Hunaja Hetki Oy
Tuotekehityksellä kestävämpään tuotteeseen
Hunaja Hetki Oy on Kurikan Jalasjärvellä ja Hämeenlinnassa toimiva yritys, joka tuottaa korkealaatuista kotimaista hunajaa sekä erilaisia hunajavalmisteita. Yritys osallistui Seinäjoen ammattikorkeakoulun Vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet-hankkeen toimenpiteisiin tuotekehitysprojektilla, jossa keskityttiin Hunajainen siitepölysuklaa -tuotteen kehittämiseen entistä vastuullisemmaksi. Hankkeen tavoitteena on mm. auttaa pieniä eteläpohjalaisia elintarvikeyrityksiä pääsemään alkuun tuotteidensa hiilijalanjäljen laskemisessa sekä löytää keinoja edistää tuotteidensa vähähiilisyyttä ja vastuullisuutta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Kehitystyön tukena oli mahdollista käyttää SeAMK Food Labs -elintarvikelaboratorioympäristöstä löytyviä laitteita ja asiantuntijoita, jolloin muun muassa eri suklaalaatujen temperointia oli helpompi hallita. Tuotekehitysprojektissa suklaan valmistusta tehtiin käytännön työnä SeAMK Food Labsissa yhdessä yrityksen kanssa, jolloin pystyttiin käymään valmistusprosessi vaiheittain kokonaisuudessaan läpi eri raaka-ainetestauksista massan sekoittamiseen ja siitä suklaan temperointiin sekä muotittamiseen lopullisen tuotteen aikaansaamiseksi.
Muiden hankkeella toteutettavien toimenpiteiden osalta Hunaja Hetki osallistui myös Kurikassa ja Kauhajoella järjestettyihin elintarvikkeen hiilijalanjäljen laskentatyöpajoihin. Työpajoissa yritys sai ohjattua opastusta hiilijalanjäljen laskentaan SeAMKissa kehitetyllä IKE-hiilijalanjälkilaskurilla, jolloin pystyttiin arvioimaan esimerkiksi yrityksen itsensä tuottaman hunajan ja siitepölyn aiheuttamat hiilijalanjälkivaikutukset. Hunaja Hetki oli erittäin tyytyväinen yhteistyöhön ja suosittelee vastaavia projekteja myös muille yrityksille.