Ravitsemusterveyden edistäminen hyvinvointialueilla (RAVHYVA) - SeAMK Projektit

Ravitsemusterveyden edistäminen hyvinvointialueilla (RAVHYVA)

Ravitsemusterveyden edistäminen hyvinvointialueilla – Ruokapalvelutoimijoiden ja ravitsemusasiantuntijoiden rooli alueellisissa ja yhdyspintojen palveluverkostoissa (RAVHYVA) -hankkeessa tuotetaan ajantasaista tietoa ravitsemusterveyden edistämisen toimista ja toimijoista Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella (HYVAEP).

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja vuonna 2023 toimintansa aloittaneiden hyvinvointialueiden myötä on noussut tarve päivittää tietämys siitä, miten ravitsemusterveyden edistäminen käytännössä toteutuu hyvinvointialueilla sekä alueiden, kuntien ja palveluverkoston muiden toimijoiden yhdyspinnoilla. Ajantasaista tietoa tarvitaan vaikuttavien, ajankohtaisiin tarpeisiin vastaavien tutkimus- ja kehittämistoimien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

RAVHYVA-hankkeessa selvitetään:

  • miten ravitsemusterveyttä edistävien palveluiden, erityisesti ravitsemusasiantuntijapalveluiden ja julkisten ruokapalveluiden, tuottaminen on järjestetty Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella,
  • miten em. palveluihin liittyvä suunnittelu, seuranta, kehittäminen sekä johtaminen ja päätöksenteko on järjestetty sekä
  • millaista yhteistyötä em. palveluiden tuottamiseksi ja kehittämiseksi tehdään hyvinvointialueen, alueen kuntien sekä yhdyspintojen muiden toimijoiden kesken.

Nykytilaselvityksen perusteella:

  • laaditaan kuvaus ravitsemusterveyden edistämisen toimijoista, tehtävistä ja työnjaosta Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella painottaen kuvausta ravitsemusasiantuntijoiden ja julkisia ruokapalveluita tuottavien toimijoiden roolista
  • tehdään ehdotus ravitsemusterveyttä edistävien palveluiden, erityisesti ravitsemusasiantuntijapalveluiden ja julkisten ruokapalveluiden, kehittämisestä.

Selvityksen aineistona käytetään verkkoaineistoja ja soveltuvaa kirjallisuutta. Lisäksi haastatellaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen toimijoita. Kuvauksen ja kehittämisehdotuksen laatimisessa hyödynnetään myös yhteiskehittämistä järjestämällä syksyllä 2024 työpaja ravitsemusterveyden edistämiseen osallistuvien toimijoiden kanssa.

RAVHYVA-hankkeen tuloksia hyödynnetään alueellisten, kansallisten ja/tai kansainvälisten tutkimus- ja kehittämishankkeiden valmistelussa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK toteuttaa Ravitsemusterveyden edistäminen hyvinvointialueilla -hankkeen 1.1.–31.12.2024. Hanke on saanut rahoituksen Töysän Säästöpankkisäätiön tutkimusrahastosta. Toiminta on SeAMKin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tietosuojailmoituksen mukaista (dokumentti avautuu uuteen välilehteen).

Lisätiedot

Rantakari, Niina

Projektipäällikkö

sähköposti

Niina.Rantakari(a)seamk.fi

puhelin

+358408302095