)

Yritykset kehittivät uusia premium-elintarvikkeita aluekehitystuella | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan)

Kestävyys, teknologiakehitys ja ruoka-alan tulevaisuus ajankohtaisina puheenaiheina Elintarvikepäivillä | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan) 30.5.2023

Lähiruokatreffeillä ostajat ja myyjät kohtasivat | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan) 21.04.2023

Kehitysideoita ja juustopullia | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan) 19.04.2023

Restonomina hanketöissä | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan) 16.02.2023

Uudet elintarvikkeet kiinnostivat SeAMKilaisia | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan) 14.02.2023

Osaajien Ruoka-Suomi – ruoka-alan teemaseminaarin antia | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan) 24.01.2023

Elintarvikkeiden kehittämistä kuluttajaa kuunnellen | Aitoja makuja -verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan) 23.11.2022

Elpymisväline Etelä-Pohjanmaalla | Etelä-Pohjanmaan liitto(Avautuu uuteen ikkunaan) 22.11.2022

SeAMKilaiset kuluttajapanelisteina arvioimassa uusia elintarvikkeita | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan) 03.11.2022

Lähiruokapäivänä syötiin hyvin ja juhlistettiin maaseutua | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan) 20.09.2022

Ruoka- ja lähimatkailua Kauhajoen Ruokamessuilla | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan) 15.09.2022

Äänestä mukaan 10 mielenkiintoisinta elintarviketuotetta ja osallistu arvontaan! | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan) 12.09.2022

Elintarvikepäivä 2022 antia – alan kiihtyvä muutos, kasvava vastuu | @SeAMK-verkkolehti(Avautuu uuteen ikkunaan) 27.05.2022

Ajankohtaista

lisää uutisia

Lisätiedot

Huhta, Elina
Asiantuntija, tki
Saari, Merja
Projektipäällikkö
Haapala, Lotta
Projektipäällikkö