Circular FoodShift- hanke / Kiertotalous FoodShift
Seinäjoen ammattikorkeakoulu on mukana yhteistyöhankkeessa, jossa kehitetään toimintamallia tehostaa monialaista yhteistyötä Baltian maissa ja nopeuttaa kestävien elintarvikejärjestelmien kiertotalouden kehittämistä maaseudulla ja kaupungeissa. Hankkeen toimenpiteillä pyritään vastaamaan kasvavan kaupunkiväestön tarpeisiin, ravitsemuksellisiin haasteisiin ja ruokamatkailun kehittämiseen Baltian alueilla.
Hankkeen toimenpiteet ovat:
- Kehitetään menetelmä yhteistyömalliin eri toimijoiden ruokapalvelutoimijoiden ja ruuantuottajien välille.
- Luodaan “Setting the Table for a Circular FoodShift” -kehys kunnille, joka tarjoaa toimialakohtaista ohjausta kiertotalouden käytännön toimenpiteiden tunnistamiseen yhteistyössä koulujen, yritysten, sidosryhmien ja kansalaisjärjestöjen kanssa.
- Järjestetään koulutuksia kouluruoan laadun parantamiseksi ja ruokahävikin vähentämiseksi kouluruokaloissa sekä koulutetaan ja valmennetaan ruokapalveluhenkilöstöä ja kaupunkiruokatoimijoita kestävään ruoanlaittoon.
- Edistetään kiertotalouden liiketoimintamalleja tukemaan HoReCa-alan pk-yrityksiä ruokahävikin vähentämisessä.
- Kehitetään innovatiivisia menetelmiä ja mahdollisuuksia maatalous- ja elintarvikealan sivuvirtojen hyödyntämiseen.
- Levitetään hankkeen tuloksia ja hyviä käytäntöjä Tarton, Latgalen ja Vilnan alueiden kunnille.
Hanketiedot:
- Hankkeen toteuttajia ovat Baltian maat; Viro, Latvia, Liettua sekä SeAMK
- Hankkeen toteutusaika elokuu 2023- heinäkuu 2025
- Hankkeen kokonaisbudjetti 500 000 € josta, SeAMKin budjetti on 116 538 €
- Hanketta rahoitetaan Interreg Baltic Sean Regioin -rahastosta
Lisätiedot

Lehtori
erikoisala: Elintarvikehygienia, omavalvonta, tuotekehitys, ruokatuotantoprosessit, kestäväkehitys ammattikeittiössä, tilasuunnittelu, IT-järjestelmät (alan)
sähköposti
Kirta.Nieminen(a)seamk.fi
puhelin