Toimintamalli ja työkalut yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen
SeAMK haluaa tukea pk-yrityksiä menestymään ja kasvamaan. Panostamalla pitkäjänteiseen ja systemaattiseen kehittämiseen yritys voi parantaa merkittävästi omaa asemaansa nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Sen vuoksi olemme kehittäneet pk-yrityksille suunnattuja työkaluja, joita käyttämällä yritys voi itse tunnistaa uusia mahdollisuuksia omassa liiketoiminnassaan ja kehittää uusia tuotteita ja palveluita.
Tässä hankkeessa kehitettiin kolme työkalua:
1. KIERTOLIIKE – kiertotaloudella kohti kestävämpää liiketoimintaa
2. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan arviointityökalu
3. Innovaatiocanvas
Kaikki työkalut ovat vapaasti käytettävissä ja ladattavissa alla olevien linkkien kautta.
-
KIERTOLIIKE – kiertotaloudella kohti kestävämpää liiketoimintaa
Lähde rakentamaan tulevaisuuskestävää liiketoimintaa aloittamalla oma kiertotalousmatkasi
Työkalun avulla saat käsityksen siitä, mitä kiertotalous oikeastaan on, ja mitä se voisi tarkoittaa juuri teidän liiketoimintanne näkökulmasta. Työkalu auttaa tunnistamaan monipuolisesti erilaisia kiertotalouden mahdollisuuksia, joista potentiaalisimmiksi tunnistettujen kohdalla konkretisoidaan ensimmäiset askeleet, joilla aloitat oman matkasi kohti kiertotaloutta.
Tutustu Kiertotaloudella kohti kestävämpää liiketoimintaa -työkaluun täällä
-
Tutkimus- ja kehittämistoiminnan arviointityökalu
Tunnista yrityksesi TKI-toiminnan vahvuudet ja kehittämiskohteet
TKI-arvioinnin työkalu on erinomainen apuväline sinulle, joka haluat saada kokonaiskuvan yrityksesi tutkimus-, kehitys- ja innovointitoiminnan vahvuuksista ja kehittämiskohteista.
-
Innovaatiocanvas
Suunnittele uusia tuotteita tai palveluita
Innovaatiocanvas sopii yrityksen uuden tuotteen tai palvelun suunnittelun tueksi. Työkalu auttaa sinua hahmottamaan tuote- ja palvelukehityksen ja liiketoiminnan eri osa-alueita osana innovointia.
Miten työkalut kehitettiin?
Yhtenä hankkeen tavoitteena oli kehittää toimintamalli, jonka avulla pk-yritykset voivat testata vihreää kasvua tukevia kehittämistoimenpiteitä. Toimintamallia testattiin kuuden eteläpohjalaisen pk-yrityksen kanssa. Yritysten koko vaihteli 3-40 työntekijän välillä.
Jokaisen pilottiyrityksen kanssa järjestettiin neljä yksilöllistä tapaamista. Pilotointi alkoi aloituspalaverilla, jonka tavoitteena oli syventää ymmärrystä yrityksen taustoista, nykyisestä toiminnasta sekä kokemuksesta ja kiinnostuksesta ympäristövastuuseen ja vihreään kasvuun. Sen jälkeen kunkin yrityksen kanssa järjestettiin kaksi työpajaa, joissa testattiin yllä mainittuja työkaluja. Työpajojen jälkeen järjestettiin vielä lopetuspalaveri, jossa käytiin läpi työpajatyöskentelyssä nousseita yrityksen vahvuuksia ja kehityskohteita. Tapaamisessa käytiin läpi myös vahvuuksille ja heikkouksille perustuvia toimenpide-ehdotuksia.
Pilotointi oli yrityksille ilmainen ja siitä kertyi yritykselle de minimis -tukea.