Wasteless Food Services in Finland (WFSF)
Wasteless Food Services in Finland hankkeen päätavoitteet ovat:
- Selvittää ruokapalveluiden ruokatuotannon ennakoinnin ja suunnittelun mahdollisuuksia ruokahävikin ehkäisyssä (nykytila ja tulevaisuuden tavoitetila).
- Standardisoida malli ruokahävikin jatkuvan seurannan edistäminen erityyppisissä julkisissa ja yksityisissä ruokapalveluissa ja hävikkilajeissa.
- Tuottaa uutta, käytännönläheistä ja helposti saavutettavaa tietoa ruokahävikin ehkäisyn ja vähentämisen keinoista (koulutukset, materiaalit).
Wasteless Food Services in Finland (WFSF) toimenpiteet on jaettu viiteen työpakettiin, joiden toteutuksessa hyödynnetään aikaisemmin kehitettyjä toimintamaleja ja menetelmiä sekä muiden toteuttajien kokemuksia muun muassa Oivallista ruokaa -hankkeesta, Luken tutkimustuloksia, SeAMK, JAMK, XAMK ja Ammattikeittiöosaajien kokemusta ja tietoa eri hankkeista sekä kehittämisohjelmista.
Wasteless Food Services in Finland -hankkeen toimenpiteet:
TP 1 Hankkeeseen osallistuvien ruokapalveluiden valinta ja nykytilan -analyysi
TP 2 Ruokapalveluiden tuotannon ennakoinnin ja suunnittelun nykytila ja kehittäminen
TP 3 Mittauksilla konkretiaa hävikin hallintaan
TP 4 Uusia ratkaisuja ja lisätietoa
TP 5 Viestintä, vaikuttaminen ja koordinaatio
Wasteless Food Services in Finland – hankkeen toiminnan mittarit:
- Hankkeen toimenpiteiden toteutukseen osallistuvien ruokapalveluyritysten ja organisaatioiden määrä.
- Kirjallinen selvitys ruokahävikin nykytilasta eri ruokapalveluyrityksissä, sekä siihen vaikuttavista taustatekijäistä
- Hyvien käytänteiden mallit hävikin ehkäisyssä (sairaala, hoivakoti, huoltoasema, henkilöstöravintola ja koulut, päiväkoti sekä kuntaliittotoimija).
- Toteutuneet kirjalliset suunnitelmat tai hyvät käytännöt ruokahävikin ehkäisyyn omassa työpaikassa.
- Ehdotus koulutusmateriaaleista ruokapalveluhenkilöstön työpajoihin.
- Ruokapalveluhenkilöstön osallistuminen työpajaan, jossa päivitetään osaamista ruokahävikin hallintaan ja ehkäisyyn.
Wasteless Food Services in Finland-hankkeen toteuttajat ovat Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Jyväskylään ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu sekä Ammattikeittiöosaajat ry.
Hankkeen toteutusaika 1.12.2021- 31.3.2024
Wasteless Food Services in Finland -hankkeen kokonaisbudjetti 352 898,40 € . Hanketta rahoitetaan Maa- ja metsätalousministeriön Ruokaketjun toiminnan edistämisen rahastosta, rahoituksen on myöntänyt Ruokavirasto.
Ajankohtaista
Hankkeessa mukana olevat alan toimijat
Lisätiedot
Asiantuntija, tki
sähköposti
Taina.Seppala-Kolkka(a)seamk.fi
puhelin