Turvetuotannon alasajo ja uudet mahdollisuudet – alan yritysten ääni kuuluviin

Energiaturvetuotannon alasajo vaikuttaa laajasti Suomen elinkeinoelämään ja ruokaketjuun. Maaliskuussa 2025 käynnistyvä valtakunnallinen kysely selvittää turvetuotantoalan yrittäjien näkemyksiä ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia muuttuvassa toimintaympäristössä.
Turvetta on perinteisesti hyödynnetty lämmöntuotannossa sekä maa- ja puutarhataloudessa, joten sen saatavuuden heikkeneminen vaikuttaa laajasti eri toimialoihin. Turvetuotantoalalla toimii yhä satoja yrityksiä, joiden tilannetta ja tulevaisuudennäkymiä Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Luonnonvarakeskus selvittävät valtakunnallisella kyselyllä. Kyselyllä kartoitetaan myös yrittäjien asenteita ilmasto- ja ympäristökysymyksiin. Koneyrittäjät ry välittää kyselyn jäsenyrityksilleen.
Kyselyn tulokset auttavat tunnistamaan vaihtoehtoja turvetuotannolle ja hahmottamaan yritysten sopeutumisstrategioita. Lisäksi vastaukset tarjoavat päättäjille arvokasta tietoa alan yrittäjien näkemyksistä ja tulevaisuuden toimintaedellytyksistä.
– Julkisen keskustelun ja turpeen käytön vähentämiseen liittyvien poliittisten toimien taustalla tulisi olla kattavasti tutkimustietoa. Huomasimme kuitenkin, että alan yrittäjiltä kerättyä dataa on ollut hyvin vähän saatavilla. Tämä kysely antaa yrityksille mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin ja tarjoaa päättäjille kaivattua tietoa alan nykytilanteesta päätöksenteon tueksi ja erilaisten tulevaisuuden toimien suunnittelun pohjaksi, kertoo projektipäällikkö Johanna Kivioja Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.
Kysely on osa Euroopan unionin osarahoittamaa Turvevapaa ruokaketju -hanketta.
Lisätietojen antajat:
Johanna Kivioja
Projektipäällikkö, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
puh. 040 680 7564
johanna.kivioja@seamk.fi
Jarkko Niemi
Tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus
puh. 029 532 6392
jarkko.niemi@luke.fi
Lisätietoja Turvevapaa ruokaketju -hankkeesta verkkosivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).