NexTech Ecosystem: Monialainen innovaatiotila ja yhteiskehittämiskeskus - SeAMK Projektit

NexTech Ecosystem: Monialainen innovaatiotila ja yhteiskehittämiskeskus


NexTech-hankkeen tavoitteena on nousevien teknologioiden, digitaalisen osaamisen sekä innovatiivisten verkottumis- ja toimintamallien edistäminen Etelä-Pohjanmaalla. Kehitämme digitaalisuutta yli toimialarajojen, sekä mahdollistamme uudenlaisen innovatiivisen toimintaympäristön, jolla edistetään nousevien teknologioiden käyttöönottoa, testausta ja toteutuskumppaneiden löytämistä alueella.

NexTech-hankkeen palvelut on suunnattu Etelä-Pohjanmaan alueen pk-yrityksille, yhdistyksille ja osuuskunnille, jotka tarvitsevat nouseviin teknologioihin liittyvää uutta osaamista ja yhteiskehittämistä etsiessään ratkaisuja ja kasvua liiketoiminnan eri vaiheissa. Hankkeen toteuttamat toimet ovat osallistujille pääsääntöisesti maksuttomia.

Tervetuloa tutustumaan hankkeeseen tarkemmin alempaa sivustolta ja liitythän myös postituslistallemme – kuulet ensimmäisten joukossa tulevista tapahtumistamme ja tilaisuuksistamme!

Hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja sen toteuttaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy. Hankeaika on 1.8.2024-31.12.2026.

Keskeiset toimintomme

Ajankohtaista

NexTech-blogi: Benchmarkkausta ja tiedon hankintaa

lisää blogeja
  • Lisätietoja hankkeesta

    Hanke-esittely

    Euroopan unionin osarahoittama NexTech Ecosystem: Monialainen Innovaatiotila ja Yhteiskehittämiskeskus -hanke tukee nousevien teknologioiden, digitaalisen osaamisen sekä innovatiivisten verkottumis- ja toimintamallien edistämistä Etelä-Pohjanmaalla. Hanke kehittää digitaalisuutta yli toimialarajojen, mahdollistaa uudenlaisen innovatiivisen toimintaympäristön yrityksille, sekä edistää nousevien teknologioiden käyttöönottoa, testausta ja toteutuskumppaneiden löytämistä alueella. 

    Hankkeessa luodaan toimintamalli monialaiselle yhteiskehittämisen innovaatiofoorumille, jonka toimintaa pilotoidaan hankkeen aikana, sekä toteutetaan yrityksille muun muassa hackathon-tapahtumia, testaus- ja työpajasarja ja maakunnallinen NexTech pop-up -kiertuekonsepti, joilla tuetaan nousevien teknologioiden kokeiluja ja luodaan edellytyksiä niiden käyttöönotolle. 

    Tavoitteet

    Hankkeen tavoitteena on:  

    • Kerätä uutta ja laajaa tietoa eri toimialoille soveltuvista, nousevista digitaalisista teknologioista ja hyvistä käytännöistä, sekä laatia selvitys maakunnallisista toimintamahdollisuuksista monialaisessa yhteiskehittämisen innovaatiofoorumissa. 
    • Tarjota ratkaisuja ja kasvua innovaatioilla järjestämällä yrityksille hackathon-tapahtumia, joilla tuetaan yhteiskehittämisen ja palvelumuotoilun keinoin nousevien teknologioiden kokeilua, sekä mahdollistamalla niiden käyttöönotto. 
    • Luoda toimintamalli monialaiselle innovaatiofoorumille, jossa jaetaan tietoa ja tarjotaan mahdollisuuksia erilaisten sovellusten, alustojen ja ohjelmistojen kokeiluun; mm. asiantuntijaluentojen ja testaus- ja työpajojen avulla. 
    • Kehittää maakunnallinen NexTech pop-up -kiertuekonsepti, joka sisältää eri aloille soveltuvien digitaalisten teknologioiden demonstraatioita, sekä tarjota edellytykset tuotteiden ja palveluiden kehittämiselle ja monialaiselle jatkoyhteistyölle.   


    Hankkeen keskeisenä tavoiteltavana tuloksena nähdään digitalisaatiosta ja teknologian hyödyntämisestä monialaisesti tietoa saaneet ja innovatiiviseen toimintaan osallistuneet yritykset.
     Hankkeen tuloksena syntyy lisäksi julkaisuja, raportteja, sekä koosteita ja av-materiaaleja eri toimenpiteistä, joiden avulla lisätään ymmärrystä uusista teknologioista ja niiden soveltamisesta eri toimialoilla myös laajemmin. 

    Kohderyhmä

    Hankkeen kohderyhmänä ovat Etelä-Pohjanmaan alueen pk-yritykset, yhdistykset ja osuuskunnat, jotka tarvitsevat nouseviin digitaalisiin teknologioihin liittyvää uutta osaamista ja innovatiivista yhteiskehittämistä. Välillisiä kohderyhmiä ovat alueen kunnat ja kehittämisyhtiöt, sekä yritysten ja yhteisöjen loppuasiakkaat.

    Toteutus

    Hankkeen toimenpiteet on jaettu viiteen työpakettiin:

    • TP1: Benchmarkkaus ja NexTech pop-up -kiertuekonseptin suunnittelu.
    • TP2: Hackathon-tapahtumien suunnittelu ja toteutus.
    • TP3: Monialainen yritysyhteistyö innovaatiofoorumissa ja sisällöntuotanto.
    • TP4: Monialainen liikkuva innovaatiotila – maakunnallisen NexTech pop-up -kiertuekonseptin toteuttaminen.
    • TP5 Hankkeen koordinointi, viestintä ja tulosten levittäminen.


    Ensimmäinen työpaketti
    tuottaa benchmarkkauksen ja laaja-alaisen tiedonhankinnan pohjalta tarkennetun toimenpidesuunnitelman sekä selvityksen maakunnallisista toiminta
    mahdollisuuksista monialaisessa yhteiskehittämisen innovaatiofoorumissa. Lisäksi työpaketissa tuotetaan NexTech pop-up -kiertuekonseptin sisällöllinen aikataulusuunnitelma.

    Toinen työpaketti tuottaa kaksi Hackathon -tapahtumaa, joissa kohtautetaan eri alojen edustajia ja kehitetään yhteiskehittämisen keinoin innovatiivisia ratkaisuja yritysten ja organisaatioiden erilaisiin haasteisiin. Tapahtumien tavoitteena on edistää toimialojen yli menevää digitalisaatiota, löytää uusia ideoita, palvelukonsepteja ja hyödyntämistapoja nouseville teknologioille, sekä tukea kaupallisten ja liiketoiminnallisten yhteistyökumppaneiden löytämistä.

    Tapahtumat toteutetaan kahtena erillisenä kertana, keväällä 2025 ja syksyllä 2026. Hackathoneihin tavoitellaan osallistujiksi vähintään 5–10 eri toimialoilta tulevaa yritystä tai organisaatiota kehittämisideoineen, joita lähdetään yhteiskehittämisen ja palvelumuotoilun keinoin edistämään. Kilpailussa menestyneistä ideoista valitaan 3–5 konseptia, jotka voidaan toteuttaa hankkeen asiantuntijoiden osaamista hyödyntäen De minimis -tuella hankkeen aikana. 

    Kolmannessa työpaketissa kootaan monialainen yhteiskehittämisen innovaatiofoorumi, jonka tavoitteena on edistää nousevien teknologioiden tuntemusta ja hyödyntämistä sekä digitaalista osaamista alueen yrityksissä ja organisaatioissa. Innovaatiofoorumi jakaa tietoa muun muassa asiantuntijapuheenvuorojen avulla, pyrkii yhdistämään eri tahoja kiihdyttämään innovaatioita, sekä auttaa yrityksiä ja organisaatioita löytämään asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Lisäksi innovaatiofoorumin tavoitteena on edistää tutkimusta ja tuotekehitystä osallistavilla testaus- ja työpajoilla.

    Innovaatiofoorumin toimintamallia pilotoidaan ja kehitetään hankkeen aikana ja tarkoituksena on luoda sille jatkuvuutta myös hankkeen päättymisen jälkeen. 

    Neljäs työpaketti tuottaa maakunnallisen NexTech pop-up – kiertuekonseptin työpaketti 1:ssä laaditun selvityksen pohjalta. Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on yli 20 eri oppimis- ja tutkimustilaa, joiden toteutuksia ja eri hankkeissa saavutettuja tuloksia kiertuekonseptissa hyödynnetään. Kiertuekonsepti sisältääkin eri alojen demonstraatioita aina ruohonjuuritasolta edistyneemmälle tasolle.  

    Kiertuekonseptin tarkoituksena on tarjota kohderyhmälle matalan kynnyksen tilaisuuksia, joissa jaetaan tietoa ja käytännön esimerkkejä digitalisaation merkityksestä ja nousevien teknologioiden luomista mahdollisuuksista, sekä luodaan edellytykset monialaiselle jatkoyhteistyölle. NexTech pop-up -kiertueen tavoitteena on edistää yritysten ja organisaatioiden kykyä parantaa liiketoiminta- ja tuotantoprosessejaan, tuotteitaan tai palvelujaan digitalisaation ja nousevien teknologioiden avulla.  

    Viides työpaketti koostuu hankkeen hallinnosta ja kokonaiskoordinoinnista, viestinnästä, tavoiteltavien tulosten seurannasta ja hankkeessa luodun tiedon levittämisestä. Hankeviestinnän keinoin pyritään tavoittamaan hankkeen kohderyhmä ja haluttu yleisö eri toimenpiteisiin, sekä tehdään hankkeen tuotoksia ja tuloksia näkyviksi. Hankeviestinnässä hyödynnetään SeAMKin viestintäkanavia sekä SeAMK tutkii ja kehittää kanavia (av-tuotannot ja podcastit), ja lisäksi muun muassa uutiskirjeitä, tiedotteita ja monimediasisältöjä. Hankkeelle luodut verkkosivut toimivat keskeisenä tiedon levittämisen alustana.  

    Hankkeen toimenpiteiden toteutusta arvioidaan osallistujapalautteen, jatkuvan itsearvioinnin ja kaksi kertaa vuodessa kokoontuvan ohjausryhmäarvioinnin perusteella. 

    Hankkeen projektipäällikkönä työskentelee Anne-Mari Latvala ja asiantuntijoina toimivat Suvi Hakala, Jaana Liukkonen, Arttu Mustajärvi ja Panu Weckman. 

    Hanketiedot “pähkinänkuoressa”

    Rahoitus: Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
    Rahoituksen myöntäjä: Etelä-Pohjanmaan liitto.
    Toteuttaja:
     Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy.
    Hankeaika: 1.8.2024 – 31.12.2026
    Budjetti: 426 107 € 

  • Hankkeen tuotokset
  • Hankkeen julkaisut

Ota yhteyttä:

Latvala, Anne-Mari

Projektipäällikkö

sähköposti

Anne-Mari.Latvala(a)seamk.fi

puhelin

+358408302007

Parrakas henkilö seisoo musta huppari päällä.

Mustajärvi, Arttu

Asiantuntija, tki

sähköposti

Arttu.Mustajarvi(a)seamk.fi

puhelin

+358503823330

Liukkonen, Jaana

Lehtori

sähköposti

jaana.liukkonen(a)seamk.fi

puhelin

+358408303970

Hakala, Suvi

Asiantuntija, tki

sähköposti

Suvi.Hakala(a)seamk.fi

puhelin

+358408302040

Weckman, Panu

Asiantuntija, tki

sähköposti

Panu.Weckman(a)seamk.fi

puhelin

+358408300390