Vetytalouden mahdollisuudet ruokaketjussa (VEP)
Hanketiedot
Hankeaika:
1.2.2023 – 31.7.2025
Rahoitus:
Euroopan unionin osarahoittama. Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiö
Toteuttajat:
Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy (päätoteuttaja)
Tampereen korkeakoulusäätiö sr (osatoteuttaja)
Vaasan yliopisto (osatoteuttaja)
Budjetti:
486 543 €
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on saada selkeä kokonaiskäsitys vetytalouden alueellisista mahdollisuuksista ruoka-alan yrityksille. Hankkeen tarjoaman tiedon, selvitysten ja pilotoinnin avulla voitaisiin selventää vetytalouteen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia. Tiedon ja osaamisen jalkautuksen turvin voitaisiin kasvattaa yritysten kiinnostusta investoida erilaisiin vetytalouden mahdollisuuksiin, ja siten kasvattaa välillisesti energia- ja lannoiteomavaraisuutta, huoltovarmuutta, ruokaturvallisuutta ja vedyn valmistuksesta syntyviä aluetalousvaikutuksia ruokaketjussa.
Kohderyhmät
Hankkeen varsinaisiin kohderyhmiin kuuluvat kaikki vetytalouden mahdollisuuksista kiinnostuneet:
- Vedynjalostajat
- Ruoka-alan yritykset
- Start-up-yritykset
- Asiantuntijat
- Muut organisaatiot
Hankkeen välillisiin kohderyhmiin kuuluvat ne sidosryhmät, jotka hyötyvät vetytalouden aluetaloudellisista mahdollisuuksista. Tähän kohderyhmään voivat kuulua erilaiset vetytalouden alihankintaketjuihin kuuluvat yritykset, ja organisaatiot sekä aluekehittäjät, asiantuntijat ja kansalaiset.
Toimenpiteet ja tulokset
Hankkeen toteutus on jaettu kuuteen työpakettiin:
TP1: Vedyntuotannon teknistaloudellisen potentiaalin kartoittaminen Etelä-Pohjanmaalla.
TP2: Vedyn hyödyntämismahdollisuuksien selvittäminen osana ruokaketjua.
TP3: Vedyntuotannon mallintaminen ja laboratoriomittakaavan pilotointi.
TP4: Vedyn tuotantoon ja siirtoon liittyvän regulaation selvittäminen.
TP5: Ruokaketjun vetytalouteen siirtymisen askelmerkkien laadinta.
TP6: Hankehallinto ja viestintä.
Hankkeen konkreettisia tuloksia ovat:
- Julkinen selvitys/raportti vedyntuotannon teknistaloudellisesta potentiaalista. (TP1)
- Vihreän vedyn tuotanto – Raaka-aineet ja tuotantomenetelmät
- Sources and technologies for green hydrogen production: a review
- Vedyn käyttökohteet ruokaketjussa ja vetylogistiikka
- Etelä-Pohjanmaan tuuli- ja aurinkovoimapotentiaali 2030
- Biovedyn tuotantopotentiaali maatalouden lannoista
- T1.3&1.4 Techno-economic analysis of green hydrogen production
- Julkinen selvitys/raportti hyödyntämismahdollisuuksista osana ruokaketjua. (TP2)
- 1-3 kpl konkreettisia laboratoriokokoluokan pilotteja, joilla testataan auringon avulla tuotetun vedyn teknistaloudellisia mahdollisuuksia. (TP3)
- Julkinen selvitys/raportti vedyn tuotantoon ja siirtoon liittyvästä regulaatiosta. (TP4)
- Ruokaketjun tiekartta vetytalouteen siirtymisestä Etelä-Pohjanmaalla vuoteen 2030 mennessä. (TP5)
- Sähköinen opas vetytalouden mahdollisuuksista. (TP6)
- Yleistajuisia ammattijulkaisuja 10-15 kpl. (TP6)
- Vihreän vedyn tuotantopotentiaali Etelä-Pohjanmaalla ja sen ympäristövaikutukset 2030 (SEAMK Kokoomateos 2024 s.422-435)
- Typpilannoitteiden valmistuksen aikaiset ympäristövaikutukset (SEAMK-SAMK-Centria tutkimusfoorumi kokoomateos 2025 s.165-176)
- Vihreällä vedyllä tuotetun energian hinta kuluttajalle (SEAMK-SAMK-Centria tutkimusfoorumi kokoomateos 2025 s.341-351)
- Yrityksille suunnattuja avoimia ja maksuttomia seminaareja tai webinaareja 3-4 kpl. (TP6)
- Benchmarkkausmatka. (TP6)
- Loppuraportti. (TP6)
Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ja uutisia
Uusi hanke selvittää vetytalouden mahdollisuuksia ruokaketjussa Etelä-Pohjanmaalla
Vedystä vetoa maaseutukuntiin?
Laasasenaho, K., Viholainen, I., Lauhanen, R. 2023. Vetytalous tulee – onko yrityssektori valmis? Koneyrittäjä-lehti 2/2023.
YLE: Ruokamaakunta Etelä-Pohjanmaa haluaa osansa vetytaloudesta – nyt selvitetään, millaisia mahdollisuuksia vedyllä olisi ruokaketjussa
Vihreän vedyn tuotannon vaikutukset ympäristöön ja huoltovarmuuteen
Hiilidioksidin talteenoton mahdollisuudet osana vetytaloutta
Lisätietoja
