Sairaalat ja hoivakodit - SeAMK Projektit

Sairaalat ja hoivakodit

Tällä sivulla kerrotaan hankkeessa mukana olevista sairaaloista ja hoivakodeista.

  • Gaius-säätiön Heseva-kodin Käpylän ruokapalvelut, Helsinki

    Missä, mitä ja ketä? Heseva-kodissa järjestetään ympärivuorokautisen palveluasumisen ruokailua ikäihmiselle, joiden keski-ikä on 85 vuotta. Suurin osa asukkaista asuu ryhmäkodeissa, vain neljäsosa kykenee omatoimiseen asumiseen ja ruokailuun. Toiminta on yksityisen Gaius-säätiön ylläpitämää.

    Ruokaa viedään pääsääntöisesti ryhmäkoteihin, joista suurin osa on suljettuja ryhmäkoteja. Tavallisen palveluasumisen asiakkaita käy kuitenkin itsenäisesti syömässä Heseva-kodin lounasravintolassa, noin neljännes asukkaista. Muut ruokailevat 6:ssa eri ryhmäkodissa, joissa kussakin ryhmässä on maksimissaan 10 asukasta. Satunnaisemmin myös hoitohenkilökunta ruokailee lounasravintolassa tai hakee annoksia.

    Mihin kokonaisuuteen toimipaikka kuuluu? Kuuluu osana Gaius-säätiön ylläpitämään senioripalveluasumispalveluun.

    Miksi halusitte mukaan hankkeeseen? ”Olemme jo pitkään seuranneet hävikkiä lounasravintoloissamme, mutta ryhmäkoteihin menevä ruoka on suuri haaste, kun siellä syntyvä biojäte menee osastoilta suoraan biojätteisiin, emmekä siten kirjaa sitä itse”, kertoo ravitsemustoimen johtaja Eija Hiltunen.  Ryhmäkotiruokailussa on hävikin kannalta haasteellisia ruokatuotteita kuten erityisvalmistettavia dieettejä ja rakennemuutettuja ruokia.

    ”Hävikin hallinta on myös suuresti kiinni hoitohenkilökunnasta ja asiakkaiden päivän kunnosta. Haasteemme onkin yhteistyön lisääminen hävikinseurannassa niin, ettei asiakkaille tärkeitä ruokavaihtoehtoja kuitenkaan karsita. Myös taloudellisen vastuun kirkastaminen tämän hankkeen myötä on yksi tavoitteemme”, Hiltunen kuvailee.

    Kuva 1. Kuvassa ravitsemustoimenjohtaja Eija Hiltunen (oikealla) ja ravitsemustoimenpäällikkö Sari Väisänen (vasemmalla).

  • HUS Asvia, Meilahden tuotantokeittiö, Helsinki

    Missä, mitä ja keitä?  HUS Asvian Ruokapalveluissa valmistetaan päivittäin yhdellä aterialla noin 2 800 potilasruoka-annosta ja noin 4 000 henkilöstöruokailun ateriaa eri sairaaloissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Potilaille tarjotaan kaikki päivän ateriat. Erityisruokavalioita valmistetaan noin 20 % kaikista aterioista. Suurin valmistusvolyymi on Helsingin Meilahden sairaalan tuotantokeittiössä.

    Ruokapalveluhenkilökuntaa on noin 300. Ruokapalvelun johto- ja suunnitteluorganisaatiossa vastuut on jaettu toimintokohtaisesti. Hävikin hallinta on tärkeä osa HUS Asvian kestävän kehityksen toimintastrategiaa, jota jalkautetaan organisaation kaikille tasoille.

    Mihin kokonaisuuteen toimipaikka kuuluu?  HUS Asviaan, joka tuottaa terveydenhuollon tukipalveluja osana potilaan hoitoketjua HUS-sairaanhoitopiirin alueella.

    Miksi halusitte mukaan hankkeeseen? ”Vastuullisuus on toimintastrategiamme kulmakiviä ja hävikin hallinta monelta osin tärkeässä roolissa. Jokainen hävikkiin menetetty euro on muutakin kuin euro. Se on työresurssien ja luonnonvarojen väärinkäyttöä,” painottaa palvelupäällikkö Leena Jalosuo.

    Suunnittelija Heini Oksala: ”Haemme innovatiivisia pitkän tähtäimen ratkaisuja sekä konkreettisia työkaluja hävikin vähentämiseen ja asiakasviestintään.”

    Kuva 1. HUS Asvian suunnittelija Heini Oksala

  • Palvelukoti Kotivalli, Sipoo

    Missä, mitä ja ketä? Palvelukoti Kotivalli sijaitsee Sipoossa. Kotivalli tarjoaa ympärivuorokautista asumista muistisairaille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille sekä vammautuneille. Palvelukodissa on kuusi ryhmäkotia erilaisten ihmisten palveluntarpeita vastaamaan, ja asukkaita on yhteensä noin 90. Omassa valmistuskeittiössä valmistetaan asukkaiden kaikki päivän ateriat; aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.

    Mihin kokonaisuuteen toimipaikka kuuluu? Palvelukoti Kotivalli on osa Betesda-säätiön toimintaa. Betesda-säätiö on toiminut vuodesta 1971 alkaen. Säätiöllä on päivätoimintaa Helsingissä, kotihoitoa Vantaalla sekä palvelukodit Sipoossa, Vantaalla ja Lohjalla. Palvelukodeissa on asuntoja yhteensä noin 230 ja asukkaita yli 250.

    Miksi halusitte mukaan hankkeeseen? ”Haimme mukaan hankkeeseen, koska raaka-ainehinnat ovat nousussa eivätkä ateriapäivän hinnat nouse samassa tahdissa. Mielestämme ruokahävikki on asia, jossa saamme säästöjä helpoiten. Toivomme, että hankkeeseen osallistuminen tuo lisää tietoa sekä keittiö- ja hoitohenkilökunnalle hävikistä ja sen minimoimisesta”.

    Kuva 1. Ruokasali.