Inspiroitumassa Wasa Innovation Centerissä - SeAMK Projektit

Inspiroitumassa Wasa Innovation Centerissä

Blogi:

NexTech-hanketiimi matkasi marraskuussa 2024 Vaasaan haastattelemaan visionääri Sture Uddia ja vierailemaan hänen perustamaansa Wasa Innovation Centeriin. Vaasan Pukinniemessä sijaitseva puurakenteinen innovaatiokeskus on paitsi arkkitehtuuriltaan upea, myös yksi hiilineutraaleimpia rakennuksia koko Euroopassa. Tästä keskuksen perustaja Udd vaikutti olevan syystäkin ylpeä. Samoin kuin keskuksen perusperiaatteista: Omaehtoisesti, ilman julkisen rahoituksen tukea toimiva keskus  on harvinainen ja rohkea esimerkki siitä, miten riippumattomuus voi johtaa luovuuteen ja tehokkuuteen.

Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme pääosin Uddin haastatteluun pohjaten, mihin Innovaatiokeskuksen toiminta-ajatus perustuu.

Riippumattomuuden voima

Vaasan innovaatiokeskusta markkinoidaan sen verkkosivuilla yrityksille suunnattuna keskuksena ja co-working tilana, joka kukoistaa keskusteluissa, ongelmanratkaisussa ja ideoiden vaihdossa. WIC:n toiminta on monipuolista, pitäen sisällään muun muassa lukuisia tieteeseen, talouteen, teknologiaan ja kulttuuriin liittyviä kehittämishankkeita (https://wic.fi/?page_id=78), media studio -tilojen vuokrausta ja tiedeuutisten toimittamista, sekä tapahtumia, kuten vuosittain järjestettävä Wasa Future Fest.

Innovaatiokeskuksen perusperiaatteena on toimia ilman julkista rahoitusta. Tämä päätös perustuu Uddin mukaan siihen, että ”ilmainen” raha usein rajoittaa ajatusmalleja ja johtaa organisaatioiden keskittymiseen varojen hankkimiseen sen sijaan, että ne keskittyisivät todellisiin tuloksiin. Innovaatiokeskuksen tavoitteena onkin minimoida byrokratia ja maksimoida tulokset.

Kuva 1: Yhteiskehittämistila Innovaatiokeskuksessa.

Innovaatiokeskus tekee kuitenkin yhteistyötä sekä julkisen että yksityisen sektorin kanssa. Udd kuvasi, että olemassa olevia julkisia rakenteita, kuten oppilaitoksia, keskus pyrkii tukemaan ja keskus myös esimerkiksi hyödyntää oppilaitosten startup -tiloja. Yksityistä sektoria keskus auttaa puolestaan tarjoamalla yrityksille asioita, joita ne eivät oman toimintansa puitteissa pysty tuottamaan. Uddin mukaan yrityksen oma liiketoimintasuunnitelma voi esimerkiksi rajata asioita pois, kun taas keskuksessa on mahdollisuus vapaasti testata uusia ratkaisuja ja nähdä niiden hyödyt.

Innovaatiokeskus rahoittaa siis toimintansa itse ja valitsee tarkkaan, ketkä pääsevät sen toimintaan mukaan. Mukaan halutaan ennen muuta osaavia ja luovia yksilöitä, jotka työskentelevät keskuksessa omalla ajallaan. Innostuneisuus ja sitoutuneisuus ovat keskeisiä osallistujilta vaadittavia ominaisuuksia. Uddin sanoin, jos ihmisellä on aito halu olla mukana luomassa jotain uutta, hän tulee paikalle vapaa-ajallaankin.

Lahjakkaat yksilöt ja markkinoiden ymmärtäminen

Innovaatiokeskuksen toiminta perustuu Uddin mukaan lahjakkaisiin ihmisiin ja parhaisiin startupeihin, joille on oikeasti tilaa markkinoilla. Udd korosti useaan otteeseen, että menestyminen vaatii markkinoiden ymmärtämistä ja innovaatioiden arvon tunnistamista. Ideoita on hänen mukaansa maailmassa liikaa, niiden sijaan tarvitaan ihmisiä, jotka ovat kyvykkäitä ja teräviä ymmärtämään sitä, mille on markkinoilla oikeasti tarvetta. Innovaatiokeskuksen tavoitteena on yhdistää sellaiset ihmiset, joiden osaamisella voidaan rakentaa myös vientiä.

Innovaatiokeskuksessa toimii 25 työryhmää, joiden osallistuu yhteensä noin 200 henkilöä. Työryhmien työskentelystä ei julkaista tarkempaa tietoa, mutta ne keskittyvät tieteeseen, talouteen, kulttuuriin ja älykkään kaupungin rakentamiseen: muun muassa energia-alan kehittämiseen, opetuksen uudistamiseen (mm. living lab -konseptit), kulttuuriin ja sen merkityksen uudelleen ajatteluun, logistiikkaan, fotoniikkaan ja terveydenhoidon menetelmien kehittämiseen (mm. hengitysilman analysointi piilevien sairauksien havaitsemiseksi). Innovaatiokeskuksen tuottamista tapahtumista vuosittain järjestettävä Wasa Future Fest on yksi tärkeimmistä, joka nitoo yhteen kaikki kehityshankkeet ja työryhmät, ollen samalla kulminaatiopiste koko vuoden kestävälle kehittämistyölle.

Teknologian merkitys

Udd painotti toistuvasti puheessaan teknologian merkitystä. Hänen mukaansa teknologian merkitys ei tule tällä hetkellä tarpeeksi esille mediassa, eivätkä oppikirjat tai uutiset ole teknologian osalta ajantasaisia. Ongelmaksi Udd näkeekin pysähtyneisyyden, ja esimerkiksi tekoälyn tulemisen hän kokee hyvänä asiana, koska se pakottaa ihmiset skarppaamaan ja kehittämään ajatteluaan. Udd uskoo, että nousevia teknologioita on tuhansia eri aloilla, mikä tulee tarjoamaan yrityksille tulevaisuudessa uudenlaisia mahdollisuuksia, kunhan niihin osataan tarttua.

Teknologia nousee Innovaatiokeskuksessakin tulevaisuudessa entistä suuremmin esille, kun Pukinniemen päärakennuksen viereen valmistuu teknologiaan keskittyvä näyttelytila, jota remontoidaan parhaillaan tarkoitukseen sopivaksi upeaan vanhaan panimorakennukseen.  Tulevassa näyttelytilassa tullaan esittelemään tärkeimpiä teknologiaan liittyviä keksintöjä Vaasan alueelta, jotka ovat kasvaneet myös kaupallisiksi ja taloudellisiksi menestystarinoiksi.

             

Kuvat 2., 3. ja 4. Näyttelytilan rakentuminen vanhaan panimorakennukseen.

Lopuksi

Vaasan innovaatiokeskus on esimerkki siitä, miten luovuus, innostuneisuus ja yhteiskehittäminen voivat johtaa innovaatioihin ja menestykseen. Riippumattomuus on keskuksessa keskeinen tekijä, mutta ennen kaikkea kaiken taustalla on keskittyminen tuloksiin. Innovaatiokeskus haastaa perinteiset toimintamallit ja osoittaa, että tehokkuus ja tuloksellisuus voivat kukoistaa ilman jäykkiä rakenteita ja konsepteja. Uddin sanoin: Tulos on tärkein, ei tie sinne.

Vierailu antoi hanketiimillemme paljon ajattelemisen aihetta, ennen kaikkea siitä, mistä innovoinnissa on kyse. Sture Udd sai sen kuulostamaan helpolta: hyvät tyypit kohtaavat toisensa ja toteuttavat yhdessä jotain täysin uutta. Hän painotti kuitenkin myös sitoutuneisuuden merkitystä ja sitä, että on oltava laajempi kehittämisnäkökulma, eikä tähdätä vain yksilön tai yksittäisten yritysten menestymiseen. Tällöin on mahdollista luoda jotain suurta.

Jaana Liukkonen ja Anne-Mari Latvala

Blogi on osa Euroopan unionin osarahoittamaa NexTech Ecosystem: Monialainen innovaatiotila ja yhteiskehittämiskeskus -hanketta. Hankeaika on 1.8.2024-31.12.2026.

Lisätietoa Wasa Innovation Centerin kehittämiskohteista: Projects of Fundamental Interest.

Lisätietoja hankkeesta:

Projektipäällikkö Anne-Mari Latvala I p. 040 830 2007 I anne-mari.latvala@seamk.fi

Hankkeen verkkosivut: https://projektit.seamk.fi/hyvinvointi-ja-luovuus/nextech-ecosystem-monialainen-innovaatiotila-ja-yhteiskehittamiskeskus/?preview=true