Tomaatin taimien kasvualustakokeet käynnistyivät Kurejoella
Järviseudun ammatti-instituutin (JAMI) puutarhalla Alajärven Kurejoella vuosi 2025 alkoi tomaatin taimien kylvöillä. JAMI, Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) ja Luonnonvarakeskus (Luke) toteuttavat alkuvuoden aikana tomaatin taimien kasvualustakokeen, jossa testataan erilaisia biopohjaisia kasvualustamateriaaleja tomaatin taimikasvatukseen. Kokeen tavoitteena on löytää uusia toimivia materiaalivaihtoehtoja turpeen korvaajiksi.
”Kylvöpäivän jälkeen siemeniä idätetään kosteassa, lämpimässä ja pimeässä muutaman päivän ajan. Kun itu on noussut, jatkuu taimien esikasvatus valossa noin kahden viikon ajan. Sen jälkeen taimien alut siirretään loppukasvatukseen isompaan ruukkuun ja samalla koeasetelmassa neljään eri kasvualustaan, joista yksi on perinteinen turvealusta”, Turvevapaa ruokaketju -hankkeen projektipäällikkö Johanna Kivioja SeAMKista kertoo.
Tomaatin taimi on valmis istutettavaksi, kun ensimmäinen kukkaterttu on puhjennut kukkaan. Taimikoe kestää kokonaisuudessaan noin 7–8 viikkoa ja maaliskuussa päästään näkemään, miten taimet kasvoivat eri alustoissa. Kokeen päättyessä taimista mitataan muun muassa pituutta, nivelväliä, biomassan painoa sekä juuriston kuntoa. Muutama taimiyksilö kustakin alustasta pääsee kokeen päätyttyä osaksi JAMIn puutarhan normaalia tomaatinviljelyä.
Toimenpiteet ovat osa Seinäjoen ammattikorkeakoulun, Järviseudun Koulutuskuntayhtymän ja Luonnonvarakeskuksen toteuttamaa Turvevapaa ruokaketju -hanketta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Johanna Kivioja, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, puh. 040 680 7564, johanna.kivioja@seamk.fi