Vaihtoehtoiset proteiinien muokkausteknologiat herättävät mielenkiintoa - SeAMK Projektit

Vaihtoehtoiset proteiinien muokkausteknologiat herättävät mielenkiintoa

Seinäjoen ammattikorkeakoulun Future Frami Food Lab -hanke järjesti 17.1.2024 elintarvikealan yrityksille seminaarin, jossa käsiteltiin vaihtoehtoisten proteiinien markkinoita ja muokkausteknologioita. Tapahtuman tavoitteena oli koota yhteen Etelä-Pohjanmaan elintarvikealan toimijoita ja suunnitella uusia proteiinituotteita sekä kartoittaa käytettäviä raaka-aineita ja tuotannon sivuvirtoja.

Tilaisuuden avasi Karri Kallio, joka esitteli SeAMKin ruoka-alan opetusta ja tutkimusta sekä Future Frami Food Lab -hankkeen investointeja uusiin prosessointiteknologioihin. Foodwest Oy:n toimitusjohtaja Harri Latva-Mäenpää kertoi ekstruusioteknologiasta, jolla voidaan valmistaa mm. korkean proteiinipitoisuuden omaavia välipalatuotteita. Valio Oy:n tutkimuspäällikkö Riitta Partanen esitteli kalvosuodatustekniikkaa, jolla voidaan mm. erottaa proteiineja nestemäisistä sivuvirroista uusien tuotteiden kehittämiseksi.

Seminaarin työpajaosuudessa osallistujat suunnittelivat uusia tuotteita ja tuotekonsepteja eri raaka-aineista. Esille nousivat muun muassa hybridituotteet ja erilaisten sivuvirtojen hyödyntäminen. Tapahtuman järjestänyt Future Frami Food Lab on Euroopan Unionin osarahoittama hanke, jonka tavoitteena on vahvistaa Etelä-Pohjanmaan roolia ruokamaakuntana ja elintarviketeknologian osaamiskeskittymänä.