PREMIUM - erityisen erottuvat elintarvikkeet
PREMIUM-polku on käynnistynyt!
Tuotteiden haku PREMIUM-polulle oli auki elokuussa 2022. Mukaan haki 15 lähiruokatuotetta Etelä-Pohjanmaalta.
SeAMK PREMIUM-kuluttajapaneeli arvotti tuotteiden mielenkiintoisuutta ja tämän tuloksena 10 mielenkiintoisinta tuotetta pääsivät mukaan PREMIUM-polulle.
Tuotteet ovat:
1. Takeaway-tuotteet lähiraaka-aineista
2. Marjaisat artesaanimakeiset
3. Musta valkosipuli maustekastike
4. Propolis hunajapastilli
5. Vuodenaika Gin-sarja
6. DryAged-kypsytetty pihvituoteperhe
7. Hunajalevite
8. Horsmankukka kuohumahlajuoma
9. Hunajainen kivennäisvesi
10. Hamppupelletti
Tapahtumat
Lisätietoja PREMIUM-polusta
PREMIUM-kuluttajapaneeli osallistuu tuotekehitykseen
PREMIUM-kuluttajapaneeliin kuuluu yli 5000 Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijaa ja noin 350 henkilökunnan jäsentä. He edustavat kattavasti X-, Y- ja Z-sukupolvien eri ikäisiä kuluttajia erilaisine toiveineen ja mieltymyksineen. Kuluttajapaneelin osallistuminen on opiskelijoille ja henkilökunnalle vapaaehtoista. Kuluttajapaneeli arvioi tuotteita erikseen järjestettävien mielikuvakyselyjen sekä aistinvaraisten arviointien yhteydessä. Kuluttajapaneeli toimii yritysten puolesta maksuttomasti ja palaute toimitetaan suoraan yrityksille tuotekehityksessä huomioitavaksi.
Tuotteiden kehittämistä jatketaan asiantuntijoiden kanssa
PREMIUM-hankkeen kilpailuttama asiantuntija tukee yrityksiä seuraavan askeleen ottamisessa kohti korkeamman lisäarvon premium-tuotetta. Tarjoamme PREMIUM-polulle valituille yrityksille mahdollisuuden pienimuotoiseen kehittämistoimenpiteeseen yhdessä mietittyjen tarpeiden pohjalta esimerkiksi tuotekehityksen eri vaiheisiin tai vaikkapa pakkauksen paranteluun.
Asiantuntijat: Markkinointitoimisto BSTR Luova Konttori Oy sekä Foodwest Oy. Yritys voi valita kumman asiantuntijan palveluja hyödyntää.
Tuki on de minimis-tukea ja yksittäinen yritys voi hyödyntää sitä maksimissaan 3000 € sis. alv. 24 % euron arvosta. Tukea voidaan myöntää vain yrityksille ja maatalousyhtymille, jotka ovat rekisteröityneet Etelä-Pohjanmaalle ja joilla on voimassa oleva Y-tunnus.
PREMIUM – erityisen erottuvat elintarvikkeet -hankkeessa autamme yrityksiä kehittämään tuotteitaan kohti korkeamman lisäarvon premium-tasoa X-, Y- ja Z—sukupolvien kuluttajapalaute huomioiden.
PREMIUM-hankkeen tiedot
- Hankkeen nimi: PREMIUM – erityisen erottuvat elintarvikkeet
- Rahoittaja: REACT-EU EAKR (Euroopan aluekehitysrahasto)
- Toteuttaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy
- Aikataulu: 1.4.2022- 31.8.2023
- Budjetti: 159 040 €
Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia
Tavoitteet
Ruoan laatu ja koettu lisäarvo on kuluttajille aikaisempaa tärkeämpää. Myös kilpailu elintarvikkeiden välillä on kiivasta. Valitettavan usein kuluttajan halujen, toiveiden ja tiedostamattomien mielihalujen ymmärtäminen tuotekehityksen aikana unohdetaan ja tuote lanseerataan markkinoille. Tästä syystä monen elintarvikkeen myynti loppuu ennen kuin se on edes alkanutkaan.
Etelä-Pohjanmaan elintarvikealan pienten toimijoiden on löydettävä käyttöönsä ne parhaat keinot, joilla omasta tuotteesta saadaan kuluttajan silmissä kilpailijoista erityisen erottuva, niin ulkonäöllisesti, maullisesti kuin mielikuvallisesti. Tässä vaiheessa kuvaan astuu kuluttajien kuuleminen ja näiden toiveiden huomiointi korkean lisäarvon eli premium-lähiruokatuotteiden tuotekehityksessä.
PREMIUM- erityisen erottuvat elintarvikkeet -hanke tuo ratkaisuja Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan mikro- ja PK-yrityksille seuraavilla keinoilla:
- lisäämällä yritysten osaamista ja ymmärrystä X-, Y- ja Z-sukupolvien kuluttajien elintarvikkeiden ostotottumuksista, ruokatrendeistä sekä toiveista eri tuotteita kohtaan
- nostamalla yritysten osaamistasoa korkean lisäarvon eli premium-elintarvikkeiden kehittämisessä
- vahvistamalla aktiivista kuluttajan roolia osana yritysten tuotekehitysprosessia
Toimenpiteet
PREMIUM-toimenpiteitä ovat
- perustaa SeAMK PREMIUM-kuluttajapaneeli (X, Y ja Z-sukupolven kuluttajat) kuluttajanäkemysten ja elintarvikkeiden kehittämisehdotusten keräämiseksi ja viemiseksi yritysten tuotekehitykseen
- lue lisää SeAMK PREMIUM-kuluttajapaneelista alempana!
- käynnistää elintarvikeyritysten PREMIUM-polku korkean lisäarvon elintarvikkeiden kehittämiseksi deminimis-asiantuntijapalvelujen avulla (reseptiikan, pakkausten ja markkinoinnin kehittäminen)
- lue PREMIUM-polusta lisää alempana!
- järjestetään yrityksille vähintään kolme maksutonta työpajaa eri teemoista, joilla edistetään korkean lisäarvon elintarvikkeiden kehittämistä kuluttajaa kuunnellen sekä niiden markkinointia ja myyntiä.
Tulokset
PREMIUM-tuloksia ovat
- Yritysten osaaminen premium-tason elintarvikkeisiin vaadittavista laadukkaista raaka-aineista paranee sekä osaamistaso premium-tuotteiden kehittämisprosessista nousee
- Yritysten kuluttajaymmärrys lisääntyy SeAMK PREMIUM-kuluttajapaneelin eri kuluttajasukupolvien tarpeita kuulemalla sekä ketterien kokeilujen avulla
- Uusia tuotteita kehitetään rikastuttamaan Etelä-Pohjanmaan Ruokaprovinssin lähiruokatarjontaa
- Yritykset oppivat hyödyntämään kerättyjä tietoja omien tuotteidensa kehittämisessä ja markkinoinnissa
- Yritysten osallistumisaktiivisuus ja rooli oman yritystoiminnan kehittämisessä kasvaa
- Yritysten verkostot jakelukanaviin paranevat
- Sähköinen PREMIUM-opas kokoaa yhteen yrityksille oleellista korkean lisäarvon tuotteen kehittämisen tietoa
Yhteystiedot
Kiinnostuitko tai heräsikö kysyttävää? Ota meihin yhteyttä niin kerromme lisää, miten yrityksesi voi osallistua PREMIUM-toimenpiteisiin.
Elina Huhta puh. 040 830 0417 elina.huhta@seamk.fi
Merja Mäkipelkola puh. 040 830 2033 merja.makipelkola@seamk.fi
Hankkeen materiaalit
-
PREMIUM-hankkeen vekkojulkaisut
Täältä löydät koostettuna PREMIUM-hankkeen verkkojulkaisut.
Lähiruokatreffeillä ostajat ja myyjät kohtasivat | @SeAMK-verkkolehti 21.04.2023
Kehitysideoita ja juustopullia | @SeAMK-verkkolehti 19.04.2023
Restonomina hanketöissä | @SeAMK-verkkolehti 16.02.2023
Uudet elintarvikkeet kiinnostivat SeAMKilaisia | @SeAMK-verkkolehti 14.02.2023
Osaajien Ruoka-Suomi – ruoka-alan teemaseminaarin antia | @SeAMK-verkkolehti 24.01.2023
Elintarvikkeiden kehittämistä kuluttajaa kuunnellen | Aitoja makuja -verkkolehti 23.11.2022
Elpymisväline Etelä-Pohjanmaalla | Etelä-Pohjanmaan liitto 22.11.2022
SeAMKilaiset kuluttajapanelisteina arvioimassa uusia elintarvikkeita | @SeAMK-verkkolehti 03.11.2022
Lähiruokapäivänä syötiin hyvin ja juhlistettiin maaseutua | @SeAMK-verkkolehti 20.09.2022
Ruoka- ja lähimatkailua Kauhajoen Ruokamessuilla | @SeAMK-verkkolehti 15.09.2022
Elintarvikepäivä 2022 antia – alan kiihtyvä muutos, kasvava vastuu | @SeAMK-verkkolehti 27.05.2022
-
PREMIUM-hankkeen printtijulkaisut
Täältä löydät PREMIUM-hankkeen printtijulkaisut.
Ajankohtaista
Lisätiedot


